Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Hatalmas pusztítást végzett, mielőtt elvonult a megyéből a viharos szél - fotók

Hatalmas pusztítást végzett, mielőtt elvonult a megyéből a viharos szél - fotók
Kedden délelőtt is folytatódtak a viharos szél okozta károknál a tűzoltói beavatkozások.
Fákat döntött, tetőt tépázott a viharos szél? Várjuk tudósítását ide: tudosito@kisalfold.hu
14.23 - A kora délutáni órákig 20 bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási központba a vihar okozta károkról ahova a tűzoltók segítségét kérték.

A legtöbb bejelentés Győrből és környékéről érkezett, a lehasadt nagy méretű faágak épületekre villanyvezetékekre szakadtak, vagy akadályozták a közúti vagy gyalogosforgalmat. A Győr-szabadhegyi vasútállomás közelében többszáz négyzetméternyi lemeztető lazult meg egy épület tetején, amit a viharos szél letépett. A lezuhanó tetőzet az ott parkoló kocsikra esett.

Emellett Csornára, Mosonmagyaróvárra, Győrsövényházra is vonultak a tűzoltók. Utóbbi településen egy családi házra dőlt egy nagy fenyőfa, nem kis riadalmat okozva az ott lakóknak. A tűzoltók mindenhol eltávolították a veszélyt jelentő növényeket, ahol kellett az áramszolgáltató segítségét kérték az érintett vezetékek kiszakaszolásához. A káresemények során nem sérült meg senki.

8.10 - A ˝fél országra˝ riasztást adtak ki az erős szél miatt - Részletek cikkükben >>

Kedd 7.50 - Jelenleg a Szabadhegyi vasútállomás közelében dolgoznak a győri hivatásos tűzoltók, ahol többszáz négyzetméter bádoglemezt fújt le a szél, autók és az épület is károsodott.

Hétfő késő délután, majd este és éjszaka érkezett a legtöbb bejelentés a megyei műveletirányításra. A több mint ötven riasztás, leginkább kidőlt fákról, lehasadt faágakról szóltak, de épületekben és autókban is keletkeztek károk a viharos szél miatt.

Fák dőltek az útra Kóny és Koroncó közelében, Markotabödögén, Győrújbaráton, Dunaszegen, Ikrény és Rábapatona között is több helyen a kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt.

Sopronban több emeletes épület tetőszigetelését kezdte meg a szél, Mosonmagyaróváron és Győrben is házak bádogozását, tetejét kezdte meg a szél, Kapuváron épület ablakai törtek ki, Győrben és Nyúlon is buszmegállókat rongált meg a szél, illetve több helyen Győrben, Markotabödögén, Öttevényen villanyvezetékre, villanypóznákra zuhantak a kidőlt fák, volt ahol épület, volt ahol kerítés sérült meg a kicsavart fáktól.

A lezuhanó fáktól illetve bádoglemezektől autók is károsodtak többek között Győrben és Mosonmagyaróváron is. A káresetek során személyi sérülés nem történt.
 
Bádogházak tetejét kezdte meg a szél Mosonmagyaróváron >>


22.40 - A rendkívül erős szél számos tennivalót ad Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóinak. Kicsavart és úttestre, háztetőre dőlt fák, leszakadt villanyvezetékek, megtépázott tetőzetek miatt kérnek segítséget az egységektől. Markotabödögén, a Petőfi utcában egy nyolc méter magas fenyőfa dőlt egy épületre. Csornáról és Bősárkányról érkezett tűzoltói segítség a fa eltávolításához.
Fotók: Győrújbarát ÖTE, győri hivatásos tűzoltók


Az öttevényi Fő utcában tövestől fordított ki a szél egy fát, amely kárt tett egy lakóház teraszában és kéményében. A kunszigeti önkéntes tűzoltók feldarabolták a fát és visszabontották a veszélyessé vált kéményt. Győrújbaráton, a Nagy Lajos utcában egy ház kertjéből dőlt ki a fa, félig elfoglalva az utat.

Győrött is több helyen várják a segítséget. A Szent István úton egy társasház tetejét bontotta meg a szél, míg a Rónay Jácint utcában egy autóra dőlt egy fa. A Vasvári Pál utcában egy kisteherautó gurult meg a széltől a tó felé, a városi hivatásos tűzoltók a jármű kiékelésén dolgoznak.

A Paptagi utcában egy ház tetejére borult fát távolítanak el a tűzoltók. Az egységek folyamatosan hárítják el a károkat, amint befejezték a munkát, azonnal indulnak tovább a következő káreset helyszínére - tájékoztat honlapján a katasztrófavédelem.

21.00 - Fa dőlt ki két személyautóra Mosonmagyaróváron. Sérült nincs, a szélvédők törtek be - jelentette olvasónk.
Fotó: Olvasó


20.50 - A 84-es számú főút ausztriai oldalán Ziegendorf település határában az erős szél megrongált egy főút melletti gyárat. Az osztrák hatóságok a főút ausztriai oldalát lezárták, a járműforgalmat a környező településeken és mellékutakon keresztül elterelik, ezért a személygépkocsi vezetőknek a határátlépési pontnál történő áthaladás lassulására kell számítani.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy a gépjárművezetők a soproni határátlépési pont helyett - lehetőség szerint - válasszák a kópházi vagy a fertőrákosi határátlépési pontokat, illetve indulás előtt a rendőrség honlapjának határinfo oldalán tájékozódjanak a választott határátlépési pontoknál szükséges várakozási időkről!

