Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Visszamegyésítés az APEH-nél

Az APEH négy éve megszüntetett megyei igazgatóságai október 1-étől újraalakultak, a régiós igazgatóságok pedig főigazgatóságokká váltak.
Az adóhatóság hétfői győri sajtótájékoztatóján elhangzott: a változás nyomán még hatékonyabb lehet az ügyfelek kiszolgálása, az adózók szakmai segítése.

Október 1-jétől módosultak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalról szóló 273/2006. (XII. 23.) kormányrendelet szervezeti struktúrát meghatározó rendelkezései. Az új szervezeti forma célja a regionális szerveződés előnyeinek megőrzése mellett a feladatoknak arra a szintre történő telepítése, ahol azok ellátása a leghatékonyabban biztosítható, azaz az adóztatással összefüggő operatív feladatok helyi szinten megvalósítása. Az elsőfokú adóhatósági feladatok ellátására visszaállt a korábbi megyei szervezeti struktúra, ezzel egyidejűleg a másodfokú adóhatósági feladatok elvégzésére – az elsőfokú adóhatósági tevékenység törvényességének hatékonyabb biztosítására – a jelenlegi régiók területén felállításra kerültek a regionális főigazgatóságok.

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye területén Győr székhellyel az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Főigazgatósága állt fel, azaz ugyanaz a három megye tartozik a régiós szervezethez, mint eddig, neve is csaknem ugyanaz, csak belekerült az igazgatóság elé a „fő". A régiós főigazgatónak Varga Lászlónét nevezték ki, aki korábban már volt az APEH Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója, az utóbbi időben pedig az APEH alelnökeként dolgozott. A régiós főigazgató-helyettes Laczi Ferenc.

Létrejött ezzel egyidejűleg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Főigazgatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága, melynek élére dr. Horváth Szabolcs került, mint igazgató. Helyettesei: Leszkovich Ildikó (adóügy), Pápai Gáborné (végrehajtás) és Felpéczi Ferenc (ellenőrzés).

Ezentúl az APEH hatáskörébe tartozó hatósági ügyekben első fokon az igazgatóságok járnak el, az igazgatóságok által első fokon hozott döntések tekintetében a főigazgatóságok, a főigazgatóságok által első fokon hozott döntések tekintetében az APEH elnöke jár el másodfokon.
A szervezet három szintűvé alakulása tehát leginkább a hatósági tevékenységet érinti. Az október 1-jén folyamatban lévő első fokú eljárásokat már az új szabályok szerint illetékes megyei igazgatóságok, míg a másodfokú eljárásokat a regionális főigazgatóságok folytatják le (fejezik be). Az állami adóhatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a feladatok zökkenőmentes ellátása folyamatosan biztosított legyen és a szervezeti átalakulással összefüggésben az ügyfeleket semmilyen hátrány ne érje.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának korábbi igazgatóját, Umenhoffer Ferencet az APEH Közép-dunántúli Regionális Főigazgatóságán főigazgatói munkakörbe nevezték ki.

Az APEH hamarosan újabb jelentős szervezeti átalakítás elé néz: január 1-től egyesül a vám- és pénzügyőrséggel.

Olvasóink írták

 • 4. Truder 2010. október 06. 09:29
  „Na ezek a felesleges megmozdulások..”
 • 3. Csetneky 2010. október 04. 14:29
  „Hát, ez a döntés nem biztos, hogy a takarékosság jegyében született. Ugyanis akinek a munkája ugyan semmiben nem változott - esetleg kevesebb lett - de a titulusa elé került, hogy "fő", annak a tapasztalatok szerint a fizetési is nőni szokott.”
 • 2. Robusto 2010. október 04. 13:26
  „Szétszedik-összerakják, keverik-kavarják...”
 • 1. artie75 2010. október 04. 12:43
  „Elsee mikor van, ha már elseétől lesz az átalakítás hatályos?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választókerületről választókerületre Győrben: bravúr a Pro Urbe-s Bárány Istvántól

A 16 győri választókerület egyikében sem volt veszélyben a Fidesz győzelme. A Jobbik összesen csak… Tovább olvasom