Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Büfé és ruhatár

A boksz-politika szakosokkal is adódhatnak gondok.

Akár mókásnak is nevezhetném, ha nem találnám szomorúnak, amikor jogász végzettségű honvédelmi miniszter érez ingert arra, hogy a felsőoktatás átalakításáról kinyilatkoztassa a frankót. Ráadásul ezen a színvonalon: „Véget kell vetni annak, hogy öncélúan, úgynevezett büfé-ruhatár szakokon képezzenek évekig fiatalokat, hitegetve őket azzal, hogy értékes diplomát kapnak, miközben a megszerzett papírjukkal jobb esetben a McDonald’sban tudnak csak elhelyezkedni."

Értem én a nagypolitikában az egyszerűség szükségessége és az olcsó hangulatkeltés közötti összefüggéseket. Sőt, elfogadom, hogy a hatalomgyakorlás szempontjából mindez indokolható lehet, hiszen óvatos becslések szerint is Magyarországon minden ötödik ember (értsd: választópolgár) funkcionális analfabéta: vagyis nehezen olvas, és amit elolvas, azt még nehezebben érti meg. De azért a felsőoktatás ügye talán mégis kicsit cizelláltabb nekifeszülést igényelne, mint a rezsicsökkentés.

Kevéssé sem megnyugtató, hogy kormányzati szinten lassan országmegváltó szerepbe fényezik a műszaki értelmiséget, viszont akinek nincs adottsága vagy kedve az erősáramú hálózatok, motorok vagy utak tervezéséhez, az deklaráltan valamiféle sarki romkocsmák sötétjében bujkáló ingyenélő csupán. Azt is értem, hogy minden támogatás jól jön a legújabb csodafegyver, a duális képzés megtámogatására, s hogy könnyebb büfé-ruhatározni, mint azt megvitatni, vajon jelen formájában nem csak a multik igényeit kielégítő, korlátozott tudású, olcsó és könnyen alkalmazható munkaerőképzésben végződik-e a kísérlet.

Mindettől és a stílustól eltekintve a miniszternek akár még igaza is lehet a büfé-ruhatár szakokat illetően. De azért a boksz-politika szakosokkal is adódhatnak gondok. Ezért két K. O. között nem ártana figyelni a szakértőkre is. Nehogy a nagy nekibuzdulásnak bukás legyen a vége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büfé és ruhatár

A boksz-politika szakosokkal is adódhatnak gondok. Tovább olvasom