Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Vízben állnak a hétvégi házak a Rába és a Holt-Marcal harapófogójában - videó

A Kovalter töltés közelében lévő Parti utcát szinte teljesen elöntötte a víz Győrben. A tulajdonosok szerint tíz napja nem tudják megközelíteni a hétvégi házaikat. Képekkel.


A kisalfold.hu többször is megmutatta, milyen pusztítást vitt végbe a Cuhai Bakony-ér Bőnyön, Mezőörsön az utóbbi hetekben, mint ahogy a Mosoni-Duna által elöntött Szúnyog-szigetről is közöltünk felvételeket.

Ezúttal a Rábához és Holt-Marcalhoz közeli Parti utca került bajba Győrben: hiába védi az utcát a töltés a Rábától, a folyó holtága betört a békés hétvégi házas övezetbe.

"Óránként bejelöltem, hányadik járólapig emelkedett meg a vízszint a kertben"

"Szegény szomszédom, aki 2 éve vásárolta meg a kerti házat a Parti utcában, amit engedéllyel felújított, a kertet beültette kicsi facsemetékkel, velem együtt rémülten méricskélte a vizet, ami a kertjeinkben egyre csak emelkedett.

Úsznak a hétvégi házak a Parti utcában. Képek: Cseh Róbert.

Nem a gátak átszakadásától, hanem a talajvíztől. Jómagam óránként bejelöltem, hányadik járólapig emelkedett meg a vízszint a kertben. A vízszint csak nőtt, s ezzel együtt bővült a gyönyörű kertem vízzel borított része június 6-án" – kezdte levelét egyik Olvasónk.


Víz alatt állnak a kerti házak a Parti utcában. Videó: Cseh Róbert.


"A kertekben magasan áll a víz, rettentő büdöset árasztva"

"A mostani hétvégén, június 12-én bizakodva, hogy már jó a helyzet, kimentünk a hétvégi pihenőkertbe. A gáton már nem állt senki, mivel az apadás a Rába és a Holt-Marcal felől megkezdődött.

De jaj, mit látunk a Rába folyóval párhuzamosan? A Parti utca is folyóvá változott, gépjárművel csak a nagyon bátrak közlekednek rajta, miközben a kertekben magasan áll a víz, rettentő büdöset árasztva.

Akik állandóan itt laknak, már abbahagyták a saját erőből történő szivattyúk üzemeltetését, mivel teljesen értelmetlen. Úgy tűnik, mintha a Rábát akarnánk kiszivattyúzni" – folytatta Molnár Edit.


Térképen a Parti út. Forrás: GoogleMaps.
Térképen a Parti út. Forrás: GoogleMaps.

Több házat gyakorlatilag hermetikusan elzárt a víztömeg

A kisalfold.hu munkatársai szerdán megnézték a Kovalter töltés közelében lévő Parti utcát, ahol valóban meglehetősen súlyos a helyzet.

Több házat gyakorlatilag hermetikusan elzárt a Holt-Marcal felől érkező, valószínűleg belvízzel erősen kevert víztömeg, miközben a keskeny utcán szintén áll a víz.

A házak alsóbb szintjeit több helyütt homokzsákokkal védik a tulajdonosok, kérdés, hogy mire lesz mindez elég.

Segítene-e vajon a rendszeresen karbantartott árok?

Olvasónk azt is felvetette, hogy az árokrendszer folyamatos karbantartásával és mélyítésével el lehetne-e érni, miszerint a büdös víz ne az útra és a kertekbe szivárogjon?

