Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Vizet a Dunába: Fele víznél is műszaki megoldás kell

A kedvezőbb vízmegosztás segítheti a vízpótlás hatékonyságát, de önmagában nem elegendő a szigetközi Duna-szakasz jó ökológiai potenciáljának megteremtéséhez. Bizonyítottan műszaki beavatkozás is szükséges. Az uniós direktíva nem zárja ki a vizeken új létesítmények megvalósítását.

Húszévnyi eredménytelen tárgyalás után is fele vízhozamot vagy több vizet kér a szigetközi Öreg-Duna-mederbe Szlovákiától a Duna Charta, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a WWF Magyarország is.

Helyi szakemberek régóta hangsúlyozzák azt, amit vizsgálatokkal is alátámasztottak: fele vízhozam önmagában nem oldaná meg a vízszintgondokat. A kedvezőbb vízmegosztás segítheti a vízpótlás hatékonyságát, de önmagában nem elegendő a szigetközi Duna-szakasz jó ökológiai potenciáljának megteremtéséhez. Az Öreg-Duna-meder ugyanis fele vízhozam esetén is mélyebben lenne a mellékágrendszernél. A rendkívüli helyzetektől eltekintve az év nagy részében 4–5 méternyi a szintkülönbség és középvizes időszakban a fele vízhozam átadásakor ez körülbelül két méterre csökkenne. Ha a kért mennyiség érkezne, az sem emelne annyit a főágon, hogy a mellékágakból ne folyna bele minden víz a Szigetközből. Ráadásul a Duna Győr magasságában már az eredeti medrében folyik, a teljes vízhozammal – itt tehát a mostaninál több víz nem jöhet. A Mosoni-Duna szintjével mégis gondok akadnak: emiatt is indult népi kezdeményezésünk.

A szakemberek korábban numerikus modell segítségével vizsgálták a 2003-as év teljes, napról napra érkező vízhozam adatsorát. A dévényi teljes vízhozam felét a modellben a Duna szigetközi szakaszára engedték. Azt tapasztalták, hogy az ökológusok által kedvezőnek minősített vízszintet (melynek Dunaremeténél a felső határa 420 centiméter, alsó határa pedig 350 centiméter) csak az év egyetlen napján érte el a vízszint 2003. január 6-án. A kedvező vízszintek biztosításához az Öreg-Duna medrében az év minden napján 2000 köbméter körüli vízhozamnak kellene lennie. A gond csak az, hogy ennyi vagy ennél több víz még a szlovákiai Dévénynél is az év felében van: ha ezt még felezzük, mi jut Szigetközbe?

Az egykori Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosi titkárságának 1998-as anyaga a műszaki megoldásoktól mentes, a vízmegosztás változására vonatkozó lehetőségeket vizsgálta 20–30, 40–50 és 60–70 százaléknyi átadott vízhozamnál. A tanulmány a másodpercenkénti 1000, 2300 és 6000 köbméteres vízhozamhoz tartozó vízszinteket vizsgálta. Összegző következtetése az volt: műszaki megoldások nélkül nem lehet a kívánatos vízszinteket elérni. A regionális vízügyi igazgatóság korábban modellrendszerrel kimutatta, hogy pozsonyi középvízhozam esetén, annak felének átadása után, Rajkánál 1100 köbméter bevezetésével (a bősi erőmű karbantartása és a levonuló árhullám miatt tegnap pontosan ennyi érkezett) az Öreg-Duna vízszintje sok helyen alig éri el a mellékágak fenékszintjét.

2010 nyarán a Bagaméri-mellékág medrében csak helyenként volt pangó víz, a medret benőtte a szárazföldi vegetáció: ekkor a Duna vízhozama Nagybajcsnál – ahol már a teljes vízmennyiség rendelkezésre áll – alig maradt el a közepes vízhozamtól. Szakemberek szerint tehát műszaki beavatkozás, vízszintemelés nélkül – a főmeder süllyedése miatt – nem lehet a vízpótlást, a főmeder és a mellékágrendszer között az élő kapcsolatot megteremteni.

A Víz Keretirányelv, az eljárási rend betartása mellett nem zárja ki a víztesteken új létesítmények megvalósítását. Minden uniós tagállam e direktíva alapján köteles a vizeit jó állapotba hozni és ennek alátámasztására vízgyűjtő- gazdálkodási tervet kellett készíteni. A Magyarországon jóváhagyott és Brüsszelbe küldött terv a szigetközi Duna-szakaszon két jelentős gondot tár fel. Az egyik a vízkészletek hiánya, a másik az alacsony vízszintek kialakulása. Az érdekeltek bevonásával végrehajtott nyílt tervezési eljárás eredménye szerint a vízhozamok növelése mellett csak műszaki beavatkozásokkal lehet a Szigetközben vizeink jó állapotát elérni.


A Dunán levonuló árhullám és a bősi erőmű karbantartási munkálatai miatt hétfő délután a teljes vízhozam felét (a felső fotó készítésekor 1130 köbmétert másodpercenként) Szlovákia a szigetközi Öreg-Duna-mederbe engedte. A mellékágrendszer vízszintje a kormosi ágvéglezárásnál így is majd két méterrel magasabban volt. Vagyis ha vissza is kapnánk a Duna teljes vízhozamának felét és elbontanánk az ágvéglezárásokat, úgy is kifolyna a víz a Duna-ágakból a beágyazódott főmederbe. Ráadásul az év több mint felében a tegnapinál kisebb a Duna vízhozama. Egy hete például csak 1120 köbméter volt másodpercenként. Az alsó fotó június elején készült. A karbantartási időszakon kívüli, általános és nagyon kedvezőtlen helyzetet mutatja. Az ideális állapotot az jelentené, ha újra összenyitható lenne a szigetközi és a csallóközi ágrendszer az Öreg-Dunával, de ehhez további beavatkozások kellenek.

