Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

Vissza szeretnék kapni a kisfiukat

Magukhoz szoríthatják-e valaha teljes jogú szülőként Baranyaiék a másfél éves Balázskát? Továbbra is marad a heti két látogatás vagy előbb-utóbb nevelőszülőknél köt ki a gyerek?
Tisztességes munkát szeretnének, rendes lakást vagy egy albérletet, ahol együtt lehetne a család.
Aki hajléktalan, az nehezen kap munkát, s akinek nincs munkája, annak lakása sem lesz. Győri fiatalokról van szó, akik között az intézetben szövődött szerelem. Most huszonhat évesek, fiuk, Balázs augusztus 29-én lesz kétéves. Azóta az anya-, csecsemő- és gyermekotthonban él.
Sándorék látogatják, amikor csak lehet, előtte dézsából mosakodnak meg a volt orosz laktanya helyén álló romos fészekben, amit igyekeztek a lehetőségekhez mérten lakályossá varázsolni.

Sándor arca talán nem új a Kisalföld olvasóinak, novemberben mutattuk be őt – s vele egy igen ritka, sajátos életvitelt és tiszteletre méltó mentalitást. Hajléktalanok és volt állami gondozottak sorsában osztozik, testét-lelkét igyekszik tisztán tartani.

Konzervatív elvei vannak a munkáról, a szerelemről és a család szeretetéről. De sorsa visszahúzza a nyomorba. A bebútorozott, romos zugban Balázska fényképe függ a falon, látogatás hétfőn és csütörtökön.
– Félek, hogy elveszítjük a gyereket. Hogyan teremtsek neki otthont, akár egy albérletet, ha egyszer hajléktalan vagyok és nem kapok munkát? Nem iszom, nem vagyok bűnöző, de olyan fix jövedelmem talán soha nem lesz, hogy odaállhassak az „anyás csecsemő" ajtajába és azt mondhassam: élnék a szülői felügyeleti jogommal.

Pedig mindennél jobban szeretem ezt a csöppséget. Amikor kilépek a kapun, már várom, hogy megint összeborzolja a hajamat. Nem akarom, hogy máshoz kerüljön. Tisztességes munkát szeretnék, rendes lakást vagy csak egy albérletet. Akár egy olyat, ahol gondozhatnám a kertet, mivel húsz-huszonötezernél többet nem tudok fizetni. Csak kapom az ígéreteket, hetente megcsillan a remény, de aztán visszaesem ebbe a semmibe. Ha nem lenne Ági és nem láthatnám néha a fiamat, talán már az állami gondozott hajléktalanok életét élném a kocsmában vagy a börtönben. Mert nekünk nagyon kevés választást ad az élet – avat be titkaiba Baranyai Sándor.

Az anya-, csecsemő- és gyermekotthonban élnek olyan gyerekek, akiket senki nem látogat. Balázska arca felderül a szülei láttán, ebből látszik: a bensőséges kapcsolat megmaradt közöttük annak ellenére is, hogy a gyermek gyámja születése óta Vargáné Réti Edit. Az intézmény vezetője megerősítette: a gyermek visszafogadásához fix jövedelemre és otthonra van szükség.

– Félévente vizsgáljuk felül a szülők helyzetét, de ők bármikor jelentkezhetnek, ha megváltoznak a körülményeik. Ezután néhány hetes vizsgálatnak vetik őket alá a gyermekvédelmi szakemberek – tudtuk meg Vargáné Réti Edittől, aki szerint a szülők akkor veszítik el teljesen szülői jogaikat, ha egy évig – önhibájukból – egyáltalán nem látogatják a gyereket.

– Tévhitek keringenek az intézet körül, többen azt hiszik, hogy kétéves kor felett a gyermeknek mennie kell. Mi tizennyolc éves korig is vigyázunk a gyermekre, ha szükséges, persze az ideális valóban az volna, ha elég nevelőszülő lenne a megyében, s a gyermek családban nőne fel.

Ezt azonban a gyámügyi dolgozók gondolják így: egy igazán szerető szülő talán éppen azt éli meg nehezebben, ha gyermeke az intézményből családhoz kerül, annak ellenére, hogy a szülői felügyeleti joga így sem teljes és a gyermek az intézetben is erősen kötődik a gyámjához. A havi egy vagy két alkalomra szóló látogatási jogot pedig akkor is törvény írja elő.

Kevés a nevelőszülő

Vargáné Réti Edit elmondta: elsősorban akkor szoktak a nevelőszülői gondozásra javaslatot tenni, ha egy szülő túl ritkán látogatja a gyereket, s olyan kapcsolatot tart vele, hogy a kicsi jobb híján sírni kezd, ha meglátja az anyját. Ugyanakkor idén még egyetlen gyermeket sem tudtak nevelőszülőhöz adni – nincs rá ember. Így egyelőre még Balázska is az intézetben várja, hogy Ágnes és Sándor egyszer egyenesbe kerüljenek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tét első szállója: kerékpáros-panzió

A téti Kisfaludy panzió kivitelezésének munkálatai a befejező szakaszba értek, így hamarosan… Tovább olvasom