Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Városrét - Ernest Rosenberg: vannak problémák, de tárgyalunk a bankkal

Nagy reményekkel indult a Városrét beépítése: 2004-ben, amikor a győri önkormányzat áldását adta az Engel Group Ingatlanfejlesztő Befektető Csoportnak, hogy a volt Rába-telephelyen ingatlanhasznosításba kezdjen, még több ezer lakásról, új városrész születéséről beszéltek.

Kis idő után azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ez a terv nem realitás, hiába épült meg a 60 lakásos Tulipán-ház, a 83 lakásos Amarillisz-kert, s kezdték el építeni a 206 lakásos Dália-palotát, amellyel most a gondok vannak. Hónapok óta áll ugyanis az építkezés, s ötven család a lakásukra befizetett milliókat elbukhatja. 

A problémát egy olyan család szemszögéből mutatjuk be, akik álmaik otthonát a 206 lakásos Dália palotában álmodták meg.

A fiatal pár 2007 májusában jelezte lakásvásárlási szándékát az Engel-csoportnál, s ennek 150 ezer forintos letéti összeggel nyomatékot is adott. A lakás árának 15 százalékos előlegét még   nyáron befizették, ez 2,9 millió forintot jelentett. A szerződés szerint 2008 decemberéig kellett volna befejezni az építkezést, a fiatalok kiválasztották a falszínt, a konyhabútort, s készültek a költözésre. Csakhogy hiába mondták le az albérletüket, 2008 végén nyilvánvalóvá vált, hogy nem költözhetnek. Azt az ígéretet kapták:  majd 2009 első félévében.  Nem így lett, s azóta sem tudtak költözni, a szocpolt időközben megszüntették, így azok a milliók is elúsztak. A türelmük tavaly novemberig tartott,  a szerződés felmondását kérték. Számításuk szerint a hitelkamatokkal, az albérletköltséggel, a befizetett előleggel, a megrendelt bútorral, az elúszott szocpollal 8–9 millió forint a veszteségük,  azért küzdenek, hogy ebből visszakapjanak – lehetőleg minél többet.

Rajtuk kívül még ötvenegyen járnak hasonló cipőben,  a 206 lakásból ugyanis ötvenkettőt értékesített az Engel. Közben hallani arról is, hogy a kivitelezők felé is tartozik a cég.

A probléma nyilvánvalóan a lakáseladás alacsony számából ered, ezt nem titkolja a befektetőcsoport vezetője sem. Ernest Rosenberg portálunknak elismerte: ˝Tény, vannak problémáink, azért tárgyalunk a bankkal, hogy ezt megoldjuk, elsősorban a nevezett ötven család miatt.˝

Lőrincz Arnold feleségével első közös lakásukat szerették volna megvenni a Dália-palotában. Már nem reménykednek, kiszállnak. Fotó: Bertleff András
Lőrincz Arnold feleségével első közös lakásukat szerették volna megvenni a Dália-palotában. Már nem reménykednek, kiszállnak. Fotó: Bertleff András

Rosenberg elmondta: 400 millió forint a megoldás kulcsa, amit a meglévő 2,7 milliárdos banki hitel mellé szeretnének felvenni. Az Engeltől érthető módon garanciát vár a pénzintézet, erről folynak a tárgyalások, de arra nincs válasz, hogy mikor születhet megállapodás is. A bank portálunknak annyit mondott, ˝a pénzintézet elsődleges érdeke egybeesik a lakókéval, és ez a lakások átadása, az építkezés eredményes befejezése. Ennek realitását kell látnunk a beruházónál.˝    

˝Joggal vár garanciát a bank tőlünk arra vonatkozóan, hogy a pénzt a befolyt ingatlanértékesítésből visszafizetjük –  vette vissza a szót Rosenberg. – De a jelenlegi gazdasági helyzetben Győrben havonta átlagban három lakást sikerül eladni... A befektető két év alatt kétmillió eurót már be kellett hogy tegyen a kalapba, többet nem akar. A Dália-palota 87 százalékban kész, nem akarjuk elbukni; ezért van fűtés a házakban, ezért is őriztetjük.  Nem tudok mást mondani, mint hogy egyetlen célom van – a házak befejezése és értékesítése.˝ Arra a kérdésünkre, hogy végső esetben az 52 befizető pénzét vissza tudják-e adni, ugyanez volt a válasz: türelem és hitel kell, akkor befejezik a lakásokat, s nem lesz ok a visszafizetésre.

