Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Nagytakarítás

A jó idő beálltával aki csak tehette, elkezdte portája és környéke rendbetételét. De nem csak saját házunk táján kezdünk tavaszi nagytakarításba.

Szerencsére egyre több civil kezdeményezésről hallani, aminek keretében parkokat, közterületeket, út menti árkokat tisztítanak meg a tél folyamán összegyűlt szeméttől. Jövő hét végén például a soproni Erzsébet-kertben lesz egy sokat ígérő megmozdulás. Három fiatalember a kezdeményező.

Önkéntes parktakarításra hívják mindazokat, akik azt szeretnék, hogy gyermekeik tisztább, élhetőbb városban nőjenek fel. A szervezők a felhívásukban így fogalmaznak: „Bár határozott fejlődés érezhető a környezettudatos gondolkodás terjedésében, de sajnálatos módon még mindig rengetegen vannak, akik fittyet hánynak városunk közös értékeire.

Felelőtlenül és sokunkat felháborítva dobálják el az útra vagy járdára, autóban ülve vagy a városban sétálva az égő csikket, a csokoládéspapírt, üdítősflakont. A kulturálatlan és öntelt kutyagazdik pedig tömegével hagyják kutyáik után a járdán vagy fűben azok ürülékét."
Szóval örülök, hogy vannak ilyen kezdeményezések.

De e példamutató megmozdulások mellett a hatóságok részéről is erőteljesebb fellépésre lenne szükség. Hogy miért? Azért, mert nemcsak a csokispapírokat, cigarettacsikkeket vagy éppen üres sörösdobozokat eldobálókkal kell felvenni a küzdelmet – pontosabban megnevelni azokat, akik e könnyelmű megoldást választják –, hanem azokkal is, akik teherautószám borítják az erdőszéli árkokba a szemetet, sokszor veszélyes hulladékot. Sajnos egyre gyakrabban tapasztaljuk azt is, hogy osztrák teherautókról az út mentén vagy éppen egy szépen gondozott szőlőskertben borítják le az építési törmeléket.

Úgy gondolom, őket példamutatással, szép szóval nem lehet meggyőzni. Esetükben a szigorú fellépés, a kemény büntetés lehetne célravezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévétorna

Tovább olvasom