Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Vérnyomáscsökkentő változás a gyógyszertárakban

Fontos gyógyszerek lettek olcsóbbak tegnaptól, a több mint félszáz készítmény többsége vérnyomáscsökkentő. A szakemberek szerint két-három hónapba telik, mire a betegek – helyesebben az orvosok – szokásait megváltoztatja az árcsökkenés.

Hatvanegy termékből áll az OEP által kiadott gyógyszerlista, ezen készítmények ára csökkent júniustól, jellemzően 5–8–10–20 százalékot. A legnagyobb arányban a Ramitril HCT készítmények ára zuhant, van, amelyik 497-ről 138 forintra, ami 72 százalékos csökkenést jelent.

Dr. Papy Krisztina szakgyógyszerész úgy tájékoztatott: mintegy 15 féle Irbesartan-készítmény lett olcsóbb, több Valsartan, Irprestan, Alvarstan, Tervalon, Pritor és Ramace ára csökkent, ez utóbbiból például a 10 miligrammos kapszuláé 916-ról 556 forintra zuhant. Úgy tudjuk egyébként, az árváltozásokkal kapcsolatban az terjedt el tavasszal, hogy nagyban érinti majd a koleszterincsökkentőket, ehhez képest csak háromféle hatóanyag-tartalmú Torvacard tabletta lett olcsóbb, s mindössze 1–2–3 százalékkal. Érinti viszont a tegnap életbe lépett változás az ízületi gyulladáscsökkentő Meloxepet, a pszichiáterek által felírt, feszültségcsökkentő Velaxint és Mizapint, ez utóbbi kettő 2–7 százalékkal kerül kevesebbe.

A győri Tihanyi úti patika szakgyógyszerésze szerint ez a lista akkor is jelentős, ha nagyságát tekintve a teljes termékpaletta 1 százalékát sem éri el, hiszen összesen 11–12 ezer gyógyszer van a piacon, s ebből igen durva becslés szerint 6–8000 lehet, amire valóban rendszeres az igény. Ám e készítmények szinte egytől egyig keresettek és azt már sokan meg fogják érezni pénztárcájukon, ha például a korábban 2355 forintos, 300/25 miligrammos Irprestan HCT-t 1656 forintért vehetik meg.

A kérdésre: mindez lecsapódik-e már a patikában, dr. Papy nemmel felelt. Sajátos módon az ilyen változások is közvetlenül a bevezetés előtt szoktak hatást gyakorolni: a bejelentés hallatán mindenki drágulásra számít és mondjuk háromhavi mennyiségről kér receptet az orvostól. Hozzátette: pontos információkat a gyógyszertárak is csak néhány nappal a változás előtt kaptak. Az árak csökkenése után viszont két-három hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy a szokások megváltozzanak, például, hogy a Valsartan Sandoz helyett a Valsartan Teva készítményt írják fel a receptre. Az orvosok többsége egyébként odafigyel erre és tekintettel van a pénztárcára.

Ez dr. Demetrovics Szilárd háziorvos szerint is így van: bár, amint fogalmaz, a beteg nem az árral gyógyul, de akinél látja, hogy komolyan számít az akár kevéske árkülönbség, ott igyekszik ugyanabból a fajtából az olcsóbbat felírni. Az orvos szerint sincs még hatása a változásnak, azonban igen előremutató dologról van szó. Lehetséges ugyan, hogy nem a leghatékonyabb készítmények ára csökkent, de köztük van például az egyik legmodernebb termékcsoport is – az „artanos" vérnyomáscsökkentőké –, amivel egyébként a folyamat legelején avatkozhat be az orvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszóversenyt nyitott meg Győrben az olimpiai ezüstérmes Szabó Tünde

A győri GYÁÉV Uszoda adott otthont a Móra Ferenc Általános és Középiskola által rendezett… Tovább olvasom