Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Zöldítettek az autista majorságban

Fákat ültettek és saját készítésű komposztáló keretet állítottak össze és ajándékoztak a napokban a mindszentpusztai autista majorságnak a Reflex Környezetvédő Egyesület tagjai.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagegyesületei, köztük a Reflex Környezetvédő Egyesület rendkívüli vállalkozásba kezdett, amelynek keretében az Autista Majorságok Hálózata által koordinált, zömében bentlakásos otthonokat és azok gazdaságait "zöldítik". Ahogy Németh Veronika programvezetőtől megtudtuk, így került sor arra, hogy felvették a kapcsolatot a mindszentpusztai "Mit tehetnék Érted?" Autista Otthon Alapítvány lakóotthonával. A kialakult együttműködés első lépéseként az egyesület szimpatizánsai 28 fenyő, 17 tiszafa és 8 diófacsemetét ajánlottak fel az otthonnak, amit el is ültettek, valamint segítséget ígértek egy szalmaégetésű kazán beszerzésében is. A Reflex-egyesület munkatársai pedig saját készítésű komposztáló keretet állítottak össze és ajándékoztak a mindszentpusztai autista majorságnak. A Reflex és az autista otthon a későbbiekben is együtt szeretne működni. Tervezik többek között a fóliasátras növénytermesztés beindítását, amiben az otthon segítségére lesz a győri környezetvédő egyesület is.
Németh Veronika elmondta, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) által támogatott projekt keretében a környezeti tanácsadók meglátogatják az együttműködő majorságokat és felmérést készítenek. A jelenlegi helyzetet vizsgálva rögzítik az épületekre, lakhatásra, üzemeltetésre, foglalkoztatásra jellemző adatokat. Feltérképezik azokat a területeket, ahol energia, ívóvíz, üzemanyag takarítható meg. Felkutatják azokat a lehetőségeket, amelyek megvalósításával környezetkímélőbbé tehetők az épületek, illetve a foglalkoztatások. Meghatározzák azokat a csekély befektetést kívánó fejlesztéseket, amelyekkel javíthatók a környezeti mutatók.

A reflexes programvezető tájékoztatásából kiderült: gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a fűtési rendszertől (biomassza tüzelés vagy fosszilis energiahordozók égetése) kezdve a víznyerési és megtartási lehetőségen (fúrt kút, esővízgyűjtés, víztakarékos csaptelep és WC) át a világításig, klimatizálásig, áramfelhasználásig (energiatakarékos izzók, hőszigetelés, árnyékolás felfutó növényzettel vagy lomkoronával) minden egyes területen vizsgálják a zöldítési lehetőségeket.

- A felmérés nemcsak környezetvédelmileg jobb körülményeket és energiaspórolást, de jelentős pénzmegtakarítást is jelenthet az otthonok, majorságok és az autista fiatalok számára - hangsúlyozta végül Németh Veronika, a Reflex programvezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmondhat a dolgozó következmények nélkül?

˝Munkahelyünkön zavaros állapotok vannak fél éve. Megtehetjük-e, hogy azonnali hatállyal felmondunk… Tovább olvasom