Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

A védjegy

Úton-útfélen tapasztalhatja az ember, hogy a béka feneke alatt van a közlekedési morál Magyarországon.

Előttem van egy kép, nehéz elfelejteni. Egy autó motorházába ékelődött motor látható rajta. A karambol után nem tudták szétválasztani a két roncsot. Olyan hatalmas erejű volt az ütközés, hogy a motor valósággal kettészelte az autót és belemaródott.

Majdnem így jártunk mi is a napokban. A 85-ös úton tartottunk haza, mikor a szemközti sávban egy motor jóval kétszáz fölötti sebességgel húzott el mellettünk. Senki nem érzékelt semmit abból az autóban, hogy egy jármű óriási sebességgel közeledik a szemközti sávban. Csak amikor elszáguldott mellettünk. Csak egy villanás volt. Csak egy dübörgő, elnyúló zummm...! Ha akkor gyanútlanul előzni vagy kanyarodni kezdek, a motor rakétaként maródott volna az autó motorházába.

Aztán két faluval arrébb egy mögöttünk lévő autós a kanyarodósávban kezdte szabálytalanul előzni a kocsisort. Rutinja lehetett már benne. Végül nem messze Győrtől erősen fékeznem kellett és hirtelen lehúzódni a padkára egy másik, szemből érkező, szabálytalanul előző autós miatt.
Egyetlen biztonságos szakasz volt az úton. A farádi belterület, ahol most is ott állt szokott helyén az „automatára állított" traffipaxos autó. A legtöbben visszavettek egy kicsit, aztán nyomták neki újra.

Lehet, hogy a statisztikák nem igazolják vissza, lehet, hogy szerencsére kevesebb a halálos baleset, mint korábban, mégis úgy érzi és úton-útfélen tapasztalhatja az ember, hogy a béka feneke alatt van a közlekedési morál Magyarországon. A „Letollak az útról, kisköcsög", az „Ez még sárga volt", a „Nem engedsz be? Lenyomlak!", a „Mobilozok... közöd?" mentalitással mindannyian találkozhattunk már. Félő, hogy ez lesz a magyar közlekedés védjegye.

Az egyiptomi fővárosban a dudaszó a védjegy. Mindenki folyamatosan nyomja a dudát, ha sávot vált, ha kanyarodni akar, ha előzni készül. Az egész metropolis egy nagy visító, összefüggő dudaszóba olvad. A buszsofőrök pedig, tisztelet a kivételnek, Forma–1-es pilótának képzelik magukat és száguldanak, kétségbeesett, összeszorult gyomrú utasokkal a hátuk mögött. A főutakat otthagyott roncsok szegélyezik. Egyiptomban naponta sokan meghalnak közlekedési balesetben.

Vasárnap este honfitársaink hurghadai tragédiája sokkolta az országot, mély részvétet keltve az itthoniakban.

Rádöbbenthet mindenkit, hogy az empátiának, toleranciának kellene áthatnia a közlekedési morált a magyarországi utakon. Hogy legalább itthon ne kelljen félnünk, ha kocsiba ülünk, buszra szállunk vagy a zebrára lépünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszáz fölött

Aki nincs bajban, jobb, ha csendben marad, és átgondolja, hogy könnyen állhatna a másik oldalon is.… Tovább olvasom