Ünnep a bazilikában

2023.11.17. 21:06

Átadták a Szent Márton-díjat Pannonhalmán

Az elismerést azon személy vagy szervezet kaphatja, aki vagy amely hozzájárul nemzeti örökségünk, kulturális értékeink, továbbá a megvalósított szociális elkötelezettség minél jobb megismertetéséhez, valamint kihasználja és egyben megőrzi a Pannon-térség egyedülálló adottságait.

Gyurina Zsolt

A jobbért élni – Vecsei Miklós a díjjal, amelyet a herendi manufaktúra vezetőjétől, Simon Attilától és Hortobágyi T. Cirill főapáttól vett át.

Fotó: Csapó Balázs

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programja kapta idén a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által először 2001-ben kiosztott Szent Márton-díjat. 

A díjat ünnepi keretek között pénteken vehette át a főapátság jövőre 800 éves születésnapját ünneplő bazilikájában Vecsei Miklós, a szervezet alelnöke. 

Az esemény kezdetén Hortobágyi T. Cirill főapát meggyújtotta az emlékezés gyertyáját, így tisztelegve az elhunyt Szent Márton-díjazottak előtt. Külön szólt a nemrégiben elhunyt egykori köztársasági elnökről, Sólyom Lászlóról, akit morális és evangéliumi iránytűnek nevezett, a bencés közösség barátjának. Az ünnepség részeként megáldották az új terményt és bort.

Az apátság bazilikájában Hortobágyi T. Cirill főapát arról beszélt, hogy védőszentjük, Pannónia szülötte, Szent Márton tudta, hogy dolga van a Földön. Felismerte, hogy felelősnek lenni, nyitott szemmel járni a világban annyit jelent, mint érzékenynek lenni jelekre, finom érintésekre, figyelmeztetésekre. 

– Márton rájött, hogy jobb kettévágni a köpenyt és beteríteni vele a didergőt, megtenni, amire képes, mint a gyötrődő kérdéseknél megmaradni. Márton tudta, hogy amikor nem magának, hanem a jobbért él, az Isten mellé áll. Életének a titka, hogy az élő Istennel volt szeretetkapcsolata – jelentette ki Hortobágyi T. Cirill. A kérdést pedig magunknak is feltehetjük: a jobbért élünk, tudjuk, hogy kihez tartozunk, a felfelé vezető úton járunk, vagy eltékozoljuk az időt? 

Jelenléttel osztozni a szenvedésben 

– A szenvedés, a nyomor mindig valódi, és nekünk, keresztényeknek az a feladatunk, hogy jelen legyünk, amikor valaki szenved, amikor valaki nyomorog – fogalmazott dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Beszédében kifejtette, a legnagyobb és egyben legegyszerűbb ajándék, segítség, amit ember a másik embernek adhat az, ha jelen van, és ha mást nem is tesz, de puszta jelenlétével osztozik szenvedésében. Együtt szenvedni a másikkal a legalapvetőbb keresztény kötelezettség, szögezte le, és hangsúlyozta a megbocsátás és az önző vágyakról való lemondás fontosságát is. 

Megosztani mindazt, ami van 

Az MMSZ Jelenlét programja egy sajátos szemléletmóddal és módszertannal végzett, intenzív szociális munka, amelynek első építőkockái közel 20 évvel ezelőtt születtek meg. A szeretetszolgálat évtizedes munkájával és a programmal észreveszi és igyekszik egyre inkább elérni azt a becslések szerint közel egymillió mélyszegénységben élő embert, akik dideregnek a fizikai és emberi hidegben. Bátran oda mer lépni hozzájuk, megosztani velük mindazt, amije éppen van. Ennek a Szent Márton-i érzékenységnek és tanúságtevő odafordulásnak elismerése a Szent Márton-díj. 

Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke elmondta, hogy a Jelenlét program a szervezet válasza az emberi nyomorúságra, majd megköszönte a díjat, és azt, hogy tevékenységükkel nyomot hagyhattak a díj odaítélőiben. 

A rendezvényen megemlékeztek a földi életből már eltávozott Szent Márton-díjasokról, különösen a nemrégiben elhunyt Sólyom László egykori köztársasági elnökről és tiszteletükre gyertyát gyújtottak. Az ünnepség végén megáldották az új terményt és bort. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában