Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Emberközelből

Egy államot kiválóan jellemez, hogy mit tesz az elesettjeivel.

A szakemberek biztosan vitába szállnának velem, de egyre inkább úgy érzem, szakad az a bizonyos szociális háló és a mind nagyobb hasadásokon kizuhannak a rászorulók. A Kisalföld hasábjain hétről hétre találkozunk az elkeserítő sorsú emberekkel, akik már nem a hivataloktól, intézményektől kérnek segítséget, hanem az olvasóktól. És bizony még az a szerencse, hogy bár a hivatalos segítők egyre gyakrabban – sokszor tényleg kényszerűségből – csak széttárják a kezüket, mert nincs több támogatási forma, olvasóink adnak és segítenek.

Pedig egy államot kiválóan jellemez, hogy mit tesz az elesettjeivel. Erős állam – erős védelem. És az Orbán-kormány mindenképpen erőt sugároz: erős a kommunikációban, a központosításban. Lehet, hogy ez a baj? A túlzott centralizáció megöli az egyéni kreativitást, a spontaneitást. A legapróbb részletekbe menő felső utasítás a bürokratikus gépezetben egy idő után ellentmondásba kerül önmagával, amit újabb és újabb utasítással kell orvosolni. Ebben a folyamatban az egyén mechanikus végrehajtóvá válik, nincs érdekeltsége a végeredmény minőségében. Az eredmény törvényszerűen silány lesz. (Ezt nem én találtam ki, Kornai János közgazdász számos tanulmányt írt erről.) Az ember végül az eszét, a logikáját, a tudását legfeljebb arra használja, hogy kijátssza a hatalmat.

De a hatalom megkerülésével mégsem lehet szociális hálót csomózni! Megfelelő támogatási formák nélkül – némi túlzással – a legemberségesebb családgondozó is legfeljebb teát főzhet a hidegben. Egy internetes felmérésben azt kérdezték a számítógép előtt ülőktől, szerintük kell-e segítenie a társadalomnak a rászorulókat. A válaszadók kivétel nélkül igennel válaszoltak. Ettől válik a tömeg társadalommá – írta egyikük. Ám azt is hozzátették a netezők, nem mindegy, milyen a segítség, nehogy hintaszéknek nézze valaki a szociális hálót.

Az állam hatékony segítsége nélkül az éhséget tudják csillapítani a jó szándékú emberek, tüzelő, meleg ruha, jó szó is van ott, ahol jóakarat. Ám a hatalom nem felejtheti el: a rászorulókról való gondoskodás alapvető feladata. Ehhez pedig meg kell ismernie a szegényeit. Lehetőleg közelről – emberközelből.

Olvasóink írták

  • 1. BabócsaiEugénia 2013. április 16. 07:23
    „Ebben az államban már a saját és családtagjaink túlélési esélyének növelése a fontos. Sajnálatos módon sokan nem is akarnak ebből a kátyúból kikerülni, hiszen eltartja őket a társadalom dolgozó rétege. Ennek fejében sokszor a saját létfenntartásunk kerül veszélybe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy etetés

Mit tehet az ember, ha nem azt eszi, amit enni vél, s nincs abban a helyzetben, hogy ne csak illúzió… Tovább olvasom