Thaiföldi kaland

2024.03.02. 10:00

Thaiföldön a révaisok – 3 tantárgyból is bizonyítottak a győri diákok + fotók

Hatfős magyar csapat juthatott ki nemrég, a Bangkokban megrendezett a Nemzetközi Junior Természettudományos Diákolimpiára. Thaiföldön, a négy fővárosi tanuló mellett a győri Révai Miklós Gimnázium két fiatalja, Nagy Luca és Bauer Balázs Ábel is bizonyíthatott. Mindketten ezüstéremmel térhettek haza.

Ollári Gergely

A két tizenöt éves győri diák meghívással csatlakozhatott a hatfős magyar delegációhoz, és utazhatott Thaiföldre. Korábbi versenyeredményeik tették lehetővé, hogy Luca és Balázs is megmérettessék magukat Bangkokban. A kéthetes nemzetközi versenyt megelőzően a hazai fordulókon, a tizenegy tehetségből továbbjutott tanulók felkészítő kurzuson vettek részt. Ezeken – úgy ahogy később a nemzetközi versenyen is – fizikából, kémiából és biológiából adtak számot tudásukról. A csapat felkészítését a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium tanárai szervezték és irányították. 

Thaiföldi kaland: Bauer Balázs Ábel és Nagy Luca csillogó ezüstéremmel térhetett haza a thaiföldi nemzetközi versenyről.
Thaiföldi kaland: Bauer Balázs Ábel és Nagy Luca csillogó ezüstéremmel térhetett haza a thaiföldi nemzetközi versenyről.
Fotó: Csapó Balázs

Bangkok csodás világa

– Tudtam, hogy Bangkokban lesz a döntő, de nem gondoltam volna, hogy kijutok. Sosem utaztam még repülőn, ez volt az első alkalom. Amikor megérkeztünk, a város csodás világa elvarázsolt. Külön hotelben szállásoltak el minket diákokat, távol a tanároktól. A versenyre több mint ötven országból érkeztek, mintegy háromszázan, én egy horvát nemzetiségű lánnyal kerültem egy szobába. Szükség volt az idegen nyelvre, angolul kommunikáltunk – fogalmazott lapunknak Nagy Luca. 

  • Tesztkérdések, feleletválasztós feladatok
  • Elméleti számolási leckék
  • Kutatás laborban

A versenyen résztvevő diákoknak különféle fordulókban bizonyítottak. Először feleletválasztós feladatok, tesztkérdések voltak a három tantárgyat érintve, majd az elméleti részen fizikából és kémiából számolási leckét kaptak. Biológiából esettanulmányt, majd a laborban kutatást végeztek el, mikroszkóp segítségével tanulmányoztak egy lágyszárú növényt, és oldották meg a hozzá kötődő feladatokat. 

– Ezüst érmet nyertünk, ezzel a diákok legfelső harminc százalékába kerültünk. Sok szabadidőnk nem volt a kint tartózkodás alatt, de eljutottunk kulturális, tudományos intézményekbe, szabadtéri néprajzi múzeumba is. Egy viszont biztos, Bangkok a levegőből a legszebb –mondta el Nagy Luca, hozzátéve, ugyan még nem döntött a jövőjéről, de mindenképpen szeretne a természettudományokkal foglalkozni, kutatóként, vagy éppen mérnökként megállni a helyét. 
 

Thaiföld magával ragadta a diákokat, Nagy Luca és  Bauer Balázs Ábel (balra) nagyon jól érezték magukat a két hetes versenye.
Thaiföld magával ragadta a diákokat, Nagy Luca és  Bauer Balázs Ábel (balra) nagyon jól érezték magukat a két hetes versenyen.

Rettenetes forróság és pálmafák

Bauer Balázs Ábel lapunknak úgy fogalmazott: Ázsia egészen fantasztikus, sosem jártam itt előtte, nagy élmény volt számomra. A rettenetes forróság a látvánnyal kompenzál. Amerre csak néz az ember felhőkarcolók, pálmafa-földek mutatnak óriási kontrasztot. 

– A három nagy tantárgyat átölelő kérdések alkották a versenyt. Nem voltak egyszerűek, még úgy sem, hogy én nagyon kedvelem a kémiát. Szép eredménnyel zártunk, mindvégig bíztam benne, hogy a célul kitűzött helyezést elérjük. Nagyon jól éreztük magunkat, igazán szép élmény volt – mondta el Bauer Balázs, aki ugyancsak nem döntött még a jövőről, de nagy álma, hogy kutatóként, tudósként állja meg a helyét az életben. 

Hozzátette: hálás vagyok, hogy magas szintű oktatást kapunk a Révaiban, és lehetőségünk nyílt részt venni ezen és más versenyeken is. 

Egyedül a vidéki iskolák közül Thaiföldön

A Révai Miklós Gimnázium tanára, Árki Csilla szerint az intézménynek sok olyan diákja van, akik rendkívül nyitottak, és érdeklődnek. Ők általában az érettségi előtt, tizedikben döntik el végleg, hogy milyen területen képzelik el a jövőjüket. 

Biztos voltam abban, hogy tanulóink szép eredménnyel térnek haza. Mindketten nagyon céltudatosak, szorgalmasak. A felkészülésük hosszú volt, de nyilván az alapokat a Révai iskolában kapták, amelynek a hírnevét egészen Thaiföldi repítették. 

Büszkék vagyunk rá, hogy a versenyen résztvevő magyar fiatalok közül ketten tanulnak vidéken, mindketten itt, a győri iskolában – fogalmazott lapunknak a tanárnő, hozzátéve, ez az eredmény biztosan nagy löketet ad majd a diákoknak, akik már így is óriási tehetséggel és motivációval rendelkeznek.

A Révai iskolában magas szinten oktatják a természettudományokat, erről korábban itt írtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában