Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Józan ész

A gyengénlátók, a vakok, az idősek nem látják a kijelzőket...

Fel kellene hívni a Kisalföldet! – sóhajtott egy nagyot a néni a kórház laboratóriumi várójában ülve. Melléültem, beszélgettünk. Elpanaszolta, amit magam is láttam: sikerült megint egy olyan rendszert kiépíteni, ami modern, drága és egyébként csak annak jó, aki 15 és 45 év közötti, nem hord szemüveget, soha nem unatkozik és mindig ráér. „Kedveském! – mondta a néni szomorúan –, most már ide sem tudok eljönni segítő kísérő nélkül."

A soproni kórház új épületében a laborba igyekvő páciensnek sorszámot kell húznia a bejáratnál, aztán a váróban egy háromcentis piros számot kell figyelnie, ha látja a sajátját, beadhatja az ablaknál a papírjait, utána egy táblát kell néznie, megint várva a saját szám felvillanását és akkor bemehet a vérvételre. A gyengénlátók, a vakok, az idősek nem látják a számokat – egyiket sem. Aki lát, az pedig le sem meri venni a szemét a kijelzőről, mert ötpercenként fojtott ingerültséggel megszólal a hangszóró: kedves betegeink, nézzék a sorszámukat! Vagyis: ne beszélgess, ne olvass, ne netezz, ne hímezz, mert nem tudunk elég gyorsan dolgozni. Korábban, a régi laborban neveket mondtak be, a várakozók békésen foglalták el magukat a székeken és érdekes módon fél óra alatt túl voltak a vérvételen, ami most legalább másfél óra. És a pisit is lehetett műanyag pohárban a polcon hagyni és nem kellett kémcsőbe varázsolni a mosdóban. Akinek nincs elég képzelőereje, segítek: guggoló pozíció, remegő kéz, egycentis célpont...

Nem csak Sopronban és nem csak kórházban találkozni a modernizáció hasonlóan emberbarát megoldásaival. A járda közepén álló villanyoszlop, a házfalnak szaladó kerékpárút is komoly szűrőkön, közbeszerzési eljárásokon keresztül nyerte el végleges formáját. Ha már úgyis engedélyeztetni kell mindent, nem lehetne a józanész-próbát is bevezetni?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

La dolce vita

Egy szabály van: olyan szoba kell, ami passzol az órájához.
Tovább olvasom