Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Életpályamodell

Százhúszezerért taníthatna vagy gyógyíthatna néhány utcaseprő, csak úgy, próbaképpen. Ki tudja, még be is jöhet.

Nagy a felbolydulás a munka világában, vagy fogalmazhatnék úgy is, mint Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár: úttörő munkának vagyunk tanúi. Az úttörés pedig nehéz munka, legalább annyira, mint a fejtörés, hogy hol, kikkel, miként, és főként miből kellene töretni azokat a bizonyos utakat. Nyilván tenni kell valamit, hiszen a legújabb statisztikák szerint is a 3 millió 733 ezer foglalkoztatottra félmillió körüli munkanélküli jut, ami nem csak a munkanélkülieknek jelent egyre elviselhetetlenebb terheket egy olyan országban, ahol hárommillióan a lét alatt, másfél milliónyian pedig mélyszegénységben élnek. A kormány célja éppen ezért, nyilván helyesen, hogy munkát adjon azoknak, akik dolgozni akarnak. Nemcsak államtitkára, de maga Orbán Viktor is fontosnak nevezte a közmunkaprogramokat, leszögezve a minap: július elsejétől kísérleti jelleggel, a következő évtől pedig tömegesen indítják el azokat. Mint mondta, a gátépítés, a csatornatisztítás, a víztározó-építés nem XXI. századi technológiával fog történni Magyarországon, hanem közmunkában. Hogy ez konkrétan mit jelenthet, nem találgatom, hamarosan úgyis kiderül.

Mindenesetre a magánerdőkben már megindult a közmunka, amit a „Magyarországon ilyen még nem volt" fordulattal jelentett be az államtitkár. A hírek szerint hatvannégy pályázó kapott 701 millió forintos állami támogatást, amiből nagyságrendileg tízszázalékos önerővel 802 munkanélküli dolgozik nekik saját erdeikben 6–9 hónapon át. Hogy a magánerdő-tulajdonosok ennek örülnek, azt értem, ám hogy ettől a programban részt vevők majdan miként lépnek jobb kilátásokkal vissza a munka világába, az kevésbé világos.

Talán erre hivatottak a szintén sokat emlegetett életpályamodellek, amit az utcaseprőkkel már el is indított a főváros. Főállású köztisztaságiakat alkalmaznának 120 ezer forintos bruttó fizetésért, s az új munkaviszonyba kerülőknek három hónap elteltével pluszjuttatásokat is ígérnek. Hogy sokan jelentkeztek, nem csoda, hiszen a bruttó 120 ezer körülbelül ugyanannyi, mint amennyit egy kezdő pedagógus az iskolákban vagy egy rezidens orvos a kórházakban keres. Még jó, hogy az egyenlő pályák, egyenlő esélyek nyomvonalán haladva nem jutott eszébe eddig senkinek a munkaerő-kölcsönzés fordított összekapcsolása az iskola, a kórház és az utca között, százhúszezerért taníthatna vagy gyógyíthatna néhány utcaseprő, csak úgy, próbaképpen. Ki tudja, még be is jöhet.

Az ellenkezőjére már úgyis van példa: olvasom, júniustól szaporodni fog a debreceni – s ha ott, akkor másutt is – közterületi segédmunkaprogramban részt vevő diplomások száma. A kiküldött 400 értesítés mintegy 10 százalékát diplomásoknak kézbesítették, bár az igazgató elmondása szerint volt olyan fiatal diplomás, aki öngyilkossággal fenyegetőzött arra az esetre, ha utcaseprőként kell majd dolgoznia.
Nem is értem, miért. Hiszen a lényeg a lényeg, mármint hogy a munka és a munkáskéz megtalálja egymást. Nem igaz? 

Olvasóink írták

 • 12. zsukov 2011. június 20. 07:46
  „Köszi a vélemnyt valamikorí osztártásad de súröbben kéne irnod !!!!”
 • 11. Köszörűs 2011. június 19. 08:28
  „Az 57 -évesnél fiatalabb nyugdíjas rendőröket szándékoznak visszahívni "Közmunkafelügyelőnek".”
 • 10. anuvuk 2011. június 19. 08:11
  „" Életpályamodell "

  A gyalogos, nyúl - róka páros!!!!”
 • 9. anuvuk 2011. június 19. 08:07
  „A mai diplomásoknak szinte semmi, O gyakorlati tudásuk van!
  Igen, sok diploma nem ér semmit, a munka világához halvány gőzük sincs!!!”
 • 8. gig 2011. június 10. 13:15
  „Mivel a vonatkozó cikket nem lehet helyben kommentálni, ráadásul a téma ide is tartozik, egy kis kitekintés a KO aktuális címlapsztorijára:

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/gyori_ciganyok_a_kozteruleteken_kevesebb_a_munka_mint_az_igeny_a_melora/2224502/

  Minden irónia nélkül mondom, örvendetes a hír. Azt nem tudjuk, mit ígértek cserébe a munkavállalóknak, de nem mondhatjuk, hogy nincs munkavállalási kedv. És ez jó. Örömteli hír. Sok ilyen kéne. A kb. 100 dolgozni szándékozónak viszont bőven akadna tennivalója a "saját kertjében", nevezetesen a Bercsényi ligetben. Ha nem tennének mást ők százan, csak összeszednék a bizonnyal általuk vagy társaik által szétdobált szemetet, lenyírnák a füvet, közreműködnének a sitt (ezt viszont aligha ők vitték oda, itt kezdődne számukra a "munka") elrámolásában, az lenne az igazán örömteli dolog. Hogy ezért fizetséget is kapjanak, az csak kicsit tűnik logikusnak, de ha egy ilyen akció meghozná a munkakedvüket a jövőre vonatkozóan, biztosan lehetne rá forrást találni. Csak akarni kell - és ez már nem az ő munkájuk lenne.”
 • 7. Dirac 2011. június 09. 22:24
  „"Az ellenkezőjére már úgyis van példa: olvasom, júniustól szaporodni fog a debreceni - s ha ott, akkor másutt is - közterületi segédmunkaprogramban részt vevő diplomások száma."

  Nagyon sok diploma PONT ennyit is ér..”
 • 6. Dwatson 2011. június 09. 21:43
  „Nem érdekes,de ez a kormány képzeli magát felsőbbrendűnek a másikhoz képest és meg akarja mutatni a megoldást.
  Nem érdekes,de ez az a kormány amelyiktől a megoldás helyett csak arroganciát látunk.
  Nem érdekes,de ennek a kormánynak az ideje alatt is ugyanúgy emelkedett az államadósság,csak rövidebb ideig voltak hatalmon.(Most vettek 500 000 000 000-os IMF-hitelből részvényt,40 %-os felárral.)
  Nem érdekes,de nem az újságíróknak kell a kormánynak megmondani hogy mit kéne tenni,arra vannak a tanácsadóik,az újságíróknak tudósítaniuk kell az olvasóikat,és ha a kormányunk kontár módon dolgozik,azt is meg kell írniuk.”
 • 5. Patriot 2011. június 09. 20:29
  „Pedig sok diplomával rendelkező kezdte fizikai munkával a pályát és majdan egy szép karriert sikerült befutni. Ha az utcaseprés olyan megalázó munka, akkor milyen gyilkos érzés lehet éhesen lefeküdni.
  Nyilván kényelmesebb a segélyre és csodára várni.”
 • 4. SiLa 2011. június 09. 19:02
  „Érdekes, hogy egy éve mindenkinek nagyon fontos lett minden, ami már sok éve probléma és megoldásra vár.
  Érdekes, hogy mindenki ezt a kormányt szidja, és mégis tőlük várják a megoldást.
  Érdekes, hogy amikor eladósították az országot senki nem kiabált, hogy a felvett hiteleket ne éljük fel.
  Érdekes, hogy nagyon sok újságíró csak kritizálni és lázítani tud, de egy sem tudja megmondani, hogy mit kéne tenni.”
 • 3. Szabra 2011. június 09. 15:45
  „Igen! Igen ! Talán még újságírók is lehetnek, vagy az a pálya már telített elkötelezett , független, megvesztegethetetlen, alulfizetett, szellemi rabszolgával ????????”
 • 2. Primax 2011. június 08. 16:47
  „A segélyt, szociális támogatásokat, stb... közpénzekből finanszírozza az állam. Nem az állam "adja", pláne nem a politikusok, vagy pártok.
  A közmunkát is közpénzekből fizetik majd, csak - jellemzően - többet.
  Nagy ötlet. Több pénzébe kerül az országnak. Kevesebb marad majd az "egyebekre".
  Amúgy : nagyon tetszik a cikk, ki hitte volna, hogy hazánkban a XXI. század elején ilyesmiről kell beszélgetnünk..?”
 • 1. pozdorja 2011. június 08. 13:33
  „Nem hülyeség! Úgy hallottam a patológiára már küldtek egy közmunkást.
  Nemsokára ismét lehet kirakni a gyárak kapujára: "Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azok a boldog szép napok: `4 óra munka, 12 óra pihenés´

Látva az utóbbi hetek növekvő elégedetlenségét, talán a tiszta beszéd a több és még több munkáról célravezetőbbnek bizonyult volna 2010. április 11-e előtt. Tovább olvasom