Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Vasút, avagy a szabadtéri házasságtörés

Győr - A pöfögő masinák ürügyén többek között szó volt a görbe (vasút)vonalakról, a sártengerből gőzerővel Bécs felé robogó mozdonyokról, ám az idei médiawave-es levéltári konferencia legkülönlegesebb előadása a szabadtéri házasságtörés és a vasút kapcsolatáról szólt.
Egy ismert nóta kezdősorát adta előadásának címéül Tilcsik György, a Vas megyei levéltár igazgatója. Az ismert strófa szerint: „Az én rózsám vasutas, vasutas, hogyha nem sok az utas, rögtön megölel." A neves levéltáros dokumentumok bemutatásával elemezte milyen összefüggés fedezhető fel egy 1939-ben kezdődött, 1943-ban lezárult celldömölki válóper tükrében, a vasút és a látványosan, fotókon is megörökített szabadtéri házasságtörés között. Történt ugyanis, hogy a vasútvonal egyik tisztviselőjének felesége – megromlott viszonyuk eredményeként – egy másik vasúti alkalmazottal megcsalta urát mégpedig úgy, hogy a Celldömölkhöz közeli egyik majorság zöldjében élvezettel lebonyolított intim légyottot, erotikus – inkább pornográf – fotókon is megörökítették. Fogalmazhatnánk úgy, hogy minden volt azokon, ami szem szájnak ingere. Ám igazából nem is ez indította el a lavinát, hanem az, hogy a bűnjelnek számító fotográfiákat megmutatták a celli vonal néhány (fel)izgatott alkalmazottjának és a finom részletekből hangos téma kerekedett a csendes vidéken, vagyis: a pornóból per lett mégpedig válóper, amelynek „vasutas" tanulságait előadásában Tilcsik György humorral fűszerezett tudományos alapossággal vonta le.

Természetesen az unikális előadás mellett számos más vasúttal kapcsolatos kutatási eredmény is hangot kapott tegnap a Simon Róbert alpolgármester által a Xántus János Múzeum barokk termében megnyitott levéltári konferencián. Így sok más mellett Szabó Csaba, az országos levéltár főigazgató-helyettese a XIX. századi vasútépítéseket „szerelemből" pénzelő „csodálatos férfiakról", Horváth János főmuzeológus a gyöngyösi görbe vasútvonalügy hátteréről, Pintér Mariann vezetőtanácsos a szolnoki, Pécset célzó „gőzerőről" beszélt. A tegnapi tanácskozáson szó volt még a dunántúli vasútkirályról, a pécsi filléres, illetve a kétszer megépített zalai vonalakról is. Miként szó esett a vasútról mint a hírszerzés fontos szervéről, mint megállóról, mint a trianoni tárgyalás egyik érvéről és a páncélvonalak ethoszáról is.

Két különleges kötetet is bemutattak a 12. alkalommal megrendezett médiawave-es levéltári tanácskozáson. A „Családok, családfák, generációk", valamint a Slathta Etelka és a Szekrényessy József leveleiből válogatott könyvet, amelyek mindegyike igazi kuriózumnak számít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórházak egymást menthetik meg

Győr-Moson-Sopron - A győri polgármester kezdeményezésére tíz hónappal ezelőtt ült először egy… Tovább olvasom