A 206 lakásból mindössze ötvenkettőt értékesítettek a befektetők.
Legyen így, az azonban már nyilvánvalóvá vált a terület tulajdonosa – a Rába cég – és a győri önkormányzat számára is, hogy a Városrét tisztán lakóövezetként nem hasznosítható. Tavaly év elején a Rába és a város  közös bizottságot hozott létre, amelynek az volt a feladata, hogy 2009. december 31-ig fejlesztési koncepciót dolgozzon ki a városrészre. A határidő lejárt, Révi Zsolt főépítész kérdésünkre elmondta: a koncepció nagyrészt elkészült, ma mutatják be a szakmának, a nyilvánosság elé pedig várhatóan márciusban állnak ki vele. ˝Ebben a koncepcióban olyan álmot fogalmazunk meg, ami elérhető. Városközponti, lakóövezeti, gazdasági hasznosításban – vagyis színesebb palettában – gondolkodunk.˝

Arra a kérdésünkre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben van-e realitása egy újabb gigantikus álomnak, lehet-e erre befektetőt találni, a főépítész annyit mondott: ˝Egyelőre ott tartunk, hogy a befektetőcsalogató koncepció elkészüljön, ezzel kell a szakma és az ingatlanhasznosítók elé állnunk. Olyan vágyálmot senki sem kerget, hogy már 2010-ben sorba állnak majd a befektetők, de a koncepció megismertetése is időbe telik.˝ 

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. szocdem 2010. február 04. 12:44
  „19. kolombela 2010.02.03. 14:24
  6. szocdem 2010.02.03. 11:14
  Azért ugye nem baj, hogy hazánkban ekkora százalékban van lakóingatlan a lakosság körében. Ez nem hangzott valami "szocdemes" kijelentésnek. Csak nem korlátozni akarod a magántulajdont?

  Szó sincs róla!
  Csupám szeretnék rámutatni: MAgyarországon totál degenerált tulajdoni viszonyok vannak a lakásállományban! Épp olyan degenerált, mint amilyen a gazdasági felfogás (neolibsi).
  Az emberek írdatlan hiteleket vettek fel azért, hogy lakhassanak valahol, és a jövedelmük legalább 60%-át lakáshitelre fordítják vagy harminc évig. Természetesen ezt a pénzt is "elszipkázza az országból a külföldi tulajdonos, miután a szintén külföldi építő és alapanyaggyártó már megkapta, és kivitte a pénzét!
  Mindeközben a hitelesek koldussá válnak, nem tudnak mobilizálódni, (pl. elköltözni oda ahol van meló) szóval sima jobbágy és adósrabszolga rendszer van.
  Nem vitás: vannak akik ezt szeretik - főképp a pénzhatalmi szereplők- KEDVES EGÉSZSÉGÜKRE! De vannak még normális emberek is hazánkban, nekik jobban megfelelne a bérlakás..
  Egy érdekesség: Austriában minden olyan polgár jogosult szociális bérlakásra, aki nem keres többet évi 30 ezer eurónál. A lakásbérleti díjak nem lehetnek magasabbak az átlag jövedelmek 20%-nál, így pl. Bécsban egy 75m2 -es lakás (30 m2-es odut nem is építenek) havi bérlete átlag 320 euro, a rezsije meg 170. Nos lehet filózni, mi a jobb? Koldusbérből lakáshitel, a megbukása miatt növekvő hajléktalanság, (600 ezer potens kilakoltatottról beszélünk már!!!) bedőlő ország..

  Mi is volt akkor az idézet hsz-ben az ami nem "szocdemes"?? Vagy csak nem tudod mi a szocdem gondolkodás??:))))))))”
 • 37. blise 2010. február 04. 10:08
  „#36
  valóban igaza van, addig néztem, amíg csak elszámoltam.
  Ekkor lehet, hogy a cég ennyit tényleg csak a Dália palotára fekttett be.

