Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Félelem és reszketés a West Balkánban

Három fiatal lánynak kellett meghalnia ahhoz a hétvégén, hogy néhányan a fejükhöz kapjanak: a West Balkán nevű diszkó vagy a szombati rendezvényt szervező Noise Night Life cég a felelős? Netán az emberi felelőtlenség? Az egyszer biztos, hogy ez a tragédia nagy vízválasztó az éjszakai életben és nemcsak Budapesten.

Az egyik legnagyobb közösségi portálon több felvetés, találgatás olvasható a témáról indított hozzászólásokban. Az egyik halálos áldozat barátja is megszólal, de több szórakozó fiatal is leírta, ő hogyan látta az eseményeket.

A legtöbben a már fent említett verziót emlegetik, miszerint buli közben a zene egyszer csak elhalkult, valaki késelésről kiáltott, s a pánikba esett tömeg elindult a kijárat felé.

Egyesek azonban állítják, roma elkövetők kezdték a késelést, többen pedig drogozás miatt rosszullétre gyanakodnak.

Többen méltó büntetést követelnek a szórakozóhely és a szervezők számára, mert túl sok embert engedtek be a hely kapacitásához képest, s vannak, akik örülnek, hogy aznap este ezt a bulit kihagyták.

Sokan részvétüket fejezik ki, mert a fiatalok szórakozni indultak, de haza már nem mehettek, s olyan szülő is megszólalt, aki fél órával az események kezdete előtt vitte haza gyermekét.Egy internetes naplóban olvastam, hogy a "Noise Night bulik tömeghisztériává váltak, amelyen szinte kötelező volt megjelenni minden tininek, mert tele volt vele a Facebook".

A Noise Night (és az anno közkedvelt elődje, a mára már tetszhalott Kollektíva) testesíti (testesítette) meg a mostani nyugatiasabb, Y-generáció utolsó lépcsőfokát jelentő fiatalokat, akik a Skins-en felnőve és idősebb tesóik hatására meglehetősen korán kezdték el hallgatni elektronikus zenét.

Állítólag hatalmas volt a marketingjük, mindig neves fellépőket hívtak, nyitottak voltak a vendégek véleményére és természetesen aktívak a neten.

Rendszeresen nagy tömeget vonzottak, az igazi rave hangulatot idézték. Bevallom, én még nem voltam sem a West Balkánban,  sem Noise Night party-n, s bár korábban terveztem, de ezek után biztosan megfontolom, hogy elmenjek-e oda.

Ez az esemény nemcsak a szórakozóhelyeknek vagy éppen Magyarországnak tragédia, hanem minden fiatalnak és szülőnek az. Lehet, hogy a West Balkánnal a hazai elektronikus zenei életnek is ez volt az utolsó tánca?

Olvasóink írták

 • 20. Goldmund 2011. január 20. 13:35
  „Egyetértek Veled pancser!
  Nem hiszem el, hogy a diszkók üzemeltetői ne tudnák, hogyha náluk droghoz lehet jutni.
  Sőt, valószínűleg benne is vannak a buliban.
  Vagyis: amelyik szórakozóhelyen razziánál drogot találnak a rendőrök (akárcsak a földre ledobva is) vagy drogos állapotú embert, azt a szórakozóhelyet először 30 napra, aztán 90 napra, harmadszori esetnél pedig végleg be kéne záratni. A tulajdonos pedig sehol máshol az országban ne üzemeltethessen soha többé semmilyen szórakozóhelyet.”
 • 19. pancser 2011. január 18. 16:04
  „A három tragikus sorsú leány közül három szervezetében találtak drogot. Ez csak növeli a tragédia mértékét. Ma Magyarországon egy diszkóban egy kiskorú gimnazista lány szabadon drogozhat? Amerikában csak nagykorút lehet alkohollal kiszolgálni, viszont nálunk ez nem működik, a drogról nem is beszélve. Hallottam, itt a városunkban tudják a gyerekek, hogyan lehet, mikor és melyik diszkóban hozzájutni, ki a terjesztők, sőt azt is, hol van az elosztó. Kérdem, mit csinál a Rendőrség, a titkosszolgálat, az Ifjúságvédelem. Tessék megbüntetni, becsukatni a diszkót a cselekmény súlyosságának megfelelően. Legyen már vége végre a liberális szabadosságnak, legalább a nyilvános helyeken, még akkor is ha átmenetileg minden diszkót be kell csukni.”
 • 18. Goldmund 2011. január 18. 10:43
  „Biztos, hogy ettől nem fognak megszűnni a hasonló tömegdiszkók.
  Ez olyan, mintha azt képzelnék, hogy szurkolói halálesetek után nem mennek többet ki az emberek a stadionokba, vagy közlekedési haláleset után többé nem ülnek autóba az emberek.

