Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Vizet a Dunába: kompenzálhatnák az elszenvedett kárt

A turizmus fejlesztésével valamelyest kompenzálható lenne a Szigetközben elszenvedett kár.

"Ehhez többek közt az Öreg-Duna vízszintjét is emelni kellene; a meder beerdősülése az árvízlevezetést is veszélyezteti" – mondta Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere, aki népi kezdeményezésünkhöz csatlakozva már Gárdonyban is gyűjtött aláírásokat.

Szokoli Sándor: Az Öreg-Duna itteni szakaszán uralkodó viszonyok az itt élőket is érintik: a fejlődés gátjai, hisz nem tudjuk kihasználni a turizmusban rejlő lehetőségeket.
Szokoli Sándor: Az Öreg-Duna itteni szakaszán uralkodó viszonyok az itt élőket is érintik: a fejlődés gátjai, hisz nem tudjuk kihasználni a turizmusban rejlő lehetőségeket.

"Lassan hosszabb ideje lesznek a Szigetközben ideiglenes állapotok, mint ameddig a szovjet csapatok hazánkban állomásoztak: ezen állapotok javítása okán is támogatom a Kisalföld népi kezdeményezését" – kezdte a dunakiliti településvezető.

"Az Öreg-Duna itteni szakaszán lévő viszonyok az itt élőket is érintik: a fejlődés gátjai, hisz nem tudjuk kihasználni a turizmusban rejlő lehetőségeket.

Ehhez megnyugtató vízszintek kellenének – mondta Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere. – A duzzasztómű működőképes zsilipje segíthetne a vízi turizmus fejlesztésében, s az Öreg-Duna vízszintjét is emelni kellene.

Ezzel is valamelyest kompenzálhatnák a kárt szenvedett térséget, s az idegenforgalomból kiegészítő jövedelemre tehetnének szert a helyiek. Mindez azonban politikai döntés függvénye, amihez az út a civil kezdeményezésen át vezethet" – mondta a polgármester.

Hozzátette: az Öreg-Duna szigetközi szakaszának vízszintje kritikusan alacsony, a mederben sok helyen már fák nőttek.

"Ez árvizek idején a levezetést akadályozza, s az alattunk lévő szigetközi településeken súlyos gondot okozhat" – folytatta.

"Nagyszerű kezdeményezés a mostani aláírásgyűjtés, civil összefogással újra napirendre kerülhet a megoldás megvitatása.

Én is aláírtam a gyűjtőívet, s mindenkit erre budítok: nemcsak a faluban, a Szigetközben vagy a megyében, hanem azon kívül is. Nemrégiben Gárdonyban jártam, ott is sikerült támogatókat találnom a népi kezdeményezéshez" – mondta Szokoli Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermeknap a Radó-szigeten! Újabb fotók

Május a család hónapja. Már első vasárnap az édesanyákat köszönjük, meghatódva, elmerengve,… Tovább olvasom