  Sajnos ez a lényegen nem változtat. A porúl járt vevőknek nem válaszolnak a hivatalos megkereséseirkre, hiába küldik azt ügyvédek, egyáltalán semmi válasz, így gyakorlatilag továbblépni sem lehet.
  Hogy öszinte legyek abszolút nem érdekel, hogy a befektető menniyt bukik. Azt kell megérteni, hogy itt gyakorlatilag családokat tettek tönkre, akik épp kezdték volna a családi életüket. Gyermekáldások maradtak el, mivel nem mindenki akar a full bizonytalanba családot alapítani. Akik itt elbukták az évek megtakarításait, azoknak esélyük sincs arra, hogy záros időn belül megoldódjon a helyzet. Persze tárgyalnak. több mint egy éve, ezt hallani: a jövő héten írjuk alá, és két hónap alatt kész.
  Meg kell érteni, hogy nem lehet az örökké valóságig váratni az embereket.”
 • 36. Hedon 2010. február 04. 09:51
  „#35

  540.000.000 Ft ezt úgy hívják hogy 540 millió
  1000 millió = 1 Mrd”
 • 35. blise 2010. február 04. 09:48
  „32, meir:
  2 millió euró: 270*2.000.000=540.000.000 Ft 5.4 milliárd Ft
  Ezt az összeget az Engel csoport minden bizonnyal az eddig felépitett (majdnem) 3 házra fektette be. A dália palotára biztosan nem, mivel annak az össz. költsége kb. 6 milliárd Ft lett volna, ebből a nagyrésze U.C Bank által projektfinanszírozás volt, tehát nem az Engel pénze, amit bízom benne, hogy a bank előbb útóbb el is vesz valamiylen jogcímen az Engeltől, mert ők teljesen kész vannak, semmire nem hajlandóak.
  Ami a tervek újragondolását illeti: valószínű, amikor előálltak a tervvel, akkor volt egy időrend is hozzárendelve az elképzelésekhez. Mivel ez nagyon nagy mértékben megcsúszott, még szép, hogy a város újragondolja a "talán" legértékesebb telke (ami amúgy a Rábáé) hasznosítását.”
 • 34. lHunter 2010. február 04. 07:53
  „Meir!
  Ha valaki 2 millió eurót belefektetett volna bőven készen lenne ott minden!Számolj utána!Kb.26 millió jutna lakásonként + a 2,7 milliárd bank kölcsön!Szerintem ennyi pénzből azért már be lehetett volna fejezni.Főleg úgy,hogy az alvállalkozóknak sem fizetett!”
 • 33. Hedon 2010. február 04. 06:39
  „1.) 2 Millio Euro = 540 millió forint

  2.) "a Raba es az Onkormanyzat egy egeszen mas jellegu terulet hasznositasi tervet dolgozott ki 2009-ben!!"
  A Dália palotát 2008 decemberében kellett volna átadni, helyette 2008 decemberére már
  levonultak a kivitelezők (volt aki már korábban ) mert nem fizette ki őket az Engel.
  Teljesen logikus, hogy akkor 2009-ben foglalkozni kellett az üggyel. Az idő Őket igazolta
  és sajnos nem az izraelieket.”
 • 32. meir 2010. február 04. 06:09
  „El ne feledjem!!!!
  azt a Ket Millio Eurot ki olte bele az epitkezesekbe??? NEM a Raba,es NEM a Varosvezetes!!!
  az a penz az Engel ceg tulajdona!!!!
  2 millio Euro = 54 milliard Forint!!!!! Akkor miert nem obegatott senki itt amikor az Engel ceg kifizette ezt az osszeget az Epitkezesek elkezdesehez?????”
 • 31. meir 2010. február 04. 06:03
  „29-es!!
  Olvasd vissza mit irtam!!! figyelmesebben ezuttal!!!
  A z epitkezesek kozben ANELKUL hogy errol az Engel ceget csak ertesitettek is volna,a Raba es az Onkormanyzat ugy dontott,megsem jo nekik az,ha CSAK mint lakopark telepulne oda!!
  ugyancsak az epitkezesek alatt a Raba es az Onkormanyzat egy egeszen mas jellegu terulet hasznositasi tervet dolgozott ki 2009-ben!!termeszetesen megint csak anelkul,hogy errol az UJ Tervrol,csak ertesitenek is az Engel ceget!!
  Honnet kellett volna nekik azt kitalalniuk egyedul hogy a Varos vezetes,megvaltoztatta az Eredeti elkepzelest????Miert a kivitelezo ceg hibas azert ha a Varosvezetes a munka kozben minden egyeztetes nelkul,tervet valtoztat???Az UJ Tervek szerint mar szo sincsen azokrol az epuletekrol amikre az Engel ceg kotott megallapodast a Varosvezetessel!!!Akkor ki is a hibas ha nem keszul el idore semmi??????”
 • 30. adalfold 2010. február 03. 23:34
  „24 : "Az a legszomorúbb az egészben,hogy míg itt 52 család tönkre ment ezek a csaló zsidók meg élik világukat!Eszük ágában sincs kártalanítani bárkit is!"
  BIIZONY. TELJES EGYETÉRTÉS.

  IZRAELI BIZNISZ, IZRAELI ETIKA....”
 • 29. Hedon 2010. február 03. 20:20
  „#28

  Kicsit kevered a szezont a fazonnal.

  Az Engel csoport 5000 lakást, -mondom öt ezer lakást - óvodát, iskolát tervezett erre
  a területre építeni. Vajon miért bontatott le mindent egészen az ipari iskoláig, ha csak 3 házban gondolkodott.
  Ebből épült meg a Tulipánház 60, Amarillisz 83, Dália palota -vegyük késznek- 206
  lakás. Ez összesen 349 db lakás.
  És itt meg is bebukott a mutatvány az-az 349/5000 => 6,98%-nál.
  A 87%-os készültség legfeljebb az abbamaradt (jóindulattal késznek vettem)
  Dália palotára vonatkoztatható és ezt a projekt készültségre vetíteni némi csúsztatás..
  A projekt 7%-nál bedőlt, a beruházok, mutogatnak mindenkire, a kivitelezőket
  nem fizetik (közülük már nem egy csődbe ment) a leendő lakók pedig költözés helyett
  futhatnak a pénzük után, vagy majd egyszer beköltöznek egy kísértet házba.”
 • 28. meir 2010. február 03. 18:18
  „<moderálva>
  A Varosvezetes odaadta az Engel cegnek hogy epitsen ott lakasokat!!
  elkeszult hibatlanul eddig;a 60 lakasos Tulipanos,es a 83 lakasos Amarillisz haz!!
  87 %-ig keszen all az ujabb 206 lakas is!!!
  mit tesz erre a varos vezetes??azt mondja;-"a varosresz tisztan lakoovezetkent nem hasznosithato"-!!!
  Revi Zsolt foepitesz szerint;-"mas gazdasagi hasznositasrol"-lenne szo az uj tervek alapjan amiket a Raba es az Onkormanyzat dolgozott ki-(a Megkezdett es helyben hagyott epitkezesek alatt!!!!!!!!)-a 2009 evben!!!
  Hogyan is csak??? eloszor legyen lakopark,az Engel koltson bele 2millio Eurot,majd amikor mar 87%-ig keszen van,akkor mondjuk azt hogy megsem jo otlet a CSAK lakopark!!!
  ki is a hulye az ugyben????a bekoltozni nem tudo lakok,koszonhetik a vezeto uraknak,hogy elalltak az etredeti tervtol!!! NEM a kivitelezo a hibas!!!!”
 • 27. bernouli 2010. február 03. 18:16
  „Gratuláció a cikkhez ! Még egy ilyen és az tuti, hogy egy darab lakást sem fognak ott eladni. Legalábbis épeszű győri ott nem fog venni az tuti, lásd a nagyszerű duna part rezidencia esetét.”
 • 26. ccc 2010. február 03. 17:11
  „Most komolyan atz hitte valaki, hogy pont most kezdődik csodálatos projektépítés? Még 2003-4 környékén is minden "szuper" kivitelező kerítés, növénytelepítés, tereprendezés, kaputelefon, gyakran közművesítés nélkül hagyta a szerencsétlen újlakásra várókra a felébe-harmadába felépített társasházakat. Nyugodtan körül lehet nézni Győrben hány olyan 30-40 lakásos társasház épült amelynek tulajdonosai legalább 80%-ban elégedettek a kivitelező munkájával. Jobb esetben visszatartott pénzekkel kényszerítik ki a "próbálkozókból" hogy tisztességesen fejezzék be az építkezést. Garanciákról jobb nem is beszélni.....Persze a WEB-oldaluk biztos gyönyörű 2-3 milliárdból csak jut 1-200E Ft egy tisztességes honlapra. Szóval tetű banda majdnem mind. Sajnálom a pórul járt vevőket és a közben tönkrement, lejáratott alvállalkozókat.”
 • 25. miki6662 2010. február 03. 17:01
  „A másik megalomániás társasház sem különbb 1 fokkal sem még ott is rengeteg az eladatlan lakás bár már van aki több mint 2 éve ott lakik. A munkások ott sincsenek kifizetve a beigért szolgálttások nem müködnek (éteerem mosoda stb). A lakók már rég megbánták hogy ide költöztek de ezektől a lakásoktól sem lehet megszabadulni”
 • 24. lHunter 2010. február 03. 16:31
  „Az a legszomorúbb az egészben,hogy míg itt 52 család tönkre ment ezek a csaló zsidók meg élik világukat!Eszük ágában sincs kártalanítani bárkit is!”
 • 23. Raabimi 2010. február 03. 15:58
  „<moderálva...>
  De a magyarnak ez sem elég. Nem fog gondolkozni ezután sem.
  Azért azt nem értem, hogy az akkori városvezetést miért nem kapják el??? Miért nincsenek megnevezve az érintettek?
  Az SZDSZnek és Rosenberg Úrnak nem jött be a betelepítési manővere. HÁLA ISTENNEK.

  Egyedül csak azokat a MAGYAROKAT sajnálom, akik szépbe, újba akartak költözni, de ....... átvágta őket.
  Tanulni kell a hibákból...”
 • 22. vonLichthofen 2010. február 03. 15:52
  „k.pistike29/ 13 alatt.
  ha a beugratott lakásvásárlóknak a képén ég a bőr, akkor az nem azért van amit te sugallsz, ti. hogy valakik ordas szándékkal politikai célokra használnák a tényt, hogy kicsellóztak velük cudarul.
  Azért ég a képük /ha egyáltalán/, mert hagyták magukat bepalizni olyanoktól, akiktől jobb volt volna távolmaradni /az utolsó kétezer évben - tegyem hozzá/ és akik üzleti módszere a mások kihasználásán, bepalizásán, kiuzsorázásán alapul.
  A hírt olvasván iziben a Romániai sejt-bank ügy /erkölcstelen és törvénytelen/ a Palesztin halottak szerveivel való kereskedés, a NY-i rabbik részvétele és részesedése a szervkereskedelemből, a Madoff ügy /50 billió - ezt ötvenbilliónak kell ejteni/ ellopott dollár.
  Már olyan sokáig néztek bennünket hülyének és palimadárnak, JOBB lesz fölébredni és a törvényes szavazáskor véleményünket kinyilvánítani.”
 • 21. geza11 2010. február 03. 15:20
  „Gyárvárosiként volt "szerencsém"részt venni egy ominózus" lakógyűlésen".Ezen megjelent a városházi,
  vagongyári illetékeseken kívül" Mr Rózsaerdő" úr is a beruházó részéről.Nagy intenzitással vázolták az
  új városrészről szóló terveket.Ezt a részt ugyanis Gyárvárosból szakították ki! (a szigorú műemléki előírások, magasházas ép. tilalom miatt). Megnyugtatták az öreg vagongyáriakat is:
  "Egy élhető,szép új városrész" épül fel a régi gyár helyén.Akkor is már furcsa volt,hogy
  5000 beköltözőről beszéltek.(Honnan?!..lásd :7.komment).Az elkészült tervekről csak annyit, hogy még a
  helyszínen sem tudtak az illetékesek megegyezni hány toronyház!(20-30 emelet) épüljön/épülhet.
  Az iskolák,óvódák,szoc.létesítmények (pénzbe kerül és nem hoz...) majd sokadik ütemben( valamikor) épülnének meg!(lakosok arányában ez előírás!).A vízpartot természetesen ők is megnyitották volna mindenki számára.(Dezsavü:Dunapart rezidencia).Sokan kérdeztek, javasoltak,hozzászóltak, közben Rózsaerdő úr
  sokszor csak a fejét csóválta.(nem ő válaszolt).Aztán a gyűlés legvégén, bár nem a közönségnek szánva
  tört magyarsággal maga elé dörmögte:"Minél több lakást eladni minél jobb pénzért ez a lényeg emberek"
  És tényeg... !!!!”
 • 20. kolombela 2010. február 03. 14:40
  „Felesleges ennyire háborognod és nyomni a libsi dumát. Ez attól vált politikává, mert az építkezés azért történt, hogy izraeli állampolgárok itt is vehessenek lakást és le tudjanak telepedni hazánkban. Egyébként országszerte a nagy városokban ez folyik. Csak közben a polgárok szeme egy kicsit kinyílt és nem lett annyira vonzó a zsidóknak ez a csodálatos Kárpát-medence”
 • 19. kolombela 2010. február 03. 14:24
  „6. szocdem 2010.02.03. 11:14
  Azért ugye nem baj, hogy hazánkban ekkora százalékban van lakóingatlan a lakosság körében. Ez nem hangzott valami "szocdemes" kijelentésnek. Csak nem korlátozni akarod a magántulajdont?”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi tér egy része Kasmire White kőlapot kap

Március végéig a Lloyd épület előtti és a Rómer Flóris-szobor körüli terület kap új burkolatot, és… Tovább olvasom