Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Bagatell

Ennél lényegesebb, hogy az EU megvéd – önmagunktól.

Ugyan sikerült letudni Magyarország uniós csatlakozásának első kerek évfordulóját gyakorlatilag egyetlen ünnepség nélkül, de a jubileum farvizén azért sok vélemény, írás, elemzés jelent meg arról, mit kaptunk Brüsszelből 2004 óta. Pénzt, pénzt, pénzt, derült ki, méghozzá rengeteget, bár a többség azért fanyalog és meg sem köszöni, nekem legalábbis egyetlen avatási ünnepség sem jut eszembe, amelyen köszönetet mondtak volna a német, francia, finn stb. polgároknak, amiért eurójuknak éppen nálunk látták jó helyét.

Persze ahogy az ország szénája áll, nem véletlen, hogy elsőre majd mindenki az anyagiakra gondol, holott ennél lényegesebb, hogy az EU megvéd – önmagunktól. E tétel bár egyértelmű, jobbára csak akkor tűnik fel, ha a szomszéd háza lángokban áll. Most ilyen időket élünk, Ukrajnában ég a tető, amelynek gyúanyagát Moszkva nagyhatalmi törekvésein kívül a jelentős létszámú orosz kisebbség jelenti. Efféle feszültségkeltésre Európa nyugatabbra eső felén is volna igény.

Pontosabban inkább csak volt, merthogy a közösséget éppen azért kezdték ácsolni még a negyvenes évek végén, mert a németek és a franciák a maguk kárán rájöttek, hová vezet, ha nem hoznak létre erős új intézményeket, megőrzendő a békét. Ezt kívánta a reálpolitika, azonban akkor is már-már hihetetlen tett, hogy néhány évvel a második világháború után az egykori ádáz ellenfelek képesek voltak kiegyezni egymással.

Az EU-ra lehet rosszat mondani, időnként túl nehézkes és lassú, a brüsszeli vízfej pedig gyakorta önálló életre kel, de ez mind bagatell, és nem pusztán a felzárkózásra adott támogatásokhoz képest, hanem mert biztosítja a belső békét. Fél szemünket Kijevre vetve kell-e mondanom, hogy viszályokkal terhelt történelmünk okán a Kárpát-medencében és környékén ez nem egy utolsó szempont?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrovás

A tiltakozás megtörtént a fóliánál komolyabb fórumokon is. Tovább olvasom