Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Vért és nővért is szállít a taxi

Győr-Moson-Sopron - Ügyeleti időben, ünnepnapon és hétvégén orvost, nővért és vörösvértestet is szállítanak a kórházak megbízásából a taxicégek. Beteget is szívesen fuvaroznának, a minisztérium azonban teljesíthetetlen feltételeket szabott. Az egyeztetés zátonyra futott.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara lehetségesnek tartja a taxiszolgáltatók részvételét a betegszállításban, ezért soron kívüli tárgyalásokat kezdeményezett még az év elején a minisztériummal. Az országban tizenkétezer taxis dolgozik. A 24 órás diszpécserszolgálatot, a számítógépes, URH- és GPS-rendszerekkel történő irányítást is érvként sorakoztatták fel amellett, miként enyhíthetnének a mentőszolgálat terhein, már ami az ülőbeteg-szállítást illeti. A kamara januárban született levelére egy hónap múlva érkezett válasz. A szaktárca meghatározott egy kötelező végzettséget, oktatást és tárgyi feltételeket, valamint leszögezte: az ülő- és fekvőbeteg-szállítást csak együtt vállalhatják a taxisok. Együttműködés végül nem született. A taxisok szerint azért, mert a felsorolt felszerelés méregdrága és olyan komoly, hogy ha járművük rendelkezne vele, már mentőnek kellene nevezni. Mindemellett vállalták volna a befektetést, ha állami támogatást kapnak hozzá. És itt tartanak most is.

Van olyan megyénkbeli cég, amelyik nem is akar részt szakítani a betegszállításból, míg egy másik azt mondta, a szerződött szállítók lehetetlenné teszik a hozzáférést a piachoz.

Különleges szállítmányt kapott Idei Tamás taxisofőr. Vörösvértesteket rejt a hűtőtáska.Fotó: Bertleff András
Különleges szállítmányt kapott Idei Tamás taxisofőr. Vörösvértesteket rejt a hűtőtáska.Fotó: Bertleff András


Ennek ellenére van példa arra, hogy a taxisok kivehetik részüket az egészségügyi ellátásból. A megye kórházai és a vérellátók szerződést kötöttek cégekkel arra, hogy ügyeleti időben, hétvégén és ünnepnapokon sürgős esetben orvosokat, nővéreket szállítsanak az intézményekbe. Vért kórházi épületből kórházi épületbe vagy busz-, illetve vasútállomásra illetve, onnan a kórházba, esetleg városból városba bíznak rájuk. A cégek a szokásos kilométerdíjnál – különböző mértékben – olcsóbban teljesítik a felkérést.

 A vörösvértestek 35 napig tárolhatók, ám ha valamelyik kórházban egy vércsoport készlete kifogy, nem lehet várni. Ügyeleti időben a taxik indulnak útnak a szállítmánnyal.
A Móvár–Lajta Taxi 16 kocsival dolgozik. A mosonmagyaróvári Karolina Kórház megbízására szállítják sürgős esetben az intézménybe a laborban dolgozó szakszemélyzetet és a vért, egyenesen Győrből. Előfordul, hogy két hétig nincs munkájuk, de az is, hogy egyetlen hétvégén négyszer fordulnak. Ötven forinttal kevesebbet számláznak kilométerenként, így kétszázzal számolva egy út nagyjából hétezer forintba kerül.
A Volán Taxinak Győrben 30 személyautója van, a megyei kórházzal van szerződésük a szakszemélyzet sürgős fuvarozására. A diszpécserek külön telefonon fogadják a halaszthatatlan megbízásokat. Vért a városon belül, kórháztól kórházig szállítanak.

A győri vérellátó központ napi rendszerességgel indít útnak vérkészítményeket szerte a régióba. A hétközi forgalom lebonyolítására van járművük, csak sürgős esetben, munkaidőn kívül keresik a taxisokat. A vörösvértestek 35 napig tárolhatók, ám ha valamelyik kórházban egy vércsoport készlete kifogy, nem lehet várni. A Duna Taxival az országos vérellátó szerződött, a győri központból a busz-, illetve vasútállomásra, vagy onnan a központba szállítják a vért. Havonta körülbelül 15 megbízást kapnak. Olykor nem is olyan könnyű a feladat, hiszen például egy soproni vonat csak pár percre áll meg, s ez idő alatt akár több nagy műanyag hűtőtáskát is biztonságba kell helyezni.

Olvasóink írták

 • 4. szakmabéli 2008. október 15. 17:39
  „Az országban minden betegszállító állami támogatás nélkül,saját erőből(vagy bankkölcsönből) alakította ki betegszállító cégét.
  Az érvényes jogszabály tárgyi,személyi és szakmai feltételeket , valamint területi ellátási kötelezettséget ír elő, ezen nincs mit egyezkedni a minisztériummal.
  Úgy tűnik ezzel az Ipar Kamara sincs tisztában!?
  A tudatlanság még nem mentség a jogszabály be nem tartására!
  Aki nem tudja vállalni ne akarjon mazsolázni!!
  Egyébként érdekes, hogy a vér és szakszemélyzet szállítását a taxisok 200/km díj ellenében végzik egy söfőrrel, ua. betegszállítóknak az OEP 90-100 Ft/km díjat fizet, ha beteg van a kocsiban és a személyzet két fős(gkv.és betegkísérő)!”
 • 3. saddsadsa 2008. október 15. 14:04
  „igazatok van, kinek kell a vér meg a segédszállitás? mindenki oldja meg magának.nem kell foglalkozni kinek mi kell,majd valahogy megoldja,ha meg nem igy járt, az a lényeg hogy az enyém rendbe van. Ha esetleg majd fel sem birtok kelni az ágyból olyan betegek vagytok akkor majd szépen ti is elkullogtok vért kérni.”
 • 2. Magyar valóság 2008. október 15. 10:06
  „....no comment tied a pont. :))
  Megnézném, hogy a hányós beteg után a taxiba kit fognak szállítani.
  Vagy a taxisok szelektálni akarnak?
  Ki végezné a szelektálást? A taxis (mivel orvosi diplomája van elolvassa a zárójelentést és nem vállalja a beteget? Vagy netalántán az orvos, nővér?
  A jó pénzes jöhet a szegényebbje meg nem?
  Ha már annyira a betegszállításra fáj a foguk miért nem hoznak létre egy betegszállítói céget?
  Ja az nem gazdaságos, mert minden beteget ki kell szolgálni?”
 • 1. ...no comment 2008. október 14. 16:20
  „-én kovács vagyok. van kemencém, meg szenem amivel fűtöm. szívesen sütnék kenyeret is, hiszen az időmből kitelik, infrastruktúra adott hozzá.
  -van egy barátom, ő szabó. most adott fel hirdetést, újabban kisebb sebészeti műtéteket is vállal két pantalló között.
  Tűje, cérnája, neki is van.
  -az öcsém kamionsofőr.mivel mostanában elég gyenge a fuvardíj, leszerződőtt egy helyi utazási irodával. miután leponyvázza a kamiont "panorámabuszos városnézést" csinál. Jó, mert sokkal többen férnek a 13,6 m-es platóra, mint egy buszra.

  ... no comment”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantomáruházak várnak engedélyre

Győr - Győrben nincs még Lidl áruház, pontosabban elvileg van, mert megépült, gyakorlatilag azonban… Tovább olvasom