Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Esküszöm, hogy fogadom

Munkámmal hazám fejlődését szolgálom...
Nagyon jó volt látni az új értelmiség arcán a lelkesedést, az örömöt, hogy tisztában vannak azzal, életük mérföldkőhöz ért: diplomásként alighanem fényes jövő előtt állnak. Diplomaosztó nyilvános kari tanácsülésekkel a napokban befejeződött az egyetemeken a tanév. 

Mielőtt azonban kézhez kapták volna oklevelüket, felemelő pillanatnak, az ünnepi eskütételnek lehettünk tanúi. „Én – s itt mindenki bemondta a nevét – esküszöm, hogy szakmai tudásomat és képességemet az emberiség felemelkedése, a haladás szolgálatába állítom. Munkámmal hazám fejlődését szolgálom" – hangzott el többek között a frissdiplomások szájából, akik a végén „Isten engem úgy segéljen!" kitétellel adtak nyomatékot e jelentőségteljes momentumnak. 

Viszont aki odafigyelt, annak feltűnhetett, hogy a doktorrá avatottak esetében az „én" szó és a név bemondása után nem az „esküszöm", hanem a lájtosabb „fogadom" kifejezés szerepelt. Ők feltehetően magukban esküdtek arra, hogy komolyan megfogadják – egyebek mellett –, hogy „tudásomat az egyetemes emberi kultúra szolgálatába állítva közkinccsé teszem"; „a Magyar Köztársaság alaptörvényéhez és a magyar néphez mindenkor hű leszek". Az „Isten engem úgy segéljen" ugyanakkor náluk nemes egyszerűséggel elmaradt. 
Mindazonáltal jóleső érzéssel tölthet el bennünket, hogy a fiatal értelmiség elszántan esküszik és buzgón fogadja: hazánk fejlődését szolgálja, és hogy a magyar néphez mindenkor hű lesz. Mondom, jó volt látni a fiatalok arcán az örömöt és szemükben a lelkesedést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buborékok

Egy nemzedék, amely egyedül érzi magát, mint ahogy a szüleik, azok szülei és persze utódaik is… Tovább olvasom