Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Várszegi Asztrik nyilatkozata az oroszvári kastélyról

"A Szlovák Köztársaság Kormánya az idei 18. ülésén, 2012. augusztus 2-án határozatot fogadott el az Oroszvári Kastély felújításáról.
A belga királyi hercegnő Stefánia és Lónyay Elemér herceg szabályos végrendelettel a Magyar Bencés Kongregáció jogelődjére, a Pannonhalmi Szent Benedek Rend Pannonhalmi Főapátságára hagyta oroszvári kastélyát és a hozzá tartozó gazdaságot és ingatlanokat. Az örökség Ausztriához tartozó részét a bencések évtizedek óta háborítatlanul birtokolják és használják. Ugyanezen birtok másik része, a Rusovce-Oroszvári kastély es ingatlanjai jogi úton törtenö visszaszerzése Szlovákiában immár tizenöt éve húzódik es mint törvényes örökösök, jogigényünket nem tudjuk érvényesíteni.

Amennyiben a Magyar Bencés Kongregáció nem tudja a kastéllyal kapcsolatos jogigényét érvényesíteni, úgy – a végrendelet érelmében – az Oroszvári Kastély és a hozzátartozó ingatlanok örököse a római bencés Szent Anzelm Apátság és Kollégium.

Az oroszvari (Rusovce) Kastély, amely a Szlovák Nemzeti Kulturális Örökség listáján szerepel, egyre rosszabb állapotba került. Többször javasoltuk a legfelsőbb állami vezetésnek szándékunkat a peren kívüli egyezségre, felajánlottuk, hogy a tulajdonjogi rendezés után az ingatlant felajánljuk a Szlovák Köztársaságnak reprezentációs célokra, kulturális és egyházi rendezvényekre. Kértük, hogy Szlovákiában szüntessék meg a jogtalanság eme formáját és állítsák vissza a törvényes örököst jogaiba. Mindeddig eredménytelenül, ezért fordultunk az EU fórumaihoz.
Az Európai Uniónak sem lehet közömbös, hogy Szlovákia közelgő uniós elnöksége színteréül szerepelhet-e olyan kastély, amelynek tulajdonjoga az európai értékrenddel ellenkező módon került rendezésre.

Kérjük a Szlovák Köztársaság Kormányát, mérlegelje döntését, tisztázza nemzetközi szinten is az oroszvari kastély tulajdonjogát, tárgyaljon és egyezzen meg a jog szerinti örökössel es csak azután hozzon döntést."

Dr. Várszegi Asztrik OSB
c. püspök, pannonhalmi főapát,
a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja

Kelt Pannonhalmán, 2012.08.05.

Olvasóink írták

  • 1. anikopeter 2012. augusztus 06. 16:05
    „"orozsvári"

    jobban oda kéne figyelni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztés ötéves kortól?

Az új köznevelési törvény csak a gyermekek ötéves korától említ fejlesztő nevelés-oktatást. Tovább olvasom