Dolgozni szeretne: bottal közlekedik, de a kemény munkától sem fél a győri Kalányos Ádám

Kalányos Ádám a közelmúltban vesztette el a munkáját. Őrként dolgozott, de sajnos megszűnt a telephely, amire vigyázott. Azóta nem talál munkát, pedig folyamatosan böngészi az álláslehetőségeket és több tucat pályázatot nyújtott már be.

Dániel Viktória

Kalányos Ádám legutóbbi munkahelye sajnos bezárt, azóta folyamatosan állást keres. 

Fotó: Huszár Gábor

– Nem félek a kemény munkától – mondta Kalányos Ádám. A férfinak szüksége van egy botra ahhoz, hogy biztonságosan tudjon közlekedni, különben szinte mindent meg tud csinálni. Szívfájdalma, hogy amint a munkaadók megtudják, hogy rokkant, szinte azonnal leteszik a telefont.

Kalányos Ádám legutóbbi munkahelye sajnos bezárt, azóta folyamatosan állást keres.
Fotó: Huszár Gábor

Van segítsége

– Több munkahelyem volt, hosszabb ideig rikkancsként és portásként, telepőrként dolgoztam. Csak az utóbbi két helyen tapasztaltam azt, hogy nem rokkantként tekintettek rám, sose mondták azt, hogy nem vagyok valamire képes. Több olyan kollégám is van, akik a mai napig tartják velem a kapcsolatot és segítenek, ha kell. Folyamatosan böngészem az álláslehetőségeket, most is több mint hatvan helyen van bent pályázatom, de sajnos a legtöbb helyről még vissza se jeleznek. Pedig szinte bármit elvállalok, csak végre dolgozhassak. Ha van egy hely, ahol meg tudok támaszkodni munka közben, akár a szalag mellé is beállok. Sajnos csak nyolc általánosom van és egy OKJ-s ECDL-vizsgám. A legutóbbi munkahelyemen támogattak abban, hogy elvégezhessem a hivatalos telephelyőri képzést, de mire minden papírt és jelentkezést elintéztünk, a helyet bezárták.

A szenvedélye a számítógép

Ádám lelkesedik a számítógépekért, az az álma, hogy egyszer ő is gépek javításával foglalkozhasson. Kapott alkatrészekből már összerakott magának egy gépet és a különböző rendszerek, programok telepítése és kezelése is nagyon érdekli. Mint elmondta, mindent magától, autodidakta módon tanul, ez a szenvedélye.

– Ha azt mondják, hogy kapok munkát, de el kell mennem hozzá egy tanfolyamra vagy oktatásra, én nagyon szívesen megteszem, de sajnos arra nincs elég pénzem, hogy magam fizessem ki a kurzust – tette hozzá.

Ádám havonta körülbelül 60 ezer forintból él. Azt mondta, másfél évig koldulnia is kellett, mert semmiféle munkát nem kapott. Nem szeretne újra ilyen helyzetbe kerülni.

– Ezt a nagyon nehéz időszakot a győriek segítségével tudtam magam mögött hagyni, ezért sem szeretném elhagyni a várost.

Kifizethette a tartozást

Kalányos Ádámnak olvasóink jóvoltából a Jóakarat hídja 200 ezer forintos támogatást adhatott. A pénz egy részéből a férfi rendezte elmúlt háromhavi lakbértartozását. – Szerencsém van, ugyanis a főbérlőm és a szomszédaim is végtelenül kedves emberek. Nekik köszönhető, hogy még van tető a fejem felett és az elmúlt hónapokban volt mit ennem. De mindenképp a saját lábamra szeretnék állni és dolgozni. Nekem már mindegy, hogy milyen munka, csak munka legyen.

Ádám azt is hozzátette, ha esetleg van valakinek olyan számítógépe, ami neki már nem kell, de még fut rajta program, hozza el neki, mert szeretné bővíteni a gépekkel kapcsolatos tudását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában