Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Ciprus citrus

Éreztük, hogy kipukkadt egy világméretű lufi: a durranás mostanság éppen Cipruson a legerősebb.
Szikkadt, kopár vidék, kék ég, homokos tengerpart, felháborítóan nyugodt helyiek: ezt láttam Ciprusból négy és fél éve. A nászút idilli hangulatát megtörve, ott a helyi kis szállodai tévében olvastam először a kifejezést: economy crisis, vagyis gazdasági válság. Angolul beszéltek valami Lehman Brothersről: nem értettük, miért kell ezt annyira felfújni, vezető hírként félóránként beolvasni. Később persze láttuk, éreztük, hogy ott és akkor kipukkadt egy világméretű lufi: a durranás mostanság éppen Cipruson hallatszik a legerősebben. A bankválság okozta helyzet annyira súlyos, hogy az Európai Központi Bank hétfőtől csak úgy ad likvid hitelt, ha teljesítik feltételeit. A legutóbbi hírek szerint a ciprusi jegybank olyan törvényt jelentett be, amely átstrukturálná a szigetországi bankrendszert, biztosítaná a bankbetéteket 100 ezer euró összegig, és lehetővé tenné az euróövezeti mentőcsomag lehívását. Meglátjuk.

A szívem nem ver hevesebben a hírre, csak akkor, amikor ezzel összefüggésben a forint gyengülését én is megérzem a lakáshitel részletein. Nekem még bankkártyám sincs, de jó néhány tehetős honfitársam (ezerötszáz magyar vállalkozást jegyeztek be a szigetre) felszisszenhetett a zsebbevágó ciprusi hírekre. Sokan ugyanis a laza pénzügyi szabályozás és az alacsony társasági adók miatt választották e kis országot. Demján Sándor, Matyi Dezső és többek közt kilenc Győr-Moson-Sopron megyei cégvezető mindenesetre nem aggódik: volt, aki már egyébként is kivonulóban volt az országból. Mosolyogva figyelheti a történteket Simor András, a nemzeti bank volt elnöke, aki előrelátó ember, már évekkel ezelőtt elhozta onnan a pénzét – igaz, az offshore-lovag címet a ciprusi „utaztatás" miatt évekkel később így is ráaggatták.

A mediterrán országban tegnap még a bankautomaták sem mind működtek, készpénz nélkül útnak se induljanak oda turisták, teljes a káosz. A kék eget már felhők takarják, a tenger hullámai a fejek fölé érnek, a négy éve még felháborítóan nyugodt helyiek a pénzüket féltik. Én meg az emlékeimben őrzött nyugalom illúzióját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc leckéi

A hatalom szolgálat. A gyűlölet, a gőg és az irigység beszennyezi az életet. Tovább olvasom