Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Vértanú emlékét őrzi a márvány

Győr–Segesvár - Boldoggá avatásának 10. évfordulóján emléktáblát avattak Apor Vilmos segesvári szülőházának falán, a Győr-Moson-Sopron és a Maros Megyei Önkormányzat közös támogatásával.
Háromnyelvű – magyar, román, német – szentmisével emlékeztek meg Segesváron, Apor Vilmos szülővárosában arról, hogy 10 évvel ezelőtt, 1997. november 9-én avatta boldoggá II. János Pál a vértanú püspököt. Az ünnepségen Radó Tamás győri pasztorális püspöki helynök mellett részt vett Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke is, aki útban hazafelé telefonon számolt be lapunknak a jeles eseményről.

Kara Ákos elmondta, hogy a szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek Apor Vilmos vértanúságának örök és időszerű példáját, székelységét említette, aki a háborús ostrom idején védte a nők, a családok tisztaságát, és a Püspökvár pincéjébe befogadott asszonyok és lányok védelmében áldozta életét. Az érsek szólt arról is, hogy Segesvár a köztudatban Drakula, a tervezett Drakula-park miatt híresült el, sajnos azt már kevesebben tudják, hogy Apor Vilmos püspök 1892-ben a városban született.

Az ünnepségen Kara Ákos is köszöntőt mondott. Az alelnök beszédében reményét fejezte ki, hogy egyre többen megértik Boldog Apor Vilmos püspök, az odaadó szeretet üzenetét, amely nemcsak vértanú életében, hanem a jelenben is össze tudja kötni a különböző gondolkodású embereket. A politikus hangsúlyozta: a megyei önkormányzatot tiszta és őszinte szándék vezérelte abban, hogy a hajdani győri püspök szülőházán – a testvér, Maros megyével összefogva – tábla hirdesse a mártír emlékét.

Tófalvi Géza plébános, Lokodi Edit Maros megyei elnök, Jakubinyi György érsek és Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke a segesvári emléktábla avatásán.

Kara Ákos beszámolt arról is, hogy a szentmise után Lokodi Edittel, a Maros Megyei Tanács elnökével közösen leplezték le az emléktáblát Boldog Apor Vilmos szülőházának – ma a segesvári polgármesteri hivatal épülete – homlokzatán. A táblát Jakubinyi György gyulafehérvári érsek áldotta meg.

Apor Vilmos boldoggá avatásának 10. évfordulóján, november 9-én este 6 órakor a győri bazilikában ünnepi szentmisével emlékeznek a jeles jubileumra. Tófalvi Géza plébános, Lokodi Edit Maros megyei elnök, Jakubinyi György érsek és Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke a segesvári emléktábla avatásán.

Háttér
Apor Vilmos boldoggá avatási eljárása már 1946-ban megindult, 1949-ben felfüggesztették és csak 1989-ben folytatták. Az előkészítő munkálatok 1996-ra befejeződtek, így a boldoggá avatáshoz szükséges dokumentumokat díszkötésben győri látogatásakor nyújtották át II. János Pálnak. A pápa 1997. november 9-én a római Szent Péter téren, több ezer magyar zarándok részvételével avatta a boldogok sorába Apor püspököt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új lista nagy bukás a megyének

Győr-Moson-Sopron - Több milliárd forintot bukik el a következő hét évben a csornai és a téti… Tovább olvasom