Egy biztos: árvíz valószínűleg a jövőben is veszélyezteti majd a hétvégi házakat itt, vagyis minden szóba jöhető óvintézkedést érdemes megfontolni.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. anuvuk 2010. június 22. 19:30
  „Részemről befejezem a parttalan vitát, befejezésül a töltés és a parti utca közötti árok mélyítésre ne gondoljanak, hisz a baj legnagyobb forrása éppen a gát kavicsos szekezete, így csak tovább rontanak a helyzeten.- Sajnos magas Rába víz állásnál, sok csapadéknál mindíg ilyen esetek lesznek !!
  A Nagy-Pándzsa az új gáttal, tóval, még hátba támadta az ugyis nehéz helyzetbe lévő területet!!
  Büntetlenül nem lehet a természetbe - beavatkozni !!”
 • 28. Pici_szabi 2010. június 22. 07:54
  „Kedves Anuvuk!
  Ennyi erővel Te is minden nap magad vihetnéd a szemetedet a sashegyi telepre. Így aztán meg lehetne szüntetni a szemétszállítást. Téged sem az eszedért fognak ellopni. De nem is a jóindulatodért...”
 • 27. anuvuk 2010. június 21. 22:09
  „"Vízben állnak a hétvégi házak a Rába és a Holt-Marcal...."
  Itt sem alkalmi hétvégi kintlétről van szó, -hanem életszerű kényszerről, - ja hogy most meg isszák saját levüket. A szemétszállítást sem véletlenül szüntették meg,- aki alkalmilag kimegy, az alkalmilag a szemetét is vigye magával.
  Az a terület nem xxI. századba való, - ilyen elöntésekre ezek után is lehet számítani!”
 • 26. Pici_szabi 2010. június 21. 14:13
  „KEDVES Hozzászólók!
  Látom, megint dől belőletek az ész és fröcsög a gyűlölet. Én vagyok olyan eszetlen, hogy a gyermekeimet kimenekítettem a panel fogságából és egészséges helyre költöztem - a Rabkertbe. 11 éve lakunk itt, de 2006-ig itt ilyen nem volt. Akkor valaki nagyon "okos" és kapcsolatokkal rendelkező a stadion betontörmelékével feltöltötte a Rabkerthez tartozó víztározót és azóta van ilyen probléma. De az idei túltesz mindenen. Persze azt rengeteg helyen megkaptuk, hogy minek költöztünk ki ide. Azért, mert erre volt lehetőségünk és sehol sem koldultunk állami támogatásokat.
  Az árkok karbantartása pedig elsősorben a Vízügy dolga, aztán ha már rendbe tették, büntesse meg azt. aki nem tartja rendben. A rendszerváltás óta itt semmi ilyenre nem jutott pénz a vezetők jutalmazása mellett.
  Ugyanakkor én is ugyanúgy adófizető vagyok, mint bármelyik korábbi üzenet írója. Én nem reklamáltam, hogy az adóforintjaimat mire költi a város. Ugyanakkor nálunk mindent megszüntettek: már szemétszéllítás sincs. A vezetékes vízről nem is beszélve. Ez a XXI. század...”
 • 25. sicc 2010. június 19. 22:22
  „Magyarországon mindent lehet ma! Senki nem foglakozik vele(se az építész, se a hatóság !), hogy veszélyese-e oda építkezni ! Ez ártér! Az országban mindenhol vízpartig leépítkeznek,lekerítenek ,árterekre építkeznek
  (pl. miskolcon az Auchan esete)! Mit vártatok?!
  Ilyenkor meg mindenki sápítozik !”
 • 24. anuvuk 2010. június 19. 14:53
  „A kecskebékák hangos brekegésükkel jelzik a parti utca " elfoglalását", az unkák, unos untalan helyeslésével.”
 • 23. szasza6 2010. június 19. 11:53
  „Hát valóban nem azért lakik kinn, mert húú de jó móka, hanem azért, mert ez olcsóbb megoldás, mint akár egy panellakást fenntartani, és legalább nem egy betonkockában nő fel a gyerneke, és lesz ezeregy betegsége, mert még a széltől is óvják őket.
  Az meg ne szóljon itt be a többieknek, akinek nem vitt el semmijét a víz.
  Sokan drágán megveszik a boltban az "egészséges" jó vegyszeres, ki tudja hol termett gyümölcsöt, zöldséget, de valaki megtermeli magának, legalább tudva mit eszik, és mert örömét leli a kertészkedésben.
  Véleményem szerint a kert előtti terület gondozása pedig a kert tulajdonos feladata, mi is rendben tartjuk a saját portánkat, de azt hiszem, ahogy elnézem, nap mint nap a Rába töltés melletti telkek árkait, sehol nincs betemetve, rendesen rendben van tartva.”
 • 22. jirzi 2010. június 18. 21:53
  „Honnan tudná .Kapott egy tanácsit 100 éve és azt hiszi most is az a világ van .Csak most 10 milla egy panel .”
 • 21. Tabornok 2010. június 18. 17:56
  „"Mankapunka 2010.06.17. 11:38
  Elég értelmes ember,aki gyerekkel oda kiköltözik a semmibe."
  Ennyi pénze volt, Te nagyértelmű!”
 • 20. jirzi 2010. június 18. 12:03
  „Úgy látom inkább hagyjuk.”
 • 19. anuvuk 2010. június 18. 11:13
  „A nagyobb bajok akkor keletkeztek, mikor a belső töltést elbontották és volt ott egy kis erdő, meg rét mocsárral, az a mélyebb gyönyörű madárparadicsom, valakinek értéktelen terület lett !!! - Abba a mélyebb területbe simán elfért az a kis plusz csapadék, belvíz. - A meleg nyári napok ráértek azt kiszárítani.
  A mostani helyzeten az sem változtatna, ha egy méterrel az egész területet feltöltéssel megemelnék.
  Akkor is lefolyástalan terület maradna.
  A természetbe büntetlenül nem lehet - beavatkozni !!
  " Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 18. Mankapunka 2010. június 18. 10:35
  „Jandex

