Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Kijev, Kijiv

A másfél éve még a foci Európa-bajnokság dicsfényében fürdőző Ukrajna mára a gazdasági és politikai megsemmisülés szélére jutott.

Az ukrán nemzet történeti képződmény, ám Ukrajna mint önálló állam – akárcsak több kelet-európai és posztszovjet alakulat – feszítő ellentmondásokkal terhelt íróasztali elmeszülemény.

Fővárosát az oroszok Kijevnek, míg az ukránok Kijivnek mondják. Kijevet az oroszok első államuk bölcsőhelyének tartják. Innen van Oroszország neve is. Ám a Kijevi Rusz létrehozói a vikingek (varégok) voltak. A mai Ukrajna keleti fele többségében orosz ajkú. Ők nem szívesen tartoznak Kijev irányítása alá, inkább Moszkva felé húznak. Aztán ott van a Krím, melyet Hruscsov „ajándékozott oda" Ukrajnának. 1954-ben, a nagy Szovjetunió keretei között ez olyan mindegy volt.

Ám az osztozkodáskor, 1991-ben a Krímmel Szevasztopol kikötője s az ott állomásozó szovjet flotta is ukrán kézre került. A mostani polgárháborús válság közepette a város önkormányzati képviselői nyílt levélben kérték fel Oroszországot a katonai beavatkozásra. Ugyanakkor Ukrajna nyugati felén mára végleg eluralkodott az oroszellenesség. A most tüntetők, de a polgárok bizonnyal nagy többsége is az Európai Unióval és a nyugati eszmékkel szimpatizál. Az utcai harcok is azután robbantak ki, hogy orosz (gázár!) nyomásra megszakadtak a tárgyalások a társulási szerződés aláírásáról az EU-val.

Az is szemléletes, hogy a most betegállományba menekülő Janukovics elnököt korábban Kelet-Ukrajna és az oroszok támogatták a magát nyugatosnak mondó Juscsenkóval és Timosenkóval szemben, mostanra azonban Moszkvában is nemkívánatos személy lett. Bukása talán nem is távoli.

A tüntetések közben lassan felkeléssé, polgárháborúvá fajulnak. Ám hogy miféle indulatok dúlnak ma Ukrajnában, jól példázza Dmitrij Bulatov ellenzéki vezér sorsa. Eltűnését január 22-én jelentette be a felesége. Az utcáról rabolták el orosz akcentussal beszélő emberek. Egy hétig sötétben tartották fogva. Levágták az egyik fülét, szöggel átlyukasztották a kezét, testét összevagdosták. Ilyen állapotban dobták ki csütörtökön egy erdőben.

Elképesztőnek tetszhet, hogy a másfél éve még a foci Európa-bajnokság dicsfényében fürdőző Ukrajna – a földrajzi Európa területileg második legnagyobb állama – mára a gazdasági és politikai megsemmisülés szélére jutott. Eddig úgy tűnt, a krízis rendezését Merkel és Obama ráhagyja Putyinra. Ám John McCain, a Republikánus Párt szenátora, 2008-as elnökjelölt tegnapi budapesti és közép-európai turnéja azt jelzi, az ukrán válság mélyülőben van. A kibontakozás és vele az Európa-erőd határainak újrarajzolása egyelőre várat magára.

Itthon pedig miközben Lázár kancelláriaminiszter az amerikaiakat fenyegeti a lehallgatási ügy miatt, Rogán frakcióvezető meg Barroso EU-biztost kóstolgatja, Pintér belügyér operatív törzset állít föl a kormányfő utasítása nyomán...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malaca volt

Malaca volt a győri férfinak, aki valóra váltotta az én álmomat is. Tovább olvasom