Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A jog diktál

Hogy a szöveg érthető-e egyáltalán, már nem lényeges.
Azt mondják, jogállamban élünk. Ez sokszor azt jelenti, hogy nagyon oda kell figyelnünk a jogi részletekre. Például amikor valamit aláírunk, olvassuk el alaposan az apró betűs részt is, értelmezzük, értsük meg, és cselekedjünk aszerint, különben könnyen ráfázhatunk. Gyakran nehéz feladat ez.

Sokszor azt tapasztalom, hogy a szerződések, hivatalos iratok megfogalmazói elsősorban (és gyakran kizárólag) a jogi kívánalmaknak akarnak csak megfelelni. Hogy a szöveg érthető-e egyáltalán, már nem lényeges számukra. Az az érzésem, hogy sokszor éppen az a cél, hogy a jog diktálta kötelezettséget letudják úgy, hogy az érintett (ellen)fél minél kevesebbet értsen az egészből.

Íme egy példa! A következő szöveget egy rendezvény előtt kaptuk, az ott fellépő énekes műsora fotózásának szabályait rögzíti. Ekképpen: „A felhasználási engedély csak X. Y. nyilvános előadására vonatkozik, a műsorszolgáltató minden egyéb, a jelen szerződéssel nem engedélyezett jogot – ideértve, de nem csupán a felsoroltakra korlátozva – a televíziós vagy rádiósugárzás, a bármilyen módon történő hang-, illetve hang- és képfelvétel-rögzítés, és többszörözés jogát – kifejezetten fenntartja magának." Szerintem ennek nincs értelme, de talán azt akarták megfogalmazni, hogy: az X. Y. előadása során készült felvételt kizárólag a rendezvényről szóló tudósításhoz szabad felhasználni. Ha jól értem. A baj akkor jön, ha nem jól értem. Mert a szöveg jogilag nyilván korrektnek minősül egy későbbi vita esetén, de a közölt szabályt nyilván nem tudom betartani.

És akkor kit billentenek fenéken? Aki megfogalmazta az érthetetlen szöveget? Nem! Hanem engem. Engem, az ostoba, értetlen szerencsétlent, aki fittyet hányt a szabályra. Pedig ők megmondták. Pontosan. Világos?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti közmunka

Most már az érintettek mindkét kezét megfogják (miközben kirúgják a lábát), hogy visszavezessék őket… Tovább olvasom