Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Van hely Győrben a bevásárlóközpontoknak

Barkács- és kertészeti áruházon kívül még minden típusú üzletnek van hely Győrben.
Barkács- és kertészeti áruházon kívül még minden típusú üzletnek van hely Győrben – derül ki a Gardénia-gyár helyére tervezett bevásárlóközpont helyszínelemzéséből. A fejlesztőknek azonban sietniük kell: aki elkésik, annak nem marad levegő.

A győri Gardénia rt. többségi tulajdonosa, a Hungarian Industries GmbH által alapított Pannonia Shopping Center Kft. helyszínelemzést készíttetett a gyár helyére szánt bevásárlóközpont kapcsán arról, milyen üzletekkel érdemes számolni a leendő létesítményben. Az anyagot nemrégiben fejezte be az a RegioPlan Consulting GmbH, amely két éve a Rába volt Budai úti telepének területén megvalósuló Árkád üzletközpontnál is elvégezte ezt a feladatot.

Így nézne ki a Gardénia-gyár helyén a bevásárlóközpont. Még nem biztos, hogy a neve Dunacenter lesz. Kattintson a képre >>

A cég a vizsgálat során tüzetesen áttekintette a vonzáskörzet nagyságát és a helyi vásárlóerőt. Ennek alapján azt állapította meg, hogy Győrben még 32.814 négyzetméternyi bevásárlóközpontnak van hely úgy, hogy a konkurenciaharc ne vezessen kiszorítós versenyhez, azaz üzletbezárásokhoz, csődökhöz. Ennek alapján érthető, miért akar mostanában mind több cég letelepedni a megyeszékhelyen: aki később jön, valószínű, hogy már nem kap levegőt. Az más kérdés, hogy a tanulmány csupán azokkal a hipermarketekkel számol, amelyek már működnek, vagy biztosan megépítik őket (mint amilyen az említett Árkád), az egyelőre csak a befektetők fejében élőkkel (például a József Attila utcai volt lovassági laktanya területére álmodott ötszintes üzletközponttal – lásd Kisalföld, 2005. augusztus 8.) nem.

Ugyan a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében élők úgy érezhetik, hogy élelmiszereket árusító áruházzal bőven ellátott a város – a sok kis bolton kívül elegendő a Tescóra, a Metróra, az Intersparra, a Kaiser’sre és a Matchra gondolni –, a RegioPlan szakemberei itt találták a legnagyobb lehetőséget új üzlet nyitására: „gyilkos" verseny nélkül újabb 10 ezer négyzetméternyi ilyen eladófelület jelenhetne meg máról holnapra.

A RegioPlan szakemberei azt állapították meg, hogy Győrben még lenne igény drogériára-parfümériára (4927 négyzetméteres eladótéren), ruházati és textiláruházra (4715), bútor- és háztartásicikk-áruházra (3926), könyv-, papír- és lemezáruházra (2564), elektronikai áruházra (2090), cipőboltokra (1507), sport- és szabadidő-áruházra (1258), játék- és hobbiboltokra (1221) is. Egyedül barkács- és kertészeti eszközök árusítására nem érdemes már vállalkozni, olyan sok az ilyen üzlet a vásárlóerőhöz és a lakosság által tervezett költéshez viszonyítva.
A RegioPlan összegzésképpen azt javasolja a Pannonia Shopping Center Kft.-nek, hogy 20–25 ezer négyzetméteres „powercentert" építsen a Gardénia helyén.

Ennek lényege, hogy néhány nagy üzletből áll, amelyek mágnesként vonzzák a vevőket az egész létesítmény 30 százalékát kitevő eladótéren, és több kisebből, amelyek kihasználják ezt. Az egyik húzórészlegnek egy zömmel élelmiszereket árusító hipermarketet ajánl a cég (három-ötezer négyzetméteren), a másiknak az előbb megépülő Árkád miatt nem az eddig tervezett elektronikai, hanem egy ruházati áruházat, több mint kétezer négyzetméteren.

Kapcsolódó anyagok >>

Felépülhet a győri Duna-korzó (2004-11-24) >>
Belvárosi bevásárlóközpont (2003-06-19) >>
Bevásárlóközpont a Csukás-pályán (2004-01-30) >>
Bevásárlóközpont a Gardénia helyén is (2004-08-09) >>
Bevásárlóközpont-építési láz előtt Győr (2004-08-05) >>
Bevásárlóközpont és táblabíróság együtt? (2002-09-23) >>
Gyárból bevásárlóközpont (2005-06-06) >>
Két fejlesztés a Rába-gyár helyén (2002-12-10) >>
Új bevásárlóközpontok épülhetnek (2003-07-17) >>
Üzletközpont a Rába helyén (2003-10-28) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr terve: 12 milliárdos fejlesztés

Elkészült Győr pályázata az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére, mely 12 milliárdos fejlesztéssel számol. A régióból csaknem száz település csatlakozott a programokhoz. Az önkormányzat kedden, a beadási határidő előtt egy nappal viszi fel Budapestre, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába a pályázat százoldalas dokumentációját. Tovább olvasom