Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Magyar western

A most erős mondatokat használó Rogán Antalnak, Vona Gábornak és a többieknek nincs igazuk abban, hogy afféle Sergio Leone-westernként láttatják a devizahitelügyet.

A parlamenti pártok egy részénél és az érintettek egészénél kiverte a biztosítékot a Kúria hétfői, kétharmadosnál nagyobb szótöbbséggel hozott jogegységi döntése, amelynek lényege, hogy önmagukban nem jogsértők a devizahitelek, ezek a konstrukciók nem uzsoratermékek, a bankok pedig nem uzsorások. A történetben a jó hír, hogy bármennyire is igyekeznek néhányan az ellenkezőjét sugallni, független a bíráskodás Magyarországon; ebben az ügyben egyenesen a miniszterelnöktől érkezett a konkrét igény arra, mi is volna a helyes ítélet, ami nagyon nem vág egybe a végeredménnyel.

A most erős mondatokat használó Rogán Antalnak, Vona Gábornak és a többieknek nincs igazuk abban, hogy afféle Sergio Leone-westernként láttatják a devizahitelügyet, amelyben az egyik oldalon vannak a sebhelyes arcú rosszfiúk (a bankok), a másikon pedig szende lelkű jók (az adósok). Nem, a történethez minden szereplő hozzáadta a maga részét. Kétségtelen persze, hogy számos (azóta nagy bajba került) pénzintézet a piaci terjeszkedés lehetőségét megérezve nem törődött a kockázatokkal, és nyakló nélkül adta az efféle kölcsönöket olyanoknak is, akik egy bangladesi hitelminősítésen sem mentek volna át. Azt sem vonom kétségbe, hogy nem igazán törődtek az esetleges árfolyamváltozás veszélyeiről szóló apró betűs rész hangsúlyozásával.

Mentségük talán az lehet, hogy a 2008 előtti években a legvadabb elemzői rémálmokban sem szerepelt olyan válság, amely végül bekövetkezett, s amely egyebek mellett a 150 forintos helyett az elképzelhetetlenül magas 250 forint környéki svájcifrank-kurzust is eredményezte.

Nem érdemes azonban szó nélkül elmenni amellett sem, hogy sokan úgy adósodtak el (önként!) tizenöt-húsz évre, hogy el sem olvasták, vagy ha mégis, biztosan nem értelmezték a feltételeket. A többséget leginkább az motiválta, hogy minél olcsóbban jusson pénzhez: a családok nem egy esetben olyan összeget vettek fel, hogy már egy nem túl jelentős árfolyammozgás is fizethetetlenül magasra lendítette számukra a törlesztőrészletet. A felelősség tehát részben az övék is, még ha a politika ezt nem is emlegeti – lévén, hogy nekik, ellentétben a bankokkal, van választójoguk.

Azért ha jobban meggondolom, mégiscsak van némi hasonlóság a westernekkel, hiszen izgalom és áldozatok vannak. Csak az a happy end, az hiányzik nagyon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi felelősség

Én több mint húsz év után nem sok karácsonyi ajándékomra emlékszem. Élénken fel tudom idézni viszont… Tovább olvasom