Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Változás júliustól: a Győr-Szol dobja a szemetet

Hulladékszállítás – Az átlagfogyasztó sokat nem vehet majd észre, de a számlák újak lesznek.
A hulladékgazdálkodási törvény betűjét betartva a Győr-Szol létrehozott egy nonprofit kft.-t, amely júliustól a győri nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás 112 településén szállítani fogja a szemetet. Új cég küldi tehát a számlát nekünk, mégpedig a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.; a rövidítését érdemes megtanulnunk: GYHG.

Ezenkívül mi változik még? Új matricák és új telefonszá-
mok lesznek? Változnak az árak, s a hulladéknaptárat is cserélhetjük újra? Mi lesz azokkal, akik eddig a Győr-Szolnak tartoztak? S azokkal, akik csoportos beszedéssel utalták át a szolgáltatás díját?
Megkérdeztük az illetékest, önök pedig mindenre választ kapnak.

Olvasóink számára a változás praktikus része a legfontosabb, ezeket gyűjtöttük össze Sági Géza, a Győr-Szol elnök- vezérigazgatója segítségével.

– Ki küld nekünk számlát?
– Az új gazdasági társaság. De mivel kéthavonta és utólagosan számlázunk, ezért a május-június havi elszámolást még a Győr-Szol küldi ki a fogyasztóknak. Ezt követően azonban már a GYHG számláit kapják meg a lakosok.

– Mi lesz a ki nem fizetett számlákkal?
– A július 1-je előtt felhalmozott tartozások behajtása a Győr-Szolhoz tartozik, azokat nem vette át a GYHG. Előfordulhat – bizonyosan elő is fog –, hogy lesz olyan fogyasztó, aki tartozik majd a Győr-Szolnak, s a cég új leányvállalatának is.

– A GYHG-nek mennyi köze van a Győr-Szolhoz?
– Százszázalékos Győr-Szol- tulajdonú gazdasági társaságról beszélünk.

– Egy átlagos fogyasztónak van-e ezzel bármi dolga, vagy automatikusan átkerülnek az adataink a nonprofit céghez?
– Egy átlagfogyasztó számára szinte semmi sem változik – túl azon, hogy más fejléccel érkezik meg a számlája. Aki azonban eddig csoportos beszedéssel fizetett, az kap majd levelet a szolgáltatótól, hogy hogyan kell átírni a pénzátutalást. Ez várhatóan tizenöt-húszezer ügyfelet érint. A Győr-Szol a változásról mindenkinek levelet postáz – azoknak is, akiknek semmi dolguk nem lesz ezzel.

– Árakban jelent-e ez bármilyen változást?
– Egyelőre biztosan nem.

– Az egyelőre mit jelent?
– Hatósági áras a szemétszállítás, tehát csak akkor változtathat egy szolgáltató az áron, ha az állam úgy dönt.

– A szállítás rendjében?
– Abban sem.

– A gyűjtőedényeken látható információk, telefonszámok érvényesek maradnak-e, vagyis ugyanott tehetünk-e bejelentést, ahol eddig?
– Sok helyen újramatricázzák a gyűjtőedényeket, de a számok nagy része marad. A matricázás első körben az autókat jelenti, az új logókkal július első napjaiban már találkozni fogunk.

– Ki fizeti ennek a költségét?
– A Győr-Szol és a GYHG közösen. Az összeg százezres nagyságrendű lesz. A munkaruhák addig a régiek maradnak, míg személyenként – a kopás miatt – nem cserélik le. De ettől még a GYHG munkatársa lesz az a száznyolcvan ember, akiket átvesz az új cég.

– Abban lesz változás, hogy az eddigi 112 településnél többet vagy kevesebbet lát el a GYHG?
– Nem. A közbeszerzési pályázatot a nagytérségi társulás 112 településére írták ki, s ezt nyerte meg az új kft.

– Aki reklamálni vagy ügyintézni szeretne, az hova menjen július 1-je után?
– Ugyanúgy az ügyfélszolgálati irodákba, ahogy eddig. A telefonos és a személyes ügyfélszolgálat továbbra is él. Az e-mail címben lesz változás, de ezt le is fogják írni a korábban már említett levélben.

– Ki lesz a GYHG ügyvezető igazgatója?
– Széles Balázs, akit tegnap neveztek ki.

– Mi a helyzet azzal a perrel, amit azokkal a falvakkal szemben indítottak, amelyek nem fizették ki a korábban vállalt (vagy nem vállalt?) önrészt? A GYHG itt jogutód lesz?
– Nem. Az önrész továbbra is a Győr-Szolé. Azok a falvak, amelyek megállapodtak a szolgáltatóval, továbbra is a Győr-Szolnak fizetnek. A fennmaradt 815 millió forintnyi önrészről Győrrel kell megállapodni. A pert nem a Győr-Szol indította, hanem a nagytérségi társulás, ebben sincs változás.

– A GYHG mostantól hosszú távon szolgáltató lesz?
– A közbeszerzést két évre írták ki, pontosan azért, mert a rendszerben vannak még bizonytalanságok. Nem mindenhol a szolgáltató hozott létre egy leányvállalatot – nálunk igen. Jövőre újabb közbeszerzést írnak ki, de ez nyilván nem érinti a lakosokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

869 autós ellenőriztek a rendőrök Győrben

Az egyenruhások Győr öt különböző helyszínén 869 járművezetőt szondáztattak, közülük ötnél pozitívat… Tovább olvasom