Olvasóink írták

 • 11. hovatovabb 2012. szeptember 05. 13:50
  „Dunacsunynál a Sk építeett egy homokmosót. / akitermelt iszapos hordalék átmosásához ahol az iszapot az öreg-Dunába enged tovább a Szigetközbe :(
  Nagyon jellemző a feltőltődés.
  Sajnos Kavics helyett ISZAPOLÓDÁS van
  Ez a duzzasztókon könyyen átjut és a víz lassulásával kiüllepszik.”
 • 10. Gőcze_László 2012. szeptember 05. 07:35
  „A le nem jutó hordalékkal kapcsolatban csak egy kérdés: a Bős fölötti szakaszon milyen gyakori és mértékű a hordalék kitermelés (kotrás), hogy ott meg ne teljen fel a meder? Ha ez nem jellemző, akkor ezt a kérdést elvethetjük, hivatkozni rá érdektelen, félrevezető.”
 • 9. Ambar 2012. szeptember 04. 21:41
  „Én azt gondolom hogy valóban nem nekünk kell tanácsot adni!Megtették ezt sokszor a nem hozzáértők sőt sok milliárdot le is nyúltak érte!Igen az kellene hogy a szakma megoldja ezt a helyzetet!Sőt tudom már régen meg is oldotta volna de sajnos nem tehette és most sem teheti!A döntés a politika kezében van és úgy látom ott is marad .Ők pedig nem akarnak megoldást.Tudjuk miért!Azt hiszem még hosszú ideig nem lesz megoldás ,hiszen a hatalom a pénz a politikusok kezében van!A realitás ez !Persze lehet véleményezni ,tanácsokat adni,pártokat szembe állítani de ez mind mellébeszélés!Még sokáig lehet politikai célokra használni ezt az ügyet,sajnos az emberek megosztására is.ebben nagy is a siker .Mint ahogy országosan óriási és sok a siker sőt a hatalom szerint mindenben az,a mi hibánk hogy nem így érezzük mert a valóságot érezzük az meg egész más!”
 • 8. urbaniastapista 2012. szeptember 04. 15:31
  „#2. Is, de inkább azért, mert az erőművek felfogják a kavicsot, a víz meg ha folyik, akkor viszi a kavicsot lefelé, azaz elviszi innen.”
 • 7. Dwatson 2012. szeptember 04. 15:29
  „2. hovatovabb 2012.09.04. 14:31

  Valóban termeltek ki sok kavicsot,de nem az a fő baj,hanem az hogy megszűnt a hordalék utánpótlása a fenti szakasz vízlépcsői miatt,ezért a Duna maga hordja el a kavicsot a mederből,és egyre mélyebbre bevágódik,ezért kellett volna Magyarországon is megépíteni (többek közt) a tervezett erőműveket. (a bősi erőműtől nem messze gázerőművet építettünk a Dunára !!!)”
 • 6. Dwatson 2012. szeptember 04. 15:29
  „2. hovatovabb 2012.09.04. 14:31

  Valóban termeltek ki sok kavicsot,de nem az a fő baj,hanem az hogy megszűnt a hordalék utánpótlása a fenti szakasz vízlépcsői miatt,ezért a Duna maga hordja el a kavicsot a mederből,és egyre mélyebbre bevágódik,ezért kellett volna Magyarországon is megépíteni (többek közt) a tervezett erőműveket. (a bősi erőműtől nem messze gázerőművet építettünk a Dunára !!!)”
 • 5. szil60 2012. szeptember 04. 15:28
  „Azért mélyül a meder,mert a sok ausztriai ill. bősi erőmű nem engedi legörögni a hordalékot,ezért a folyó maga ássa egyre l lejjebb magát.”
 • 4. tmm 2012. szeptember 04. 15:22
  „Az a baj, hogy akiknek dolgoznia kellene az ügyön azok nem győriek és még csak nem is szigetközből származnak. Tehát magasról tesznek az egészre. Én személy szerint semmire nem tartom a mindenféle természetvédő gittegyleteket, de jelen esetben szükség van rájuk, mert ha senki nem tartja napirenden a témát, akkor azt fogjuk észrevenni, hogy a mosoni-duna medrébe már focizni járunk.”
 • 3. janus 2012. szeptember 04. 14:49
  „ugy legyen ha lesz ez ugybe onkentes munka en is megyek”
 • 2. hovatovabb 2012. szeptember 04. 14:31
  „Miért mélyül a meder???
  Talán mert a TENGERJÁRÓ hajók miatt sok kavicsot termeltek ki?? (mármint hogy pozsonyig felhajózhassanak )”
 • 1. Veszettzsiráf 2012. szeptember 04. 13:17
  „Kedves zöldek, kékek, fideszesek, mszpések, Csurkáék, Thümmerék, LMP és mindenki más.
  Engedjétek dolgozni ezen a szakmát !!
  Politikus, író, költő, festő, zenész, művész, adóellenőr, kazánkovács, pap, politikus itt már nem segíthet.
  A szakma igen, csak "pénz" nélkül nem lehet.
  Ha esetleg segíteni szeretnének a kedves fent említettek, akkor ugyan már szedjék össze a csicsedlit hozzá !

  Köszönöm,

  Jómagam, ha egyszer lesz valami, elsőként fogok önkéntesnek jelentkezni bármijen kapacsapásról, ásónyomról, lapátlendítésről is legyen szó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis aranyak az üzletekben Győrben és Mosonmagyaróváron

A pénzügyőrök Győr-Moson-Sopron Megyében nemesfémforgalommal kapcsolatos ellenőrzéseket végeztek az… Tovább olvasom