Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Végtörlesztés: eladnak kocsit, ékszert, szántót

A végtörlesztés lehetősége nagyon vonzó a devizahitelesek számára – sokan autójuktól, ékszereiktől, földjüktől, hétvégi házuktól is megválnának, csak szabaduljanak terhüktől.
A devizahitelesek megsegítését célzó, fix árfolyamon történő végtörlesztési lehetőség bejelentése nem csak a lakások és házak kínálatának bővülését hozta magával. Nőtt az érdeklődés a használtautó- és az ékszerértékesítés iránt is, s élénkült a szántók, termőföldek és hétvégi házak piaca – sokan ingóságaikat váltják készpénzre, s abból fedezik hátralévő hitelüket.

– Autóértékesítéssel és záloghitelezéssel is foglalkozunk, s ez utóbbi területén már érezzük a mozgolódást, 25–30 százalékkal nőtt a járművüket zálogként behozók száma – tájékoztatott Bors Róbert, a Bors Autó záloghitelezéssel foglalkozó munkatársa. Hozzátette: – Az autózálogosítás megoldást jelenthet az átmeneti pénzügyi problémákra, s alternatívát nyújthat a végtörlesztéshez is, hiszen azonnal készpénzhez jutnak az ügyfelek. A személyes találkozó, beszélgetés során sokan elmondják, hogy ez utóbbi miatt döntöttek a zálogosítás mellett.

A győri autókereskedés tapasztalata szerint jellemzően a magasabb árkategóriájú személygépkocsiknál veszik igénybe, hiszen azokért már kapható akkora összeg, amivel kiváltható a hitel. Mindemellett számítanak a használtautó-értékesítés fellendülésére is: Bors Róbert szerint lesznek, akik úgy döntenek, hogy drágább autójukat olcsóbbra, idősebbre cserélik, a 2–3 milliós kocsiból átülnek az 500 ezresbe – így járművük is marad, s pénzhez is jutnak.

Bors Róbert, az egyik győri autókereskedés munkatársa szerint a jármű-zálogosítás megoldást nyújthat
Bors Róbert, az egyik győri autókereskedés munkatársa szerint a jármű-zálogosítás megoldást nyújthat
a végtörlesztéshez, hiszen azonnal pénzhez jutnak az ügyfelek. (Képünk illusztráció.) Fotó: Krizsán Csaba


Ehhez képest a nemesfémpiacon fordított a helyzet. Az egyik győri zálogház vezetője arról számolt be, hogy az értékesítésnél észrevehető a végtörlesztési lehetőség hatása, a zálogosításnál azonban nincsenek erre utaló jelek. „A záloghitelnek elég magasak a kamatai, ha 3–4 hónap alatt nem sikerül kiváltani az ékszereket, utána sokat fizethetnek érte, így ez nem sok esetben jelentene megoldást" – nyilatkozta. Megjegyezte: az érdeklődés az értékesítés területén sem tömeges, hiszen nem sok háztartásban van annyi ékszer, amennyi egy lakáshitel kiváltásában szerepet játszhat.
Az elmúlt években egyre nagyobb terhet jelentő törlesztőrészletektől való szabadulás esélye az ingatlanpiacon is változást hozott: nemcsak lakásukat adnák el a hitelesek, hanem szántóföldjüket, üdülőjüket, hétvégi házukat is.

Kauker János, az Élvit Gold Veszprém irodavezetője elmondta: megnőtt a szántók, termőföldek iránti érdeklődés. „Akadnak szülők és nagyszülők, akik földjük felajánlásával segítik gyermeküket. Sokan vannak azok is, akik örökölték a földet, s annak eladásában látják az esélyt" – fűzte hozzá. Egy másik, győri ingatlaniroda vezetője a hétvégi házak áresését vette észre az elmúlt hetekben: „sokan jóval áron alul kínálják nélkülözhető ingatlanjukat annak érdekében, hogy év végéig, a végtörlesztésre vonatkozó bejelentés határidejéig túladjanak rajta".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt rendezés: kártérítési per a Győri Színház ellen

Kedden tárgyalja a Győri Ítélőtábla a Bor József színházi rendező által a Győri Nemzeti Színház… Tovább olvasom