Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Két százalék

NATO-tagságunk sem csupán bokréta a nemzet kalapján.

Barack Obama beugrik Tallinnba, hogy megnyugtassa a biztonságukért aggódó helyieket: nem kell félniük. Kétséges, hogy ezt ott és a többi balti országban meg a lengyeleknél elhiszik-e, mindenesetre az észteknél a többség jelenleg úgy gondolja, az oroszok már a spájzukban lennének, ha nem volnának a NATO tagjai. Az amerikai elnök egyébként éppen a szervezet walesi csúcstalálkozójára igyekszik, amelynek talán még jól is jött a Kreml doktrínája az elveszett nagyság visszaszerzéséről. Így legalább már kapiskálják a belgiumi főparancsnokságon, mi végre van értelme fenntartani a hidegháború óta szerepét vesztett szövetséget.

Az új fejlemények – az ukrajnai harcok eszkalálódása és az oroszok nyilvánvaló beavatkozás a – jelzés Magyarországnak is. Hazánk 1997-ben csatlakozhatott a NATO-hoz, s vállalta, hogy évente GDP-jének két százalékát fordítja védelmi kiadásokra. A szintet azóta egyszer sem sikerült elérni, sőt, a tendencia nyugati szövetségeseink felől nézve egyenesen riasztó. A kétezres évek elején még 1,5–1,8 százalékos arány folyamatosan csökken, s idén már csak 0,79 százalék lesz. Az ok egyértelmű: azt a bő 300 milliárd forintot, amivel többet kellene adni honvédelemre, valahonnan el kellene venni.

A helyzet viszont sokáig nem állhat úgy, hogy a biztonságunk garantálását attól a szervezettől várjuk, amelynek költségeihez még abban a szerény mértékben sem járulunk hozzá, amit vállaltunk. A kilencvenes években, a berlini fal leomlása után Francis Fukuyama filozófus nyomán egyre általánosabbá vált a meggyőződés, hogy az ideológiai harc véget ért és a liberális demokráciák uralma jön el a világban. Ma már világos, hogy az optimizmus félrevezető volt, s NATO-tagságunk sem csupán bokréta a nemzet kalapján, hanem a – szomszédban egy szinte háborúban álló országgal – legalapvetőbb érdekünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljesítmény

Többé nem az számít, miféle szeretettel fordul a világ felé, csak az, hogy elvégezte-e a feladatát. Tovább olvasom