2022.10.18. 11:12
Tűzhelyen felejtett étel okozott tüzet Győrben
A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség.
A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség.
Forrás: Illusztráció
Fotó: Andrey Popov
Győr-Moson-Sopron megyében havonta általában néhány esetben fordul elő, hogy a konyhában a tűzhelyen felejtik az ételt, ami kisebb tüzet okoz. Legutóbb hétfőn történt ilyen eset Győrben, az Ifjúság körút egyik panelházában. A szomszédok vették észre a füstszagot, ők értesítették a tűzoltókat. A lakó elaludt, miközben magára hagyta a konyhában a készülő ételt. Mire a tűzoltók kiérkeztek felébredt, eloltotta a füstölő lábost és szellőztetni kezdett. A mentők a lakót további vizsgálatokra kórházba szállították - számolt be az esetről a katasztrófavédelem.
Súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad. Egy-egy ilyen eset alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért főzés-sütés közben figyeljünk oda - figyelmeztetnek a tűzoltók..
Fontos tehát, hogy legyünk körültekintőek, figyeljünk környezetünkre, hiszen a tűzhelyre feltett étel is tüzet okozhat. Gondatlansággal értéktárgyakat, ingatlanokat, de főképp saját és mások testi épségét, életét is veszélyeztethetjük.
Ezekre kell különösen figyelni:
- A tűzhelyen felejtett étel, olaj, gyorsan tüzet okozhat, a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor) pedig gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fontos, hogy se főzés, se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet!
- Ha elhagyjuk a lakást, minden esetben szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, mert számos tűzesetet éppen az okoz, hogy az otthonról távozó háziak elfelejtik, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt.
- Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy az olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből, lángba borítja az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az edényt egy fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyt.
- Egy körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!
Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!