Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Lavina

A mértéktelen csődöknek, felszámolásoknak pedig egyértelműen a tisztességes adófizetők látják a kárát.

Több mint 1800 cég szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb adóslistáján. A százmillió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó cégek jelentős része felszámolás alatt áll, ami azt jelenti, igen nehéz lesz (ha nem lehetetlen) a hivatalnak behajtani a kintlévőséget. Pedig irdatlan összegről és komoly dologról van szó. Komoly azért, mert az állam pénze a mi pénzünk. Másrészt olyan nincs, hogy nem folyik be a kincstárba a betervezett összeg. Ha valahol gond van, beszedik máshonnan. Hogy azt most bankoknak, multiknak vagy telekommunikációs cégeknek címkézik ki, végső soron mindegy, mert így is, úgy is mi fizetjük meg.

Jó múltkoriban az egyik húsipari vállalat beszállítóinak a panaszaira lettem figyelmes. A gazda arról beszélt, hiába dolgozik tisztességgel éjt nappallá téve a család, ott lóg a fejük felett a csőd kockázata. Azt is elmondta, miért: az állatoknak takarmány kell, a leadott jószágért viszont nem kapják meg a pénzt. Ez baj. De ennél is nagyobb vagy inkább érthetetlenebb probléma, hogy olyan bevétel után is kell az államnak áfát fizetni, amit meg sem kaptak. Nincs profitja, a költsége sem térül meg és még adót is fizessen, különben jön a NAV és felszámolják. Hol van itt az igazság? – kérdezte.

Az építőiparban hasonló a helyzet. Kisvállalkozások tucatjai lehetetlenülnek el. Alvállalkozóként elvégzik a munkát, de a fővállalkozó menet közben csődbe megy, a pénz pedig ki tudja, hol köt ki. A céginformációs szolgáltató adatai szerint az elmúlt három hónapban majd tízezer cég szűnt meg Magyarországon. Ez rengeteg.

Noha ez a szám rekordnak számít, a probléma nem új keletű. Az elmúlt nyolc év és a lassan magunk mögött tudott négy év vezetőgarnitúrája egyaránt felelős azért, hogy nem teremtették meg az országban a vállalkozások biztonságát. Még mindig gond nélkül vehetne céget Kaja Ibrahim és Josip Tot. Az állam pedig megteheti, hogy intézményei hónapokig tartoznak a beszállítóknak, amivel lavinát indítanak el. Az a cég ugyanis, amelyiknek nem fizetnek, maga is fizetésképtelenné válik. A mértéktelen csődöknek, felszámolásoknak pedig egyértelműen a tisztességes adófizetők látják a kárát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menthetetlen

Az FTC döntésének egy hatása biztosan lesz: némiképp elrontja az ETO örömét, ami normális helyen az… Tovább olvasom