Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Mesterműre várva

Az egész hóbelevanc tőkéstül-hozamostul aligha haladja meg a háromezermilliárd forintot, így ez igazán nem lehet érv arra, hogy az AB a törvény elfogadása után már nyolc hónappal előhozakodjon valamilyen véleménnyel.

Néhány éve az Alkotmánybíróság állást foglalt arról, hogy az „Egyetért-e azzal, hogy Markotabödöge legyen Magyarország fővárosa?" kérdés feltehető-e népszavazáson. A taláros testület rövid úton helybenhagyta az Országos Választási Bizottság határozatát, és nem engedte a választók elé a felvetést, mondván, az alkotmány kimondja Budapest elsőségét, így erről nem írható ki referendum. Ez az ügy is bizonyítja, hogy ha igazán szükséges, s az ország egysége a tét, a bírák tudnak gyorsan és határozottan is dönteni. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy vannak kevésbé fajsúlyos ügyek, amelyeknél semmi sem indokolja a kapkodást, és senki nem várja, hogy az igen tisztelt grémium idejekorán, netalán a hebehurgyaság vádját is magára véve mondjon á-t vagy b-t; éppen ellenkezőleg: a társadalom óhaja egyenesen az, hogy a jogász urak akár hosszú hónapokat rászánva drága idejükből a probléma minden lehetséges aspektusát áttanulmányozzák.

Példának okáért mindjárt itt van a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések államosítása. Az egész hóbelevanc tőkéstül-hozamostul aligha haladja meg a háromezermilliárd forintot, így ez igazán nem lehet érv arra, hogy az AB a törvény elfogadása után már nyolc hónappal előhozakodjon valamilyen véleménnyel. Persze akadnak, akik úgy vélik, hogy a néhány millió pénztártag kicsivel több információ alapján dönthetett volna arról, megy-e az állami nyugdíjpillér védőernyője alá, ha 1.) idejében megtudja, hogy az egész jogszabály megfelel vagy sem az alkotmányosság kritériumainak; 2.) ha a testület kinyilvánítja, hogy a magánnyugdíjpénztárnál maradóknak jár vagy sem állami nyugdíj a munkáltatói befizetések után. Ugyanők azt is mondják, hogy a háromezermilliárd HUF időközben az államnál landolt, így szinte mindegy, a fekete talárosok mire jutnak az aranyló nyár végi, ősz eleji időben.

Ezek azonban marginális, egyszersmind meglehetősen szélsőséges vélemények; különben is, már csak hetek kérdése, és az AB előáll a farbával. Őszintén reméljük, afféle jogi mestermű születik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr nem cívis

"Ez már nem az első „ajándék" lenne a hajdúságiaknak, hiszen 2002-ben állami beruházás… Tovább olvasom