Fájdalmas veszteségek

2024.01.20. 06:31

Elment Petra és Malipo - Búcsút vett a győri állatkert két szeretett lakójától - fotók

A Xantus János állatkert téli időszakának örömteli szaporodásainak koronái mellett sajnos az elmúlt időszakban kijutott a fájdalmas búcsúk pillanataiból is. Egyikükére felkészülhettek a gondozók, Malipo elvesztése viszont derült égből villámcsapásként érte az állatkert csapatát.

Kisalföld.hu

Malipo halálát szívgyengeség okozta január első napjaiban. Fotók: Győr Zoo

Fotó: demerungstudio.eu

Petra, a bemutatók egykori sztárja már javában nyugdíjas éveit töltötte Győrben, amikben egyre gyakoribbak voltak az öregséggel járó ízületi problémák. December végén már egyre inkább látszott, hogy ez a lét már nem méltó a 43. évében járó dromedárnak. Így fájdalommal, ugyanakkor megnyugvással kísérték Petrát utolsó útjára.

 
 

Január 4-én délután belső riasztásra érkeztek az állatkert ápolói a csimpánzok külső kifutójához, ahol Malipo a csapat vezérhímje mozdulatlanul feküdt. Ilyenkor a legfontosabb, hogy látogató oldalról lezárják a területet és biztosítani tudják a nyugodt mentőmunkát. Majd a majom csapat többi részét is leválasztották, hogy mielőbb bejuthasson az állatorvos a kifutóra.

Ekkor még nem tudták, Malipo milyen állapotban van, mert a csimpánz csapat próbálta magával vinni. Egészen a ház ajtajáig húzták magukkal, ahol sokáig vele maradtak. Bianca, a kicsi Nadinnal nem hagyta ezután sem magára. Az anyacsimpánzba kapaszkodó kicsi Nadin nem akarta elengedni apját, ezért többórás alkudozás kezdődött. A hideg idő és a kicsi egészsége védelmében, Bianca altatásával kerülhettek vissza a házba, hogy kipihenhessék a nap szörnyűségével járó fáradalmaikat.

Fotó: demerungstudio.eu

 

 

Több óra után sikerült Malipot kihozni és elindítani hosszú, utolsó útjára. A győri csimpánzok vezérhímjének elvesztését az azóta már lezajlott boncolás megállapította, hogy korábban kialakult szívizom károsodás következtében történt heveny szívhalál okozta.

Petrát és Malipot hamvasztásuk után ideiglenesen a Nefelejts Emlékpark Kisállat urnafalába helyezték el. Hamarosan azonban végső nyughelyükre lelnek egykori otthonukban, ahol emléküket a látogatókkal együtt tovább őrzi a győri állatkert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában