Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Vizet a Dunába: megbeszélések a peren kívüli rendezésről

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (17. rész)
"A látottak meggyőztek arról, hogy helyesen döntöttünk, amikor a szivattyús vízpótlás helyett a fenékküszöb megépítését támogattuk – mondta Nemcsók János, a vízpótlással foglalkozó parlamenti ad hoc bizottság elnöke." (1995. június 14.)

"Naponta rendszeresen a pozsonyi vízálláshoz igazítják a szigetközi hullámtér vízpótlását – közölte Janák Emil, a helyi vízügyi igazgatóság vízgazdálkodási osztályának vezetője." (1995. augusztus 2.)

"Horn Gyula miniszterelnök bejelentette, hogy ezen a héten elkezdődnek a szakértői megbeszélések a bősi vízi erőművel kapcsolatos magyar–szlovák vita peren kívüli rendezéséről. Ez nem érinti a hágai eljárást, és a kormány nem köt semmilyen megállapodást az Országgyűlés jóváhagyása nélkül." (1995. szeptember 5.)

"A Legfőbb Ügyészség óvást nyújtott be az Országos Vízügyi Főigazgatóság felettes szervéhez, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumhoz, mert a szigetközi vízpótlást szolgáló ideiglenes fenékgát engedélyezésére vonatkozó hatósági eljárásban a főigazgatóság nem tekintette ügyfélnek a Reflex Környezetvédő Egyesületet." (1995. szeptember 16.)

"Szakmailag a vízlépcső és a vízi erőmű megvalósítását helyes lépésnek tartottam – mondta Varga Miklós, az Országos Vízügyi Főigazgatóság új főigazgatója." (1995. november 21.)

"Jozef Oblozinsky, a szlovák főberuházási vállalat vezérigazgató-helyettese a Kisalföldnek elmondta: Dunacsúnynál épül az új, háromnyílású, alacsony küszöbszintű, jégelvezetésre is alkalmas zsilipkapu, befejezéséhez közeledik a hajózsilip építése, s ku-
riózumnak számít a vadvízi evezőspálya.

Sarlatánok mérgesítették el mindkét oldalon a két ország kapcsolatát. Szlovákiában már elcsendesedtek azok, akik korábban farkast kiáltottak. Belátták, hogy tévedtek. Nem kellett volna politikai vihart kavarni ebből a szigorúan műszaki, gazdasági és ökológiai kérdésből – mondta." (1995. december 7.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reflex: A zöldvezető átadta a stafétabotot

Lajtmann József a fiatalítás jegyében kiváló utódnak, Horváth Ferenc környezetmérnöknek adta át a stafétabotot.
Tovább olvasom