  Én is csak hasonló embereket ismerek,akik kint laknak.

  Aki nem volt képes egy panel árát összekaparni élete során,az tényleg költözzön ki oda.”
 • 17. Jandex 2010. június 18. 06:46
  „Bocs nem ebben hanem a hullám utcában.”
 • 16. Jandex 2010. június 18. 06:44
  „11. hozzászólás jirzi 2010.06.17. 18:55
  Ismertem olyat aki ebben az utcában lakott.Magához vette a "mamát",hogy eladhassa a szabadhegyi házát,majd miután lefojt a torkán eladta a saját lakását is és mikor az is cseppfolyósításra került kiköltözött ide./és nem biztos,hogy ő volt az egyetlen,ha jól tévedek Lajosnak hívták és olyan szakálla volt mint a Télapónak.Lehet még mindig ott lakik!?/”
 • 15. Mankapunka 2010. június 18. 01:03
  „jirzi

  Jandex is ismerős erre felé.így mi másképp látjuk a dolgokat.”
 • 14. Zotya13 2010. június 17. 23:33
  „Klímaváltozás!
  Ennyi. Ez a természet.”
 • 13. Lacus 2010. június 17. 22:15
  „Gabesz01 - az áradások előtt minimum 2 hétig esett az eső. Azok a földek úgy nézhettek ki, mint a vízzel telítődött szivacs-ami pedig több vizet nem képes magába szívni. Az ott lévő árkokat hiába takarítják - NINCS LEVEZETÉSE SEHOVÁ SEM. Kotrást nem lehet vétkesnek kinevezni, hiszen ha egy folyó medret kimélyítenek, akkor elvileg ( gyakorlatilag is ) több víz befogadására lesz képes. A Pándzsa kotrása és töltésének megerősítése (magasítása) mentette meg az ott lévő telkeket az "úszástól".
  Aki azon a területen vett lakásépítés céljából telket vagy a gyümölcstárolót építette át lakóházzá - annak hol járt az esze amikor ebbe belevágott?! Olcsó volt a telek, vagy mi? És aki megtervezte nekik a házakat, miért nem a tervezőt kérdezik meg, hogy végzett-e előtte környezet tanulmányt?!
  Aki ismeri azt a területet, az biztos hogy nem épít házat ott magának.”
 • 12. számítógép 2010. június 17. 19:05
  „Látom itt is egymás ellen:)”
 • 11. jirzi 2010. június 17. 18:55
  „9 lehet hogy nem poénból lakik ott hanem mert erre van pénze.Ez nem bizti hogy értelmi kérdés.”
 • 10. Jandex 2010. június 17. 16:53
  „6. hozzászólás @maozedong@ 2010.06.17. 10:27
  ÁÁÁ,dehogy!Majd Én megyek és ások helyetted,eke /vagy csak sima toplák vagy?/
  Nem tudom kinek a feladata tisztán tartani az árkot a telked előtt,dagonyázz ha nehezedre esik,mellesleg elég sűrűn úszik az a környék!Aki meg gyerekkel odaköltözik az nem százas!Mellesleg Én is fizetek adót de nem azért,hogy a telked előtt tiszta legyen az árok!/van ebben az országban bőven olyan Akinek mindenét elvitte a víz nem csak a napozóágyának a helyét!/”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékezés a forradalom mártír miniszterelnökére

Kivégzésének 52., újratemetésének 21. évfordulóján emlékeztek szerdán Nagy Imrére, az 1956-os… Tovább olvasom