Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Véget vetni a flúgos futamnak

A 425 millió forintból átépített győri Szabadhegyi Közoktatási Központban vasárnap tartották az ünnepélyes tanévnyitót. A szaktárca államtitkára beszédében változást ígért: mostantól az iskola igazodik a diákok igényeihez, s nem fordítva.
Győrben az oktatási rendszer átalakítása két részre osztotta az iskolákat: a bezárt intézmények vesztesei voltak a reformnak; több iskolában viszont jelentős fejlesztéseket hajtott végre a fenntartó önkormányzat. A legnagyobb beruházás a szabadhegyi (volt Ortutay) iskolában valósult meg, ahol több mint 400 millió forintból gyakorlatilag a teljes épületet átalakították. Vasárnap itt is tanévnyitót tartottak, melyen részt vett dr. Zsolnay József, a róla elnevezett s az iskolában alkalmazott tanítási módszer atyja. Vendég volt a szaktárca államtitkára is, aki a közoktatási reform egyik feladatának azt tartotta, hogy a tanulási versenyt, a „flúgos futamot" megszüntesse.

„ Eddig a gyerekek idomultak az iskola által diktált feltételekhez, s ha ezeknek megfeleltek, akkor maradhattak, ha nem, menniük kellett. A közoktatási reformmal azonban változik a helyzet: ezentúl a »megrendelők- , vagyis a gyerekek igényeit is figyelembe kell venni" – mondta tegnap Szabados Tamás, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára Győrben. A politikus a szabadhegyi iskola tanévnyitójára érkezett, amely után sajtótájékoztatót tartott. Ezen a most induló tanévet a közoktatási törvényre való felkészülés évének nevezte.

Szabados a tizenkét évig tartó teljes átalakulás fontos céljának nevezte, hogy az iskolák visszakapják a megfelelő rangjukat. „Az első nyolc osztály alapozó iskola kell hogy legyen, a középfokú képzés feladata az érettségire való felkészítés. A kétszintű érettségivel épp azt szeretnénk elérni, hogy megszűnjön az eddigi "flúgos futam": az adatbiflázási verseny a biztos felvételihez" – jelentette ki az államtitkár. A Kisalföld felvetésére, hogy több pedagógus állítása szerint még ők maguk sem ismerik a kétszintű érettségi követelményeit, Szabados elismerte: a próbaérettségik során kiütköztek a problémák. Egyes tantárgyaknál ugyanis túlzott követelményeket támasztottak, most ezek kiküszöbölésénél tartanak. Ha sikerül, a pedagógusok is tisztán látnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévkezdet segítséggel

Pontos adat nincs arról, ma hány kiskorú él valamilyen okból hátrányos helyzetben, ám a segélyezési… Tovább olvasom