Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Menedzserbeteg

Hogy belefér-e a jelenlegi orvos-beteg kapcsolatba egy névelírás a beutalón? Igen

Gyanítom, ha most közvélemény-kutatást végeznénk, a végeredményt fix egyesre vehetnénk: csak beteg ne legyen az ember, mert a magyar egészségügy előbb-utóbb elteszi láb alól. Ez így nyilván nem igaz, de a szokványostól eltérő haláleseteknél rendre nem a higgadtság szól az emberekből, főképp, mert végre apropót kapnak arra, hogy a saját sérelmeikkel összemossák a névtelen válaszadást. Azokból pedig bőven akad.

Az tény, hogy egy perforált vakbél szövődményénél vagy egy szülési komplikációnál sokkal bátrabban válik orvossá a magyar ember, mint egy pszichés betegségből adódó tragédiánál. De az is igaz, nem kell orvosnak lenni ahhoz, hogy érezzük és kimondjuk: ebben a történetben sem stimmeltek a dolgok. Még akkor sem, ha valójában nem hibázott senki. Nagyot.

Hogy belefér-e a jelenlegi orvos-beteg kapcsolatba egy névelírás a beutalón? Igen. Hogy semmi különbséget nem remélünk attól, hogy telefonon vagy személyesen kérünk időpontot, hisz „gépiesen" történnek így is, úgy is a dolgok? Igen. Hogy a páciens – ilyen betegforgalom mellett – nagyon hamar kartonná, aztán pedig fiók mélyére csúsztatott kartonná válik, amelyre senki nem emlékezik? Igen. Hogy a háziorvosok egy része (tényleg tisztelet a kivételnek) nemhogy a klinikai szakorvosokat nem ismeri névről, még a kórház telefonszámát sem tudná megmondani? Igen. S hogy a munkahelyi fénymásolókon kívül nem sokak memóriájában marad meg egy-egy kórházi zárójelentés, amelyet pedig éppen azért kellett sokszorosítani a szülők kérésére, hogy minden avatott kézbe jusson egy példány? Erre is ez a válasz: igen.

Az orvosi zsargon szerint a beteg a legjobb menedzsere magának. Más kérdés, hogy szeretik-e a magát jól menedzselő pácienseket. Az egészségügy átalakítására eleget vártunk, lehet, tényleg az a megoldás, ha megtanulunk jól lavírozni a rendszerben. De ezúttal a sorsról, a végzetről, a beteljesedett jóslatról is beszélhetnénk. Könnyebb lenne.

Olvasóink írták

  • 1. pirosász 2011. szeptember 27. 06:01
    „Sudár Ágnes minden cikkében,Magyarországot,és benne többek között az egészségügyet is,tönkre tevő liberál-bolsevik gengsztereket támogatta!Láss csodát,Ágnes asszony észre vette hogy valami nem stimmel az egészségügyben! "Valami büzlik Dániában!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi került ezen a...?

Akik benne vannak különféle projektekben, de akár még az egyszerű közbeszerzési tenderekben is,… Tovább olvasom