Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 22°C Még több cikk.

Gáz a Dunán

A megyében számos helyen különösebb nagyberuházás nélkül hasznosíthatnánk a víz erejét.

Különleges országban élünk. Épülhetett atomerőmű Paksnál és működhet gázerőmű Gönyűnél, közvetlenül a Duna-parton. Egyetlen hétköznapinak tűnő dolog nem történhet meg Magyarországon a Dunán: szigorúan tilos duzzasztani, tilos a víz energiáját hasznosítani. Próbálom a vízerőmű szót tudatosan körülírni, mert aki ezt kimondja, azt rögtön lehazaárulózzák.

Mégpedig a zöldek. Azok a környezetvédők, akiknek semmi gondjuk nincs mondjuk Pakssal és Gönyűnél sem tüntetnének a világért sem.

Nem lehetne akkora atomhulladék-botrány és olyan szélsőséges szén-dioxid-kibocsátás arrafelé, ami miatt hajlandóak lennének legalább ímmel-ámmal odaláncolni magukat valamelyik erőmű kerítéséhez. Ezzel szemben ha csak neszét vennék, hogy valaki törpeturbinát szeretne telepíteni mondjuk a dunakiliti duzzasztómű erre a célra már rég kiépített szegletébe, rögtön ideszerveznék a környezetvédő világszervezetek törpeturbina-ellenes szekciójának vándorgyűlését. Ha lenne ilyen. De nincs.

Egy hete, a moszkvai csúcstalálkozó óta tudjuk, hogy Magyarország az energiarendszer bővítésében – lásd Paks – számít Oroszország „nagyszerű szakmai felkészültségére, világszínvonalú technológiájára". És azt is tudjuk: „Orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a magyarországi erőművek felújításában, illetve újak építésében."

Őszintén szólva, ahogy a gönyűi gázerőművel, úgy ezzel sincs semmi bajom. Az már érdekesebb, hogy a zöldek milyen nagy lelkesedéssel fogadhatták a tervezett atomerőmű-bővítést, merthogy a csúcstalálkozó óta eltelt napokban árva hangjukat, a leghalkabb tiltakozást sem hallani. Pedig egy atomerőművet jóindulattal sem nevezhetünk a leginkább megújuló, a legzöldebb és a legveszélytelenebb energiaforrásnak.

Jó, rendben, álljanak a környezetvédők az atomenergia mellé, de ha lehet, ilyen felütésben a valóban megújuló zöldenergia ellen se tiltakozzanak. Mert csak itt a megyében számos helyen, különösebb nagyberuházás nélkül hasznosíthatnánk a víz erejét. Gondoljanak csak a Lajta- vagy a Mosoni-Duna-zsilipre Mosonmagyaróvárnál, a duzzasztóműre Dunakilitin vagy a teljes szigetközi vízpótló rendszerre.

Több helyen van olyan nagy vízszintkülönbség, ahol a folyó energiájából profitálhatnánk, talán még tíz százaléknál is nagyobb mértékben csökkentve a környező településeken élők rezsiköltségét.

De mi vagyunk olyan gazdagok, hogy erről könnyedén lemondhatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jókedvük tele

Szumátrán tornázott nekik valaha is Schobert Norbert? Békített Borneón Erdélyi Mónika? Tovább olvasom