  Nyilván szigorítani fognak a szabályokon (a jelenlegin akkora a kiskapu, hogy az már nagykapu), meg szigorúbban ellenőrzik a betartásukat, aztán talán nem lesz (legalább jó ideig) hasonló tragédia.
  Csak a "szokásos" diszkóbalesetek, kábítószer-túladagolások és egyéb "szóra sem érdemes apróságok".”
 • 17. meir 2011. január 18. 08:02
  „Erdekes a Facebook-on egy szemtanu NEGY halottrol beszel!! egy ferfi halott is lenne??
  van is fent egy foto,ahol az aldozat egy ferfi!
  akkor hogy is csak??
  -es kik azok a "kapucnis-(4-5 tag)-fiatalok" akik kirohantak???”
 • 16. rick_ 2011. január 18. 07:55
  „15.

  Agenttel értek egyet. Magyarország nem putri, bár kétségtelenül sok a "putri" lelkületű, hozzáállású ember.
  Mielőtt kérded, jártam Nyugaton, láttam ott is "putri" embereket. De hadd kérdezzek vissza, ha magad igényesnek tartod, és úgy érzed, hogy egy putriban élsz, akkor miért nem állsz neki rendet tenni? Vagy miért nem állsz odébb? Vagy lesz*rod mi van? Az a legnagyobb "putriság"...”
 • 15. vienna 2011. január 18. 07:45
  „Agent Te vagy nem voltál még Nyugaton, vagy az igényességi-igénytelenségi szinted nagyon alacsony.
  Harmadik lehetőség hogy vak vagy.”
 • 14. gig 2011. január 17. 23:50
  „A hármas haláleset szörnyű, de van ennél szörnyebb dolog is a történetben. Mert mit kerestek ott azok a fiatalok? Mármint pár ezren... Meg sokezernyien az ilyen "szórakozó" helyeken... Megyünk, mert a többiek is mennek. És mi van ott? Semmi, de sokan vannak... Agyhalál. Tömeges. Generációs.

  Milyen társadalom lesz ebből? Miféle "családok" lesznek a jövőben ebből az elektro tuc-tuc Y csordából? És milyenek azok a felnőttek, akik elengedik ezeket a gyerekeket ilyen helyekre?”
 • 13. Ibrox 2011. január 17. 22:55
  „ezek a helyek már régen nem a "klasszikus" értelemben vett diszkók,hanem begőzölt,bedrogozott,unatkozó tini-homokos-emo- gyerekek csorda-gyűjtőhelyei.Sajnálom azokat a szegény lányokat,meg a szüleiket is ,de tudhatták volna,hogy ahova mennek, az beteg egy hely.meg az is beteg aki ilyen helyre megy,vagy ilyen helyre engedi a gyermekét(bár tudom,hogy úgysem kérnek engedélyt--mi sem kértünk annak idején a hetvenezres! koncertekre,de nem is halt meg senki,pedig pia és cigi is volt bőven,talán még mariska is akadt...) , de ilyen eltorzult butulás azért nem volt !”
 • 12. Nikóca 2011. január 17. 22:29
  „Egy, ami elgondolkodtató, hogy milyen hihetetlen gyorsasággal lett egyolvasatú tragédiából ezerféle bulvárhír. Mit illik manapság szidni, nézzük csak: romákat, mai felelőtlen fiatalokat - velük a drogot ill. a (maguk is nevelésre szoruló) szülőket, a kormányt illetve az előzőt. Ebből lett az, hogy "cigányok késeltek drogos fiatalokat, akiknek a szülei azt se tudták, merre járnak 13éves gyerekei, s mindezért egy drogos fiatal okolható; oh, és ne feledjük, a volt kormány által hozott "bajnai-engedmény" miatt fordulhatott csak elő, s a jelenlegi kormány médiauniós cenzúrája tusolja el az ügyet, hogy ne legyen újabb cigány-magyar konfliktus." Holott most úgy áll a dolog, hogy fulladásos halált haltak a lányok. Oké, nem volt engedély. Oké, piát adtak fiatalkorúaknak (hogy a drogról ne beszéljek). Oké, felelőtlen volt az üzemeltető, hogy megfelelő vészkijárat és biztonságos feltételek nélkül engedett be szabálytalanul sok embert. De hogy lett ebből seperc alatt kormányfújolás és cigánygyűlölet?!

