Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Zsidó emlékhelyek gyűjteménye

Nyugat-dunántúl - Pillanatképet ad a régiónkban még fellelhető zsidó emlékhelyekről egy napokban megjelent könyv. Az aprólékos helyszíni kutatómunkán alapuló tanulmánykötet Győr-Moson-Sopron megyére vonatkozó részét a Kisalföld vezető újságírója, Koloszár Tamás írta.
Több szempontból is úttörő munkának nevezte a Zsidó emlékhelyek a Nyugat-Pannon EuRégióban című munkát a kötet tegnapi győri bemutatóján Bana József, a győri levéltár igazgatója. Méltatásában elmondta: más témában sem ismer hasonlóan alapos emlékhelygyűjteményt. Emellett szerinte a könyv értékét az adja, hogy a zsidósággal – amit többnyire csak a holokauszt kapcsán emlegetünk – egészen betelepülésétől fogva foglalkozik, a rájuk vonatkozó szabályozásokkal és megítélésükkel is. Ennek kapcsán megemlítette, hogy több évszázada elsősorban nem a városok, hanem nagyobb birtokosok adtak menedéket a zsidóknak. Győrben főként a mostani Sziget városrészben laktak és itt megmaradt a zsinagóga is. Több helyen azonban nem, így a kötet főként emléktáblákat, temetőket említhet, de van, ahol az sem maradt meg. Emellett a kétnyelvű (magyar, német) könyv tartalmazza a zsidóság történetét megyénként, tartományonként (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Burgenland) és településenként is, a témához kapcsolódó szakirodalmat is összegyűjti, így példa más megyéknek a hasonló feldolgozásra.

„...ideje van a kövek összegyűjtésének" – ezt a bibliai idézetet választotta Balázs Edit szerkesztő a kötet mottójának.
Magyarázata szerint a zsidóság története ma sem szerves része Magyarország történetének, ezért is fontos regisztrálni az utókornak emlékeit. Így a kötet alapján azokat egy-egy osztálykiránduláson a fiatalok felkereshetik. Nekik már könnyebb ezt a könyv alapján megtenni, de Koloszár Tamás gyűjtőmunkája során a kisebb településeken sokszor csak a legidősebb helybeliek emlékeire hagyatkozhatott, őket kérdezte, hányan laktak hajdan a faluban zsidók, mivel foglalkoztak. Ha az ő emlékezetük már megkopott, akkor a temetői sírkövek feliratait tisztogatta meg, hogy adatokat találjon. A bemutatón azt is elmondta: azért vállalta ezt a munkát, mert hajdani főiskolai tanárával, csoporttársaival dolgozhatott együtt.

Koloszár Tamás dedikálta a könyvet Rácz Sándornak, aki a Magyar–Izraeli Baráti Körök Dunamenti Szövetségének elnöke. Középen Balázs Edit. Fotó: Bertleff András
Koloszár Tamás dedikálta a könyvet Rácz Sándornak, aki a Magyar–Izraeli Baráti Körök Dunamenti Szövetségének elnöke. Középen Balázs Edit. Fotó: Bertleff András

A kötet az Ausztria–Magyarország Interreg keretében meghirdetett uniós és állami forrás támogatásával valósulhatott meg, a pályázati pénzt a Szombathelyi Magyar–Izraeli Baráti Társaság nyerte el. A könyv ezért kereskedelemben nem kapható, de később CD-re is felkerül és internetes honlapon is elérhető lesz. Az iskolák, intézmények, amelyek szeretnének kapni belőle, Eck-Varga Zsuzsanna projektkoordinátornál a 30/385-2433-as telefonszámon érdeklődhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebben bliccelnek a sztrádákon

M1-es autópálya - Az autópálya-kezelő társaság felmérése szerint mintegy felére csökkent a sztrádán… Tovább olvasom