Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Zsebbe vágó szerződések

˝Nagyobb, összefüggő, egy tulajdonos kezében lévő földeket keresnek a külföldiek, irreálisan magas összeget ajánlanak érte˝ – mondja a megyei agrárkamara elnöke.

Már tizennégyféle zsebszerződéses módszerrel találkoztak.

˝Mi kezdeményeztük azt a nemrégiben elfogadott parlamenti törvénymódosítást, mely becsuk egy kiskaput a külföldiek termőföldvásárlása előtt˝ – kezdte dr. Roszik Péter, a megyei agrárkamara elnöke. ˝Győr-Moson-Sopron megyében találkoztunk ugyanis azzal a jelenséggel, hogy egy társas vállalkozásban itt tevékenykedő külföldi gazda önrevíziót kért az adóhatóságtól, s "bevallotta", hogy három éve Magyarországon hivatásszerűen, magánemberként mezőgazdasági tevékenységet, földművelést folytat. A bírság megfizetése után viszont megkaphatta volna a számára földvásárláshoz szükséges igazolást. Hiánypótlásokat kértek tőle, beküldése után azonban – kezdeményezésünkre – életbe lépett az új törvény, mely szerint az agrárszakhatóság környezettanulmánya is szükséges a termőföldvásárláshoz. Ha sikerül neki, akkor a módszer járványszerűen elterjedt volna˝ – mondta az elnök. Az agrárkamaránál a zsebszerződéseknek már tizennégyféle típusát derítették fel. Olyan esettel is találkoztak, amikor három magyar magánszemély és két külföldi titoktartási szerződést is kötött: az ezt megszegőnek kártérítést kellene fizetni. Roszik szerint a megyében 60–65 ezer hektár lehet külföldiek általi legális művelésben. Arra már nehezebb válaszolni, hogy ezek mögött mennyi a zsebszerződés.

Találkoztunk olyan esettel, amikor három magyar magánszemély és két külföldi titoktartási szerződést is kötött - mondta Roszik Péter a megyei agrárkamara elnöke.
Találkoztunk olyan esettel, amikor három magyar magánszemély és két külföldi titoktartási szerződést is kötött - mondta Roszik Péter a megyei agrárkamara elnöke.

Elvileg 2011-ben lejár az egyszer már meghosszabbított moratórium az uniós állampolgárok magyarországi földvásárlása kapcsán. ˝Nem tudom, eredménnyel jár-e a kormány újabb hosszabbítási terve: a lényeg, hogy Magyarországnak minden eshetőségre legyen válasza. A hosszabbítás jogalapja fennáll, hisz a közepes vagy olcsó magyar föld s a jobb külföldi birtok hektárja között akár ötszörös-tízszeres árkülönbség is lehet˝ – mondta az elnök. Roszik szerint az elmúlt években 20–30 százalékkal nőtt a hazai termőföld ára, mostanra viszont stagnálás állt be. ˝Olyan esetekről is hallottunk, hogy külföldiek – ügyvédeken, itteni képviselőjükön keresztül – ingatlan-nyilvántartási információkat gyűjtenek. Nagyobb, összefüggő területeket keresnek, melyeknek egy tulajdonosuk van: ezekért a hazai viszonylatoktól elrugaszkodott összeget kínálnak. Minden zsebszerződésnél más módszerekkel találkozunk: számunkra a legegyszerűbb, ahol nyilvánvaló törvénysértés miatt törölni lehet a bejegyzést˝ – mondta.

Olvasóink írták

 • 4. kolombela 2010. február 09. 12:11
  „2011 után itt kő kövön nem marad, ha az új kormány nem tesz ellene.”
 • 3. knifemaster 2010. február 08. 19:54
  „2.
  Lehet nem kellene mindennek az anyagi oldalát nézni?
  Mert ugye a haza nem eladó....vagy mégis...”
 • 2. soproni 2010. február 08. 17:26
  „Nem kell azon csodálkozni,hogy eladják a földeket jó pénzért,mert a termelőszövetkezetek nevetséges bérleti díjakat fizetnek a tulajdonosoknak. Pl. 9660 m2-es jó termőföldű falusi szántó éves bérleti díja 25000 ft. Mi is szivesen megszabadulnánk tőle,ha tudnánk.”
 • 1. knifemaster 2010. február 08. 11:38
  „Na mivel sikerült a hazaárulókból álló illegitim kormánynak aláírnia a liszaboni szerződést,semmi nem fogja megvédeni a magyar földet ,amíg EU tagok vagyunk.
  A mai napig folyik a magyar föld felvásárlása meg nem hirdetett árverésen,olyan pénzekből,amit jóvátétel címszóval fizet ki a magyar állam a felvásárlónak.Mind ezt jogellenesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolási káosz a becsengetés előtt

Komoly gondot okoz a parkolás Győrben az iskolák, óvodák jelentős részénél. Persze ez nem helyi… Tovább olvasom