Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Vécének használják a McDonald’s-udvart Győrben

Emberi ürüléktől piszkos, vizelettől büdös Győrben az úgynevezett McDonald’s-udvar és átjárója, ami csak néhány méterre van a turisták információs központjától a történelmi belváros szívében. A közelben lakók emiatt aláírásgyűjtésbe kezdtek.
Lapunktól kért segítséget Szakács Ervin az Arany János utca 28–32. szám alatti társasház tulajdonosai, a környék üzletei nevében. Levelüket 28 közelben működő vállalkozás képviselői is aláírták. Ugyanis szerintük szinte nyilvános italozóhellyé és vizeldévé vált a McDonald’s-udvarnak nevezett rész, ahova a gyorsétterem egyik bejárata nyílik s itt van a terasza is. A Baross Gábor és a Bajcsy-Zsilinszky út, a Czuczor Gergely és az Arany János utca által határolt területről van szó, s főképp az egyik, az Arany János utcába vezető átjáróról.

– Naponta járnak ide hajléktalanok és más ittas emberek, itt tartanak hangoskodva italozós összejöveteleket. S nyilvánosan végzik el dolgukat, aminek ott marad a nyoma, a vizelet, a széklet, a hányás, a használt tampon, a gumi óvszer. A bűz lassan elviselhetetlen, a betonba beivódott vizelet a folyamatos utánpótlás miatt gyakorlatilag eltávolíthatatlan. Hiába próbáljuk lemosni – panaszolta el Szakács Ervin és meg is mutatta, mire gondol. A bűz és a piszok csak pár lépésre van a forgalmas sétálóutcától, a látogatóközpontnak nevezett turistainformációs irodától, egy fagylaltozótól és a játszótértől, amelynek a megszépítésére a város költött.

Szakács Ervin – A bűz lassan elviselhetetlen, a betonba beivódott vizelet a folyamatos utánpótlás miatt gyakorlatilag eltávolíthatatlan. Fotó: Bertleff András
Szakács Ervin – A bűz lassan elviselhetetlen, a betonba beivódott vizelet a folyamatos utánpótlás miatt gyakorlatilag eltávolíthatatlan. Fotó: Bertleff András

Az udvarba vezető egyik átjárót – hogy ne kelljen ürülékben járniuk – körbekerítették a lakosok. Kérték, hogy egy másikat is zárhatóvá tehessenek legalább éjszakára, de a tűzoltóság ezt nem engedte. S ez csak részmegoldást jelentene, mert nappal sem zavartatják magukat elmondásuk szerint a részegek. Esetleg a közelben nyilvános vécét kellene biztosítani, mert a jelenlegi gyakorlat szerint sokan nem mennek a pár sarokkal arrébb lévőkbe, a Szabadsajtó utcába, a Rába szálló oldalánál találhatóba. „Öntudatlan, magukból kivetkőzött emberek ülnek, fekszenek sarkokban, padokon, saját piszkukban, vagy csoportosan trágárságokat kiabálnak már kora délelőtt is" – fogalmazott Szakács Ervin.

Somogyi Tivadar alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője tud a problémáról. Lapunknak elmondta: még e hónapban megszervezi, hogy közös helyszíni bejárást tartsanak itt tűzoltók, rendőrök, közterület-felügyelők és a hajléktalanellátás szakemberei s vele együtt megoldást keressenek. Megvizsgálják, lezárható-e mégis valamelyik átjáró és a képviselő kérni fogja, hogy gyakrabban járőrözzenek errefelé. A témára novemberben visszatérünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy győri családi ház pincéjében - Hat embert menekítettek ki

Tűz ütött ki péntek délelőtt egy családi ház pincéjében a győri Forráskút utcában. Tovább olvasom