  Millió probléma adott mindenütt, de csak a tragédiák hívják fel a figyelmet, hogy valamit vhol tenni kéne. Gátat építeni, kijáratot húzni, korlátot adni, utat szélesíteni. Mindenütt. Munkahelyen, szórakozóhelyen, utcán. Bhol történhetne hasonló szörnyűség, csakmert az illetékes tesz rá, hogy nem éppen biztonságosak a körülmények. Egész addig, míg be nem üt a ménkő. Mint most ez. Vajon lesz hozanatja?? Tettre késztető tanulsága?”
 • 11. Agent 2011. január 17. 20:04
  „"egyeshalomtól kezdődik a Balkán!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EZ már putri Ausztriához képest."

  Te putriban élsz?”
 • 10. pancser 2011. január 17. 19:17
  „Az egyértelműnek látszik, hogy a diszkók nincsenek felkészülve a tömegek menekítésére sem, de szerintem elsősegélyre sincsenek kiképezve az ott dolgozók. Ezeket a szegény lányokat talán meg lehetett volna menteni, ha egy egészségügyi felszerelés és szakképzett ember van a közelben. E helyett a fiúk elmondása szerint a biztonsági emberek kezüknél lábuknál fogva kicipelték őket a hidegbe és lerakták a kövezetre. Szóval gyalázat!”
 • 9. umberto 2011. január 17. 19:13
  „Nem kell megijedni, továbbra is lesznek ilyen tömeghisztériás bulik. Jelen esetben is az volt a legfőbb hívószó, hogy "hatalmas tömeg lesz". Hát ez meg ki a túrót vonz oda?

  Igaz, nekem - szerencsére - tömegiszonyom van, és remélem, a gyerekeimnek is.

  Aki meg tömegbe vágyik (miért is?), az menjen.

  A következő az lesz, hogy strandparti a bősi vízlépcsőnél, 30 m mély víz, hatalmas tömeg. Igaz, néhányukat bedarálják a turbinák. De ettől még hatalmas tömeg lesz és komoly látványosság. Meg utána egy komoly bulvárhír.

  Őrület.”
 • 8. Patriot 2011. január 17. 18:53
  „Ha ez a tragédia nem következik be és a kormány megszigorítja az ilyen szórakozó helyek üzemeltetését a ballib média sakálvonyítással ugatta volna körbe európát.
  Arról viszont mélyen hallgatnak, hogy ez az egész 2009-es módosításoknak köszönhető és így azzal kijátszhatóvá tették a törvényi szabályozást.”
 • 7. Mankapunka 2011. január 17. 17:54
  „Túra

  Így van. Hegyeshalomtól kezdődik a Balkán!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EZ már putri Ausztriához képest.”
 • 6. Bokk 2011. január 17. 17:32
  „Nem adnék ilyen címet egy ilyen tragédia kapcsán. Kicsit több kegyelettel, kevesebb bulvárral, kedves család napilapja. Az elhunytak valakinek a gyermekei voltak.
  Nagyon sajnálom, hogy nem tanulunk mások hibájából és ezért három kislány bűnhődik.”
 • 5. alfonz53 2011. január 17. 17:25
  „4.-hez: így van a maszop és tartótisztje a szadesz mindenért a felelős ami ebben a szegény országban az utóbbi húsz évben tönkrement. Többet ártottak a nemzetnek mint az elöző negyven év.”
 • 4. Dwatson 2011. január 17. 16:53
  „Azt hiszem az MSZP lesz a felelős,mint a benzinár meg a családi pótlék nem emelés ügyében,stb.”
 • 3. Imcsi 2011. január 17. 15:37
  „Ilyen tömegben késelésről kiáltani, ahhoz hasonlít, mintha bombarobbantással fenyegetett volna!”
 • 2. Túrabakancs 2011. január 17. 15:03
  „A tragédia kapcsán elég találó így utólag a szórakozóhely neve.
  West Balkán
  Egyébként nagyon sok külsőleg furcsa egyén járt oda, több volt
  egyik-másik fiatalon a fém piercing mint a ruha. Ez Magyarország
  jövője, szép kilátások. A meghalt lányok viszont helyesek voltak.”
 • 1. enéh 2011. január 17. 14:45
  „Milyen vízválasztó? Volt olyan közösségi oldal, ahol azt fejtegették, hogy az elmaradt party-t pótolják-e, vagy visszakapják a jegy árát? Nagyon hamar elül majd a hír, a fiatalok pedig jövő hétvégén sem otthon fognak ülni, sőt a szülők sem gondolkodnak el, hogy hol a helyük 18 év alatt a gyerekeknek. Szomorú. Sajnos az elektronikus médiának hála naponta kapunk sokkoló híreket, képeket, egyre alacsonyabb az ingerküszöbünk, hamar túllépünk egy ilyen híren is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Laci és a 10 eurós napidíj

Svédországban azért leszünk egy Nagy Lacival szegényebbek, mert érezhetően nem sikerült tiszta vizet önteni a pohárba. Tovább olvasom