Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Mi áll a szeptemberi heves esőzések hátterében? - Extrém adatok

Alig egy hét alatt a szeptember havi átlag több mint másfélszerese (!) hullott. A met.hu érdekes tanulmányt készített a háttérről.

Mi most elsősorban az extrém adatokat emelnénk ki a tanulmányból.

Rengeteg esőt kapott a Dunántúl


A met.hu azt írja, a nyári és a szeptemberi időszak legfőbb sajátossága, hogy a csapadék rendkívül intenzív módon, záporokból és zivatarokból hullott.

A nedves levegőben „beágyazott zivatarfelhők" alakultak ki, amelyek sok tekintetben eltérőek a nyáron megszokott, látványos zivatarfelhőktől.

Az alacsony felhőalapú, lassan mozgó, illetve sokszor egy-egy terület fölött órákon át veszteglő szürke felhőkből rövid idő alatt 40 mm-t meghaladó csapadék esett.

Az intenzitásra jellemző, hogy szeptember 13-án Siófoktól néhány kilométerre délre 4 óra alatt 95.6 mm eső esett.

Ugyancsak az időszakra jellemző körülmény, hogy a korábbi csapadékos periódusok nyomán a talaj sokfelé telített közeli állapotban volt, így a lezúduló csapadék vagy azonnal elfolyt, vagy a felszínen maradt.

A kis vízgyűjtőjű területek felett sokfelé alakultak ki helyi villám árvizek (flash flood) illetve elöntések. A rendkívüli csapadékos időjárást egy a térségünkbe sodródott és hosszan itt tartózkodó ciklon, illetve annak felhőkarjaiban kialakult zivatarok okozták.

A szeptember 10-én kezdődő csapadékos periódus első napján a Dél-Dunántúlon hullott extrém mennyiségű eső, ekkor Sellyén 24 óra alatt 64.1 mm csapadékot regisztráltak.

A második napon, szeptember 11-én a Dunántúl középső része kapta a legtöbb esőt, például Fehérvárcsurgón 63.9 mm mért az automata mérőműszer, de Siófokon és a Balatontól délkeletre eső területeken is 47–55 mm közötti volt a csapadék mennyisége.

Hat nap (2014.09.10-15.) csapadékösszege az OMSZ automata csapadékmérő hálózata alapján.
Hat nap (2014.09.10-15.) csapadékösszege az OMSZ automata csapadékmérő hálózata alapján.

Szeptember 12-én ismét a Dunántúl délnyugati részén voltak a legnagyobb felhőszakadások, például Letenyén 67.2 mm, majd 13-án az Alföld közepén, Szentes térségében 69.8 mm-t regisztrált a műszer.

Ezen a napon Siófokra is jelentős csapadék zúdult. A térbeli változékonyságra jellemző, hogy míg a Balaton partján 43.9 mm-t mértek, addig onnan délre hullott le a már említett 95.6 mm eső, mindössze 4 óra alatt.

Szeptember 14-én ismét rendkívül sok eső esett elsősorban az Alföldön, Dabason 70 mm Tiszaalpáron 66.9 mm.

A csapadékos periódus legintenzívebb négy napján szeptember 11. reggeltől szeptember 15. reggelig sok helyen 100 mm-t is meghaladta a csapadék mennyisége.

A Kisalföldön 153.1 mm-t (Hanságliget), az Alföld közepén Szentestől délre Derekegyházán 139.6 mm-t, míg a Dunántúl közepén, Siófokon 133.5 mm-t mértek.

A hat nap csapadékösszege országos átlagban 77 mm-re tehető, ugyanakkor szeptember hónap átlagos csapadékösszege 47 mm.

Azaz alig egy hét alatt a szeptember havi átlag több mint másfélszerese hullott.

Ebben az időszakban a legtöbb eső Siófokon (157 mm), illetve Szentesen esett (162 mm), míg a szatmári és beregi térségben csupán 1-2 mm-t mértek - olvasható a met.hu-n.

A rendkívüli időjárás hátterében alapvetően két légköri körülmény található.1. A Földközi-tenger medencéjében nem alakult ki az év erre a szakára jellemző anticiklonális időjárás, a térségben folyamatosan meglévő sekély ciklonokban jellemző összeáramlás jelentős nedvességet halmozott fel

2. A nyugati szelek övében kialakult szinoptikus helyzet.

Itt találják a részletes tanulmányt >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol a víz az úr - Készültség a Rábán, Lajtán, házakat veszélyeztet a sok eső - fotók

Mosonmagyaróvárnál a Lajta tetőzése keddről szerdára virradó éjszaka várható. Helyzetkép percről… Tovább olvasom