20.25  -  Húsz-ötven perces késésekre kell számítaniuk az utasoknak a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, mert Győr és Öttevény között mindkét vágány felett megsérült a felsővezeték, és ideiglenesen szünetel a vonatforgalom - tájékoztatta a Mávinform hétfő este az MTI-t.

Urbán Attila sajtóügyeletes közleményében azt írta: a felsővezeték kijavítása várhatóan elhúzódik, ezért a távolsági járatok kerülő útvonalon, a Hegyeshalom-Csorna-Győr szakaszon keresztül közlekednek. Győr és Lébény-Mosonszentmiklós állomás között vonatpótló buszok viszik az utasokat. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon utazóknak néhány járatnál 20-50 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.

20.04 - Parkolási dilemma Szabadhegyen:
 


19.52 - Kuka borult fel a viharban a győri Lajta úton.
 
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó


19.20 - Szállnak a törmelékek a győri utcában

Olvasónk küldött tudósítást arról, hogy Győrben, az Ifjúság krt. végén lévő építkezésnél -  a viharos szél miatt - a törmelékek a parkolóban pihenő gépjárművek között csapódnak össze-vissza. Olvasónk autóját ˝sikeresen˝ végig is karcolta egy ráeső darab - írta.
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó
 

Nem csitul a szél

18.11 - A vasárnap kezdődött szeles időjárás inkább fokozódik megyénkben, ezért a  katasztrófavédelmi igazgatóság nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 70 kilométer/óránál erősebb szélvihar emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet, hiszen a viharos erejű szél tetőszerkezeteket rongálhat meg, épületeket károsíthat, közlekedési zavarokat idézhet elő és fákat csavarhat ki - olvasható a katasztrófavédelem honlapján, ahol arra figyelmeztetnek:

Zárjuk el, vagy rögzítsük a kertben, erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban vagy azokat felkapva ne okozzon kárt! 

Lehetőség szerint ne parkoljunk gépjárművünkkel fa alá!  

Épületeken belül tartózkodva gondosan ügyeljünk arra, hogy minden nyílászárót bezárjunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül gyermekeinket, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, szükség esetén pedig készüljünk fel egy esetleges áramszünetre is. Akit a szabad ég alatt ér a viharos erejű szél, semmi esetre se essen pánikba! Ha lehet, keressen védett, stabil helyet, távol a fáktól és a romos épületektől.

Mindeközben szakadó hóesés és vihar tépázza Európát:
Szakadó hóesés és vihar tépázza Európát

15.24 - Több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat a viharos szél veszélye miatt hétfő délután. Az érintett területeken a következő órákban akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökések is lehetnek.
 


8.46 - Viharos széllel érkezik a rekordközeli meleg a hét első napjaiban. Az országos középtávú előrejelzés szerint a hét elején akár 18 fok is lehet, a hét második felében ismét lehűlés jön, havas eső, hó is eshet.

Hétfőn északkeleten túlnyomóan borult lesz az ég, de egyre kevesebb helyen várható eső, az északkeleti határnál délelőtt még vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Az ország nagyobb részén rövid napos időszakok is lehetnek, legfeljebb néhol eshet gyengén az eső. A déli szél erős, nagy területen viharos lesz.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadtak. Kora délelőttől a Dunántúl északi felén ismét egyre gyakrabban 70 km/h feletti lökések kísérik a déli szelet, alkalmanként 85-90 km/h körüli vagy kisebb körzetekben kevéssel afeletti széllökés is előfordulhat. A légmozgás este sem mérséklődik az említett országrészben. Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.
 


Hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és plusz 5 Celsius-fok között valószínű. A nappali maximumok többnyire 9-14, az ország északkeleti harmadában 3-8 fok között alakulnak.

Még kedden is erős, kezdetben helyenként viharos lesz a szél, majd folyamatosan gyengül a légmozgás. Délelőtt még napos időre lehet számítani, délutántól viszont a Nyugat-Dunántúlon, estétől a középső országrészben is többfelé elered az eső.

A leghidegebb órákban általában 5-10, a szeles Nyugat-Dunántúlon 10-13, a szélvédett észak-magyarországi völgyekben 2-5 Celsius-fok lehet. Napközben az Északi-középhegység északi részén 10-13, másutt 13-18 fokig melegszik a levegő.
A viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron megyében vasárnap délutántól tízszer riasztották a tűzoltókat. Legtöbb esetben fák dőltek az útra, ezek okoztak forgalmi akadályt, de két esetben épületkárok is keletkeztek. Sopronban egy emeletes házon egy ablaktáblát rongált meg a szél, üvegcserepek hullottak a járdára, Győrben pedig a vakolat hullott a harmadik emelet magasságából. A hivatásos és önkéntes tűzoltók a fákat eltávolították az utakról, illetve Sopronban az ablaktáblát emelték le létraszer segítségével, Győrben pedig a potyogó vakolatot távolították el, megszüntetve ezzel a veszélyt. A műszaki mentések során nem sérült meg senki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben fa dőlt az útra, Sopronban víztornyot tépázott meg a szél, fotó - 90 km/óránál is nagyobb szél támad

Győrben fa dőlt az útra, Sopronban víztornyot tépázott meg a szél, fotó - 90 km/óránál is nagyobb szél támad
A Dunántúl északnyugati, nyugati részein gyakrabban 70 km/h feletti, illetve időnként egy-egy 85-90… Tovább olvasom