Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Bűn, bűnhődés

De mi van, ha a magyar börtönviszonyok olyanok, hogy a Helsinki Bizottság mindennap kopogtathatna a magyar államnál.

Sok jóra mondjuk nem számíthatott Gy. László, az ormánsági uzsorás, aki a pécsi börtönről próbált legombolni tízmilliót azért, mert az előzetes letartóztatása során túl sokat kellett ülnie dohányzócellában. Biztos csípte a szemét a füst, meg a ruhájába is beivódott az a szag, de gyengébb pillanatában talán belátta: nehéz a nép szimpátiáját a személyével kivívni. Azok után pláne, hogy mintegy félszáz szegény ember nyomorát kihasználta, s ezért kapott 8 év 10 hónapot. Ja és egyszer már beperelte – sikertelenül – a pécsi börtönt; azért, mert a cellában nem volt elfalazva a WC, és így mindenki nézhette, ahogy a dolgát végzi.

Sok jóra akár számíthatott is volna Gy. László, ha precedensbíróság lenne a miénk. Mert nem kell azért olyan messze menni ahhoz, hogy hasonló ügyet találjunk. No igen: ennek a történetnek az alanya nem egy alacsony, elhízott, sunyi tekintetű ormánsági férfi, hanem egy csendes, buddhista környezetvédő, aki nem a füstre panaszkodott, hanem a 20 fős cellára, a 40 fokra, a heti egyszeri zuhanyozásra, a rühességre, s egyáltalán arra, hogy előzetesbe zárták. Zs. Ferenc a vád szerint elég sok mindent megtett azért, hogy előzetesbe kerüljön, leegyszerűsítve: a győri Audi-gyárépítésnél állítólag sok-sok millióért cserébe hagyta volna abba a kekeckedést – s ha ez így van, azt hivatalosan vesztegetésnek hívják. Az egy mondattal előbb felsorolt viszontagságokért azonban semmit sem tett – a magyar állam peren kívül be is látta, s fizetett neki 6500 eurót, nagyjából kétmillió forintot.

Ja igen, Zs. Ferenc védelmét a Helsinki Bizottság látta el, s nagy tételben mernék arra is fogadni, hogy Győrtől 100–120 kilométerre merőben más kép él róla, mint amit mi itt gondolunk a homoki futrinkák megmentőjéről. Nem ezzel van a baj, és nem sajnálom a sliccét húszfős nyilvánosság előtt lehúzni kényszerülő uzsorást sem. De ne feledjük, hogy a dohányzócelláról a bíróság is kimondta, hogy az törvénytelen volt, csak a tízmilliót tartotta költői túlzásnak, emberünkre meg rávert 800 ezer perköltséget, hogy elvegye a kedvét a további pereskedésektől.
De mi van akkor, ha a magyar börtönviszonyok olyanok, hogy a Helsinki Bizottság akár mindennap kopogtathatna a magyar államnál? Mit vagyunk szemérmesek, mondjuk ki: igen, szinte mindenhol olyanok. És csak azon múlik, hogy Gy. Ferencek további milliókat tudnak-e legombolni az államról és közvetve rólunk, hogy buddhizmusban hisznek vagy a pénzben, hogy tudjuk-e sajnálni őket vagy sem. S hogy épp ezek miatt lesz-e egy valamirevaló ügyvédjük. Vagy sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fészbúk

Nem felejtem el, hogy ott az a kis iksz a képernyő jobb felső sarkában. És ha azt megnyomom, akkor… Tovább olvasom