Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Vizet a Dunába: Bős turistalátványosság, a Szigetközben agónia

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (12. rész)

"A csallóközi vízpótló rendszer kiépült. A ma is száraz Szigetközzel ellentétben a Csallóköz két hete csordultig van vízzel." (1993. május 24.)

"Mi, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetségébe tömörült önkormányzatok képviselői megdöbbenéssel figyeljük egyes személyek és érdekcsoportok azon fáradozását, amellyel meg kívánják akadályozni a szigetközi károk mérséklését szolgáló intézkedéseket." (1993. május 28.)

"1996-ig 9 milliárd forintos költséggel rekonstruálják a vízlépcső által tönkretett tájat a Dunakanyarban. A szigetközi kármérséklésre 150 millió jut." (1993. június 2.)

"A természetvédelmi hatóság új ötlettel állt elő a Szigetközzel kapcsolatban: a Mosoni-Duna vízhozamának kétharmadát vezessük a hullámtérbe." (1993. június 24.)

"Mi, a szigetközi települések polgármesterei kinyilvánítjuk, ha 30 napon belül a vízpótlási munkálatok nem indulnak be, akkor követelésünknek országos főút lezárásával kényszerülünk érvényt szerezni... A polgármesterek a Mosoni-Duna tervezett megcsapolását elvetették..." (1993. június 29.)

"A Szigetközben a hullámtéri vízpótlás kísérleti szakasza már a jövő héten megindul a Mosoni-Duna vízhozamának megosztásával – közölte a minisztérium." (1993. július 1.)

"A megyei és a győri közgyűlés tiltakozik a Mosoni-Duna tervezett vízhozammegosztása ellen." (1993. július 7.)

"Polgári engedetlenségi akció, polgármesterek gyűrűje akadályozta meg tegnap a Mosoni-Duna megcsapolását a rajkai V-ös zsilipnél." (1993. július 9.)

"A polgármesterek zsilipőrséget szerveztek a Mosoni-Duna megosztásának megakadályozására." (1993. július 10.)

"A minisztériummal kötött megállapodásnak köszönhetően a polgármesterek felfüggesztették a polgári engedetlenségi akciót. A megállapodásban többek között az áll, hogy a Mosoni-Duna megosztására csak feltételekkel kerül sor és a miniszter eljár a fenékküszöb-építéshez szükséges engedély kiadása érdekében." (1993. július 12.)

"Tegnap, amikor az utolsó szakhatósági hozzájárulás, engedély is megérkezett a dunakiliti fenékküszöb építésére, a kormány közölte, hogy felfüggeszti a fenékküszöb megépítését elrendelő határozatát." (1993. július 28.)

"Bős turistalátványosság lett." (1993. augusztus 14.)

"Immár harmadik alkalommal tapasztalható halpusztulás a Mosoni-Dunán. A bácsai szennyvíztisztító alatt 300 mázsa haltetem úszik." (1993. augusztus 27.)

"Győr és Mosonmagyaróvár polgármestere, a megyei közgyűlés és a Szigetközi Önkormányzatok Szövetségének elnöke közös állásfoglalásában felszólítja az Országgyűlést, hogy 1993. október 31-ig hozzon határozatot a szigetközi vízpótlás megnyugtató rendezésére." (1993. szeptember 10.)

"A kormány célszerűbbnek tartaná, ha a szigetközi vízpótlásról számára előírt beszámolási kötelezettségtől az Országgyűlés eltekintene és a határidőt december 15-re módosítaná." (1993. szeptember 23.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többet jelent puszta vízszintemelésnél

"Magam is mindent szeretnék megtenni, hogy Győr ismét valóban a vizek városa lehessen, pezsgő vízi élettel" - mondta dr. Schmidt Péter. Tovább olvasom