Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Az ördög füstje

Inkább vigye a kedves szülő Bencét a szomszédos nemzeti dohányboltba vagy a szomszédos nemzet dohányboltjába, csak ne hozzánk.

Nem ez lesz az egyetlen vadhajtása a trafiktörvénynek, de azért majd emlékezzünk rá tűnődve, hogy az egyik biatorbágyi dohányboltból kidobtak egy négyéves gyereket. A Facebook-bejegyzés alapján megszellőztetett intézkedés alapjául természetesen nem a kisfiú, hanem a szülő magatartása szolgált, aki ebbe a barlangba gyermekével együtt próbált belépni, ahelyett, hogy Bencét a parkolóban hagyta volna. A biztonsági őr csak a törvényt szajkózta. Mert Bence nem tartózkodhat a nemzeti dohányboltban, de ha ott tartózkodik, nem szolgálhatják ki cigarettával, bárhogy is sír. Talán szerencsésebb, ha a szemét is háromszínű kendővel takarják el a vének, nehogy olyat lásson, ami pszichés fejlődését később veszélyezteti.

S közben az őrnek igaza volt, mert lyukas garast sem adtam volna azért, hogy a homlokát törölgető apuka, nyakában a gyerekkel nem egy ellenőr, mivel a hatóság épp most teszteli a magyar lobogó alá vont üzletág rugalmasságát. S ami még jellemző ránk – valahogyan ellenőrökre és nem ellenőrökre egyaránt –, ha itt egy szabályt hoznak, az nagyon „meg van hozva". Akkor a kormányzat minden szerve és kommunikációs osztálya a produkción dolgozik, dübörögnek a közlemények a szabálysértésen kapott árusokról, s olyankor a legkisebb láncszem is fél, a fölötte álló, meg az afölött álló is fél, nehogy őt vegyék elő a dömping alatt. Inkább vigye a kedves szülő Bencét a szomszédos nemzeti dohányboltba vagy a szomszédos nemzet dohányboltjába, csak ne hozzánk.

A cél az szent, s a törvényt övező mutyibotrány is egyszer feledésbe merül, Bence pedig nincs veszélyben. Jelen állás szerint, ha például falun él, évek telhetnek el úgy, hogy nem lát közelről dohányárust, szülei is tizenöt-húsz kilométeres távolságot tesznek meg cigarettáért autóval vagy a tömegközlekedés még le nem épített párhuzamosságait kihasználva, esetleg szekéren, biciklin, vagy ahogy hajdan nagyszülei tették: az autótulajdonos szomszédnál kuncsorogva, aki felveszi a fél utca rendelését. Ekkor már csak a kibontakozó feketepiactól kell Bencét távol tartani, s hogy az intézmények ötméteres körzetén túl se láthasson tilalmas árut, a legjobb lenne – betiltani ezt az egészet!

Sőt, a teljes tilalommal kellett volna kezdeni. Mert az, hogy a cigaretta legális, de akinek gyereke van, az nyilván úgysem teszi be a lábát egy dohányboltba, ha ő igaz magyar családfő, ez a törvényi hozzáállás meglehetősen köztes, álszent és demagóg. Ahogy maga a trafiktörvény.

Olvasóink írták

  • 1. Legs 2013. július 23. 17:44
    „Kiváló meglátás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felelős

Az erdélyi magyarság mintegy fele él – a pontosan máig körül nem határolt –… Tovább olvasom