Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Emlékezetpolitika

A történelemnek ez a fekete fejezete alkalmas lehetne arra, hogy egységesen, összetartva mondjunk rá hangos nemet.
„A megismert tervek nem veszik figyelembe a holokauszt borzalmaitól szenvedettek érveit és érzékenységét. Jelen körülmények között a Mazsihisz távol tartja magát a Kormány »Holokauszt 2014« emlékprogramjától." Így döntött a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vasárnap. A határozat elfogadása előtt három idős holokauszt-túlélő kapott szót, akik személyes megéléseik alapján idézték fel a holokauszt idején átélt emlékeiket és mindhárman kiemelték a magyar csendőrök és az akkori adminisztráció kegyetlenségeit.

Szomorú, sőt, elkeserítő, hogy ma Magyarországon még abból is vita kerekedik, hogyan emlékezzünk a történelem egyik legborzasztóbb korszakára. Miközben a zsidók próbálnak távol maradni a napi politikától, ez szinte képtelen igyekezet, hiszen mégiscsak róluk szól(na) a kormány által a 2014. esztendőre meghirdetett holokauszt-emlékév. Róluk és családtagjaikról, akik sosem tértek vissza.

Ehhez képest a Szabadság téren egy olyan emlékművet akarnak felállítani, amin Gábriel arkangyalt egy horogkeresztes sas szorongatja. Erre mondta egy megszólaltatott haláltábor-túlélő: németeket Hegyeshalomnál láttunk először, amikor a vagonokból először kirakták a halottakat...

A Veritas Történetkutató Intézet élére azt a Szakály Sándort nevezték ki, aki azzal a mondatával vált „nevezetessé", miszerint „18 ezer magyarországi zsidó legyilkolása idegenrendészeti intézkedés volt".
Nem csoda, ha mindez kiverte a biztosítékot a Mazsihisznél, és remélem, a jóérzésű nem zsidók körében is. Emlékezni kellene, tanulni a leckéből és mindent elkövetni annak érdekében, hogy hasonló se történjen soha. Nem kell ehhez zsidóbarátnak lenni, elég lenne arra gondolni és arról beszélni, mit jelent bármiféle megkülönböztetés: ma a zsidók, holnap a cigányok, aztán a szőkék vagy a balkezesek...

A történelemnek ez a fekete fejezete alkalmas lehetne arra, hogy egységesen, összetartva mondjunk rá hangos nemet. Még vannak köztünk túlélők, ők minden felülről jött intézkedésnél jobban meg tudnák mondani, miről szóljon a magyar holokauszt-emlékév. Politika nélkül. Emberien. Szem előtt tartva azt, amit Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára fogalmazott meg: „Soha sehol sem szabad egyetlen lépést sem engedni az emberi szabadságjogokból, az emberek egyenlőségéből és a jogvédelemből."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatfütty

Tovább olvasom