Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Ellenőrzött védelem

A szándék, a tisztesség nincs igazolványba vésve – nem ellenőrizhető.


Sosem hittem volna, hogy alig több mint két évtizeddel a rendszerváltás után azt hallom egy harmincastól: nem bánná, ha rendszeresen igazoltatnák az utcán a rendőrök, mert ettől nagyobb biztonságban érezné magát. A negyvennél idősebbek számára nem a biztonságot, hanem a pártállamot idézi a személyit elkérő rendőr. Anno például a kemény fedeles igazolványban a „munkahely" rovat fontos tényező volt, az egyenruhások rögtön idelapoztak, akkor ugyanis büntették a munkanélküliséget. Úgy hívták a dologtalant, hogy közveszélyes munkakerülő...

Nagyot fordult a világ az elmúlt húsz évben Magyarországon, akkorát, hogy kezd bezárulni a kör, és ha így folytatjuk, odaérünk, ahonnan elindultunk. Így érezhet Kornai János neves közgazdász is, aki már öt évvel ezelőtt azt panaszolta: „lassan én leszek az utolsó kelet-európai, aki még visszaemlékszik a hiánygazdaságra, és igazi örömöt érez amiatt, hogy megszűnt".

Sokan gondolnak nosztalgiával a hetvenes évek álbiztonságára. Az idő mindent megszépít? De a fiatalság boldogsága feletti önfeledt révedezés mintha fertőző lenne, egész magasra tör. A hatalom is nosztalgiázik? A féktelen központosítás, az egyre nyíltabb autokratikus vezetési módszerek egy rég letűnt korszakot idéznek. És érdekes módon mintha keveseknek borsózna ettől a háta…

Kíváncsi lennék, a rendszeres rendőri ellenőrzést hiányoló fiatalember mit szólna hozzá, ha városi sétája alatt meg-megállítanák a járőrök, elkérve igazolványát. Mit mondana a gyerekének, miért van erre szükség? És mit is nézne a rendőr azon a plasztikkártyán? Nevet, fényképet, születési helyet? Talán azt nyugtázhatná a rend őre, hogy tősgyökeres-e a sétáló, s ha az, nyugodtan szalutálhatna, s mehetne tovább? Ha meg nem az, már gyanús...?

A szándék, a tisztesség nincs igazolványba vésve – nem ellenőrizhető. Akkor sem lenne az, ha kétszer ennyi rendőr lenne az utcákon. Hogy mennyire érezzük biztonságban magunkat a saját házunk táján, azon is múlik, hogy mi mit látunk a másik emberben: a származását nézzük vagy a céljait. És ez akkor is igaz, ha az erőskezű, központosított hatalom akarja kihasználni a félelmeinket, mondván, azért ellenőriz (tart nyilván, listáz stb.), hogy megvédjen.

Megvédjen önmagunktól, az önállóságunktól...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Listázott ország

Újabb és újabb listák íródnak, s mezei állampolgárként csak reménykedhetünk, egyiken sincs rajta a… Tovább olvasom